Wordt er bij jullie ook zo door het huis gestuiterd voor de Sint? Hier kunnen de meiden echt niet meer stil zitten. Elke avond wordt er gevraagd of de schoen mag worden gezet en ongeduldig wordt er afgeteld naar 5 december. Dé grote dag! Ook dit jaar vieren we weer met de hele familie Sinterklaas en aan het einde van de middag zal de Sint ons ook een bezoekje brengen. Je begrijpt, de spanning stijgt! We eten op zo’n avond een beetje tussen de cadeautjes door en deze hartige banketletter met pompoen is dan een perfect hapje! Nog een kom soep erbij en klaar zijn we!
Als ik mag kiezen tussen hartig en zoet dan is mijn keuze bij een banketletter heel duidelijk! Dat wordt toch echt hartig! Een definitieve keuze kan ik niet maken hoor, maar er staat op zo’n avond vaak al genoeg zoetigheid op tafel. Voor een beetje afwisseling zet ik deze hartige banketletter met pompoen, walnoten en Parmezaanse kaas op tafel. In kleine stukjes gesneden, zo kan iedereen pakken waar ie trek in heeft.
Vorig jaar deelde ik al een recept voor een hartige banketletter met gehaktvulling op de blog. Die kun je meestal ook bij de slager krijgen in deze tijd van het jaar. Maar zelf maken vind ik toch leuker! Zelf eigen smaken toevoegen, een beetje rommelen en experimenteren, heerlijk! Deze keer ging ik aan de slag met een vega variant voor Sinterklaasavond, al zou je deze hartige banketletter met pompoen, walnoten en Parmezaanse kaas op een andere avond ook als een soort hartig taartje op tafel kunnen zetten!
Zoals je vast weet, is mijn kruidenla goed gevuld. Er staat meer wél in, dan niet. Voor dit recept vroeg Euroma mij om aan de slag te gaan met hun Hoogwaardige kruiden-lijn. Deze kruiden worden direct na het plukken gevriesdroogd, waardoor ze vol van smaak, geur en kleur blijven. Een soort kruidentuintje in je keukenkastje, want zodra je ermee aan de slag gaat, gaan de kruiden terug naar hun oorspronkelijke staat. Heel handig om in huis te hebben!
Hartige banketletter met pompoen, walnoten en Parmezaanse kaas
- Voor 1 banketletter:
- 1 rol vers bladerdeeg of circa 6 plakjes diepvries bladerdeeg
- 1 oranje pompoen
- 3 a 4 kastanjechampignons
- 1 ui, 2 teentjes knoflook
- 50 gr walnoten
- 50 gr Parmezaanse kaas
- 2 el bloem
- 2 tl Euroma oregano
- 1, 5 tl Euroma tijm
- 1,5 tl Euroma rozemarijn
- olijfolie
- peper
- zout
- 1 ei
- 2 tl sesamzaadjes
Nodig;
rooster van de oven, 2 vellen bakpapier, koekenpan, grote mengkom, staafmixer
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het rooster van de oven met bakpapier.
Snijd de pompoen doormidden en daarna in plakken van ongeveer 1,5 cm. Leg de pompoen op het bakpapier en druppel hier wat olijfolie overheen. Bestrooi met een snuf peper en zout en rooster de pompoen in ongeveer 15 – 20 minuten in oven.
Schil en snipper de ui. Borstel de champignons en snijd ze heel fijn. Maak de knoflook schoon.
Verwarm een druppel olijfolie in de koekenpan en fruit hier de ui in aan. Voeg de champignons toe en pers de knoflook uit boven de pan. Bak zo’n 3 tot 4 minuten.
Haal het bladerdeeg uit de koelkast of uit de vriezer en laat op temperatuur komen.
Hak de walnoten grof.
Haal de pompoen uit de oven. Verwijder voorzichtig – want heet! – de schil en eventuele zwarte plekjes. Doe de pompoen in de mengkom en maak hier met een staafmixer een gladde puree van.
Voeg de ui, champignons, knoflook, walnoten en Parmezaanse kaas toe aan de pompoen puree en breng verder op smaak met oregano, tijm en rozemarijn van Euroma.
Leg een nieuw vel bakpapier op het rooster. Leg hier het uitgerolde bladerdeeg op, in een rechthoekig stuk van ongeveer 40 cm x 15 cm. Wanneer je losse bladerdeeg plakjes gebruikt, leg je ze aan elkaar (3 x 2) en daarbij leg je de randjes iets over elkaar. Druk goed aan.
Schep de pompoenpuree van boven naar beneden uit over het midden van het bladerdeeg. Maak er met de bolle kant van 2 lepels een soort worst van.
Vouw het bladerdeeg strak over de pompoenpuree heen en druk goed aan. Snijd eventueel een stukje weg als er te veel over hangt. Druk de uiteinden goed aan.
Rol nu voorzichtig het bladerdeeg om, zodat de naad onder ligt. Je kunt nu de letter gaan vormen, trek het bladerdeeg met pompoenpuree voorzichtig iets uit elkaar – zorg ervoor dat er geen gaatjes ontstaan – en vorm de letter S van Sint.
Klop een eitje los en smeer de hartige banketletter ruim in met het ei. Wanneer je de hele banketletter ingesmeerd hebt, begin je nog een keer bij het begin. Strooi als laatste de sesamzaadjes over de banketletter heen.
Schuif nu de letter in de oven en bak in ongeveer 40-45 minuten gaar en prachtig bruin. Check halverwege even, elke oven is ten slotte anders.
Oh, smullen maar! Ik wens je een heerlijk avondje!
Ga je aan de slag met dit recept voor hartige banketletter met pompoen, walnoten en Parmezaanse kaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
Deze blogpost betreft een samenwerking met Euroma. Lees hier mijn disclaimer.
2 reacties
Dag Remi,
In het recept van de hartige pompoen sinterklaasletter staat bij de ingrediënten 2 el bloem. Die kom ik in het recept echter niet meer tegen. Moet ik dat bij de puree doen?
Is ook mijn vraag