Gremolata. Een frisse smaakmaker uit de Italiaanse keuken. Ken je gremolata nog niet, dan stel ik je vandaag heel graag voor aan dit heerlijke mengseltje van peterselie, citroen en knoflook. Yes, die Italianen hebben het weer goed bedacht, lekker hoeft niet ingewikkeld te zijn en dat blijkt maar weer met dit recept!
Gremolata komt van het Italiaanse werkwoord gremire, dat ‘vullen’ betekent. En als je al wel bekend bent met gremolata, dan kan het zijn dat je al weet dat deze smaakmaker vaak aan vlees- of vis gerechten wordt toegevoegd. Maar, je kunt met dit kruidige mengseltje nog zoveel meer kanten op. Zeker als straks het voorjaar weer aanbreekt en we lekker buiten gaan eten, dan mag dit frisse recept niet ontbreken aan je repertoire!
Gremolata
Aangenaam kennis te maken met deze krachtige smaakmaker uit de Italiaanse keuken! Ik vind het zo’n kunst van die Italianen om met weinig ingrediënten iets zo smaakvol op tafel te zetten. Dit frisse kruidenmengsel geeft echt een oppepper aan elk recept!
Of je dit nou door een pasta met zalm roert of bij een fris stukje vis op tafel zet, je brengt je gerecht echt next level. En dat met slechts 3 ingrediënten…. of nou ja 3, in de basis dan! Ik heb zelf namelijk wel een kleine toevoeging op het originele recept, heel eenvoudig maar dit maakt de gremolada – zoals de Italianen zeggen – nog lekkerder!
Peterselie, citroen en knoflook
De Italianen maken deze smaakmaker klaar met peterselie, citroen en knoflook. Platte peterselie gebruik je daar het best voor, dit heeft nog meer smaak en wanneer je de blaadjes fijn snijdt, komt er ook een beetje sap vrij. Verder gebruik je zowel de rasp van de schil van de citroen als een druppeltje citroensap. En de knoflook, die gaat er rauw doorheen.
Je kunt je voorstellen dat die 3 smaken bij elkaar al helemaal te gek zijn! Maar, van mijn Italiaanse oma leerde ik om een snufje zout toe te voegen aan de gremolata. Door het zout worden de smaken nog intenser! Wanneer je deze groene saus echt als een bijgerecht bij vlees of vis gaat serveren, is het lekker om er nog een druppel goede olie doorheen te roeren. Je zou kunnen zeggen dat dit de Italiaanse variant is van de Argentijnse groene salsa chimichurri!
Gremolata als frisse smaakmaker
En dan…. stel je straks een mooie zomeravond voor en zet dit frisse mengseltje op tafel bij een avondje buiten eten met lieve mensen om je heen, bijvoorbeeld als je de bbq aansteekt. Kun je niet wachten en wil je al eerder aan de slag met dit recept, dan kun je deze smaakmaker serveren bij:
- Pasta met gerookte zalm
- Italiaanse kipspiesjes
- Pasta met citroen roomsaus
- Salade met gerookte zalm
- Kabeljauw met pesto
- Italiaanse hamburgers
Nodig
- Knoflookpers
Ingrediënten
- 40 gram platte peterselie
- 1 citroen
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- snuf grof zeezout
Bereiden
- Snij met een scherp mes de blaadjes peterselie van de takjes. Bewaar de takjes, die kun je later door de soep doen of voor een bouillon gebruiken! Hak de peterselie fijn en doe in een schaaltje.
- Van de citroen gebruik je ongeveer 2 theelepels van de schil. Boen eerst de citroen even goed schoon (of gebruik een biologische citroen!) en rasp voorzichtig 2 theelepels van de gele schil. Je wilt geen rasp van het wit van de schil, dat is bitter!
- Pers ook 1 eetlepel sap van de citroen en voeg de schil en sap toe aan de peterselie.
- Maak de knoflook schoon en pers het teentje uit boven de schaal.
- Schenk 2 eetlepels goede olijfolie bij de gremolata en voeg nog een snuf grof zeezout toe. Meng alle smaken door elkaar.
- De gremolata kun je zeker een dag of 3 bewaren. Let op; de smaken worden dan wel nog intenser!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor gremolata? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Dit artikel kan affiliate links bevatten.