Aan inspiratie heb ik eigenlijk nooit een gebrek. Ik hou een boekje bij – ja ja, ik ben zo digitaal! – waarin ik alles opschrijf wat me te binnen schiet. Alle gerechten die ik nog eens wil maken, alle combinaties die me lekker lijken, ideetjes voor de feestdagen. Dat boekje is heilig, dat snap je! Maar mijn lijstje met to make is inmiddels zo lang dat ik soms vergeet wat erop staat…. Dan is het nog wel eens handig om terug te bladeren. Zo zag ik dat ik voor Kerst 2016 had opgeschreven dat ik een hartige galette met spinazie en geitenkaas wilde maken. Dat is er nooit van gekomen, vanwege ernstig tijdtekort. Maar nu dan in de herkansing!
Ik vroeg afgelopen week op mijn Facebook pagina of ik al moest gaan starten met het delen van de kerstrecepten. Maar het antwoord was toch dat ik nog maar even normaal moest doen. Er moet in deze rare weken tussen Sint en Kerst tenslotte ook nog gewoon gegeten worden. We zitten nog niet aan de rollades en gevulde kalkoenen… en dat doe ik zelf ook nog niet.
Maar, deze weekenden in aanloop naar de feestdagen zijn wel al goed gevuld met eindejaarsborreltjes en feestjes. En toen ik dus mijn boekje doorbladerde en nog eens zag wat ik vorig jaar allemaal nog had willen maken, leek me dit het juiste moment om die hartige galette met spinazie en geitenkaas eens op tafel te zetten. Je zou er – in het kader van normaal doen – nog een kommetje soep bij kunnen eten als avondmaaltijd. Maar voor bij de borrel snij je er kleine stukjes van en proost maar!
Hartige galette met spinazie en geitenkaas
Voor 1 hartige galette voor 6 personen
- 175 gr speltbloem
- 100 gr roomboter
- 2 a 3 el water
- 3 kleine uien
- 125 gr spekreepjes
- 2 teentjes knoflook
- 200 gr spinazie
- 50 gr kastanjechampignons
- 50 gr zachte geitenkaas
- 1 el balsamico azijn
- 2 el havermout
- 2 el Parmezaanse kaas
- 1,5 tl oregano
- 1 tl tijm
- 1 tl rozemarijn
- snuf zout
- olie om te bakken
- 1 ei
Nodig;
mengkom, keukenmachine met deeghaak (of je handen), rooster van de oven, bakpapier, kleine steelpan, hapjespan, deegroller, vergiet
Bereiden:
Begin met het maken van het deeg voor de hartige galette. Doe hiervoor de bloem met een snuf zout en de oregano in de mengkom en voeg de koude boter in blokjes gesneden toe. Laat de keukenmachine – of gebruik je handen – de ingredienten tot een korrelig deeg kneden.
Als er kruimels zijn ontstaan voeg je een klein beetje water toe zodat je een deegbal kunt vormen. Zet het deeg even weg in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de ui en snij deze in ringen. Maak de knoflook schoon. Verwarm een klein beetje olie in een steelpannetje en voeg hier de uien aan toe. Fruit deze aan en zet dan het vuur zacht zodat de uien kunnen karameliseren. Pers de knoflook erbij uit en voeg de balsamico azijn toe en laat zo’n 10 – 15 minuten zachtjes bakken.
Verwarm de hapjespan en bak hier de spekreepjes in uit. Voeg de tijm en rozemarijn toe en bak het spek bijna krokant. Schep dan uit de pan maar maak de pan niet schoon.
Borstel de champignons schoon en snij in dunne plakken. Zet de hapjespan weer op het vuur en bak hier zachtjes de champignons in. Voeg dan de spinazie toe en laat dit grotendeels, maar niet helemaal, slinken. Schep uit de pan in een vergiet en druk met een lepel het laatste beetje vocht eruit.
Haal het deeg voor de hartige galette uit de koelkast en leg een vel bakpapier op het werkblad. Bestuif met wat extra bloem en leg het deeg hierop. Rol uit tot een ronde vorm van ongeveer 5 mm dikte.
Bestrooi de bodem van de hartige galette met 2 el havermout. Dit om straks het vocht uit de groenten op te vangen. Strooi daarover nog 2 el Parmezaanse kaas. Hou ongeveer 2 cm aan de randen vrij.
Verdeel dan de gekarameliseeerde uien over de bodem van de galette. Hierover heen schep je het spinazie-champignon mengsel. Daarop komen de spekjes. Verbrokkel daarna de geitenkaas over de galette.
Vouw de randen van de hartige galette naar binnen toe. Kluts een eitje en bestrijk de randen met het ei. Doe dit 2 laagjes over elkaar. Schuif dan het bakpapier met de galette voorzichtig op het rooster van de oven.
Bak de hartige galette met spinazie en geitenkaas in 40 minuten goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen, snij in stukjes en proost maar!
Ga jij aan de slag met dit recept voor hartige galette met spinazie en geitenkaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
4 reacties
Leuk recept ga ik zeker maken…
Kerstmenu zou ik niet meer mee wachten want iedereen is wel aan het plannen..
Andere sites staan er al vol mee..
Ik ben nu bezig dit te maken en zie dat er ook champions in gaan, deze staan niet bij de ingrediënten !
Thanks voor jouw oplettendheid!!
Ik heb de Galette gemaakt maar vond het beetje tegenvallen. Het deeg smaakte niet lekker maar echt droog.
Het is veel werk en een lange baktijd gezien het resultaat en de smaak van de inhoud was een beetje vlak. Ik heb me aan het recept gehouden maar goed ik heb het geprobeerd en opgegeten.
Volgende keer weer iets anders proberen.