Al lange tijd op de planning, maar het kwam er steeds niet van. Het maken van een hartig breekbrood, voor bij een soepje of bij de borrel. Of voor bij de Paasbrunch, bedacht ik ineens afgelopen week. Een mooie reden om toch maar eens aan de slag te gaan. Want uiteindelijk is het natuurlijk leuk al die lijstjes met wat ik nog wil maken, maar het is nog leuker én lekkerder als ik dat ook werkelijk ga doen… Dit recept is foolproof en met slechts een paar ingrediënten bak je dit heerlijke broodje!
Als ik zo met deze dagen door de supermarkt loop, dan verbaas ik me over hoe uitgebreid het assortiment voor Pasen is. Niet normaal wat je niét kunt krijgen in paashaas-vorm of met een geel lintje eraan… Ook het schap met afbakbroodjes lijkt nu extra gevuld. Zo zag ik dus ook alweer van die leuke breekbroden liggen en dat was een goede reminder aan mijn eigen to bake lijstje.
Brood bakken doe ik eigenlijk echt te weinig. En dat terwijl het dus helemaal niet zo lastig is… Het ontbreekt mij alleen vaak aan tijd. Want voor een lekker luchtig brood moet het deeg natuurlijk wel de tijd krijgen om te rijzen. Uiteindelijk is het gewoon een kwestie van plannen, want dat deeg rijst wel terwijl ik wat anders ga doen…
En dus vond ik afgelopen week ineens wel een moment om dit hartig breekbrood met rozemarijn en Parmezaanse kaas klaar te maken. Dat excuus van geen tijd gooide ik even overboord en ik liet mijn keukenmachine en de zon het harde werk doen. Daarna mocht de oven aan de slag en in de avond aten we dit broodje bij een kommetje soep. Goedgekeurd!
Hartig breekbrood met rozemarijn en Parmezaan
Voor 1 broodje voor 3 – 4 personen
- 150 gr speltbloem
- 150 gr speltmeel
- 125 ml lauwwarm water
- 50 ml (plantaardige) melk
- 5 gr droge gist
- snuf zout
- 2 tl oregano
- 2 takjes rozemarijn
- 3 el Parmezaanse kaas
- klontje boter
Nodig;
keukenmachine met deeghaak, mengkom, rooster voor in de oven, bakpapier, vochtige keukendoek, kleine pan, kwastje
Bereiden:
Doe de speltbloem en het -meel in de mengkom van de keukenmachine. Voeg hier een snuf zout aan toe.
Meng het warme water met de melk en voeg hier de gist aan toe. Roer even door tot er geen klontjes meer zijn.
Zet de keukenmachine aan en laat de deeghaak draaien. Kneden met de hand kan natuurlijk ook. Schenk rustig het lauwwarme water met de melk bij het meel.
Kneed tot een soepel deeg. Is het deeg voor het hartig breekbrood te nat, voeg dan nog wat bloem toe. Dek de mengkom af met een vochtige doek en laat op een warme plek 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het rooster er alvast uit.
Haal de doek van de kom en kneed het deeg met de handen door. Druk de lucht eruit en deel dan het deeg in 15 gelijke stukken.
Bekleed het rooster van de oven met een vel bakpapier. Bestrooi met wat bloem.
Maak van de 15 stukjes deeg mooie ronde bolletjes. Leg 1 bolletje deeg in het midden van het bakpapier en leg hier 5 bollen omheen. Druk ze iets aan, maar niet te veel. Leg nu de buitenste ring van 9 bolletjes om de middelste ring heen. Druk ook iets aan.
Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en snij fijn.
Smelt een klontje boter in een kleine pan en smeer het hartig breekbrood er mee in. Bestrooi het brood met de oregano, rozemarijn en Parmezaanse kaas en schuif voor 25-30 minuten in de warme oven. Serveer met wat olijfolie en geniet!
Ga jij aan de slag met dit recept voor hartig breekbrood met rozemarijn en Parmezaan? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
4 reacties
Goedenavond, mag ik vragen wat het verschil is tussen speltbloem en speltmeel ??
Het resultaat van het brood spreekt mij aan, maar is het niet nodig om de bolletjes eerst te laten rijzen alvorens ze in de oven gaan? Bij mij rijzen ze niet meer in de oven
Ingrid
Speltmeel is het gemalen graan volledig en de bloem is enkel het binnenste van het graan gemalen (zoals met witte bloem)
Hoe lang kan je dat hartige breek brood met rozemarijn en parmezaanse kaas bewaren?
Het is vers brood, dus een dag of 2 zou wel moeten lukken…