Wist je dat bijna alles lekkerder wordt met speculaaskruiden? Nou ja, dat is mijn mening… Ik gooi het werkelijk waar overal doorheen, of overheen. Zoals bij dit hartig taartje met brie, peer én speculaaskruiden. De speculaas geeft net even een extra touch, en bonus; het huis vult zich met heerlijke geuren als deze taartjes in de oven staan! Ik kan daar zo van genieten, zeker nu het buiten zo guur is…
Dit taartje maakte ik op een koude dag. Mijn jongste dochter Lise is dol op brie en ik wilde een lekker hapje voor bij de borrel maken. Dat is gelukt! Een hartig taartje met brie, en peer (Lise’s favoriete fruit) was dan ook snel verzonnen…. In het weekend is het hier altijd borreltijd. Op vrijdag, aan het einde van de middag, of op elke weekenddag, komen er wat kleine hapjes op tafel. Gezellig om zo het weekend in te luiden, of juist te vieren. En als dan op een koude dag het huis zich vult met de geur van speculaas, hemels!
Zul je altijd zien dat precies Lise helemaal niets moest weten van dit hartige bladerdeegtaartje. Story of my life. Als je denkt dat de kinderen hier geweldig mee eten, dan heb je het echt mis. Brie is helemaal goed. Peer is ook favoriet. Kruidnoten en speculaas zijn ook te gek. Maar als ik dan denk dat ik die smaken ga combineren, om zo iets extra lekkers op tafel te zetten, dan kom ik bedrogen uit.
De kleine dame keek er naar en zei vrijwel direct lust ik niet… Ok…. Jammer dan. Des te meer voor mij! Haha! Ik heb wel zitten genieten van dit hartig taartje met brie. Niet alleen bij de borrel trouwens, want de volgende dag at ik een overgebleven exemplaar als lunch. Even opwarmen in de oven, en gewoon nog een keer genieten. Had ik al gezegd dat ik een zwaar leven heb? Dit taartje zou het trouwens ook geweldig doen als feestelijk voorgerecht bij een gezellig etentje.
Hartig taartje met brie, peer en speculaas
Voor 4 taartjes:
- 4 velletjes bladerdeeg
- 1 stuk brie
- 1 peer
- 2 tl speculaaskruiden
- 2 el honing
- 8 walnoten
- 1 takje rozemarijn
Nodig: bakplaat, bakpapier, kwastje
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Ontdooi de velletjes bladerdeeg. Ik koos hier voor de normale roomboter variant, maar je kunt ook volkoren of spelt bladerdeeg kopen bij de natuurwinkel.
Snij met een mes de buitenkanten van elk vel bladerdeeg, op 1 cm van de rand, voorzichtig in. Snij niet door het bladerdeeg! Zo ontstaat straks een mooi vierkant taartje.
Halveer de peer en snij daarna nogmaals door midden. Verwijder het klokhuis en snij in dunne plakken. Snij met een scherp mes ook de punt brie in dunne plakken van ongeveer 0,5 cm.
Leg op elk velletje bladerdeeg in het midden – dus binnen het vierkant dat is uitgesneden met het mes – nu de plakjes brie. Ik legde op elk velletje 3 dunne plakken brie. Leg daar bovenop een kwart peer per taartje.
Halveer de walnoten en druk deze in de brie. Smeer met een kwastje over elke peer een klein beetje honing en strooi wat speculaaskruiden over het hartig taartje met brie. Schuif de taartjes voor zo’n 20 minuten de oven in. Zowel warm als koud errug lekker!
Ga jij aan de slag met dit recept voor hartig taartje met brie, peer en speculaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
5 reacties
Wat een leuke en originele combinatie! Ik ben nu heel erg nieuwsgierig geworden!
Wat een heerlijke combi weer! Dol op peer en brie, dus heel benieuwd naar deze variant met speculaaskruiden.
Dit lijkt me zóó lekker. Ga ik zeker maken.
Lekker!!
Heb vanavond deze hartige taartjes gemaakt, brie was nog niet helemaal gesmolten. Zou het ook met gewone kaas kunnen?
Denk dat het lekker is met een bolletje ijs erbij
Ik vond het wel lekker….