Alsof je nooit meer trek hebt in een tussendoortje als je een gezond eetpatroon aanhoudt…. Natuurlijk wel! Ik neem vaak wel 2 keer per dag iets tussendoor, vaak tussen ontbijt en lunch en ergens halverwege de middag. Wel kies ik dan voor gezonde tussendoortjes, zodat ik er ook echt een voldaan gevoel van heb. Wil je inspiratie voor gezonde tussendoortjes, lees dan vooral verder, ik heb er een aantal voor je op een rij gezet:
Fruit
Bij ons altijd voldoende in huis en erg makkelijk mee te nemen, handig! Kies vooral voor fruit uit het seizoen, daar zitten de meeste vitaminen in (op dat moment). Maar ik heb eigenlijk standaard bananen en kiwi’s in huis, fijn voor smoothies.
Snackgroenten
Je kent ze vast wel; snoeptomaatjes, snackpaprika’s en mini-komkommers. Heel erg leuk, maar je kunt natuurlijk ook een paprika of komkommer in kleine stukjes snijden en daar van genieten. Lekker ook met zelfgemaakte hummus, of deze hummus met pompoen!
Gedroogd fruit
Dit gezonde tussendoortje had ik ook bij fruit kunnen zetten, maar voor mij zijn ze toch echt verschillend. Niet alleen qua smaak, maar ook verschillend in variatie. Denk hierbij aan gedroogde abrikozen, een heerlijke gevulde dadel of een handje rozijnen.
Noten
Vaak onterecht worden noten als dikmakers gezien, tussendoortjes die niet in een gezond eetpatroon horen. Als je het dan hebt over borrelnootjes uit de supermarkt, dan ben ik het daar helemaal mee eens. Maar pure noten, het liefst ongebrand en ongezouten, zijn ontzettend gezond. Ze bevatten veel mineralen, vitaminen en goede vetten. Neem dus gerust een handje. Varieer wel, want elke noot heeft weer andere gezonde eigenschappen.
Muffins en cake
Ja echt, ook muffins en cake kunnen gezonde tussendoortjes zijn, als je ze zelf gemaakt hebt. Denk bijvoorbeeld aan deze havermoutmuffins of aan dit bananenbrood. Niet alles in 1 keer opeten… Na het bakken van de muffins of cake kun je prima porties invriezen en zo heb je altijd een vers stukje om mee te nemen. Ik heb hier alle tussendoortjes en zoete baksels voor je verzameld.
Rijstwafels
Misschien is dit nog wel mijn meest ideale tussendoortje. Ze zijn lekker met allerlei beleg, maar zeker ook zonder iets erop. Ik heb standaard een rol rijstwafels in mijn bureaula staan, voor die momenten dat je zin krijgt in wat te eten.
Gezonde koekjes
Ja die zijn er! Echt! Maar dat zijn niet de koeken die je bij de reguliere supermarkt koopt. Ik koop deze koekjes bij de natuurwinkel of online. Fijne merken zijn Billy’s Farm of Jip en jij. Let op; deze koeken bevatten uitsluitend natuurlijke suikers, maar dit blijven evengoed suikers.
Chocolade
Uiteraard past chocolade ook in een gezond eetpatroon. Maar wel liefst puur, >70% cacao of raw. Zoals deze lovechock repen, of kijk eens rond in de supermarkt. En ook voor chocolade geldt; geniet met mate…
Heb jij nog meer tips voor gezonde tussendoortjes? Laat ze achter in de reacties!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
5 reacties
Je hebt het ook over rijstwafels maar ik heb gehoord dat dat net zo slecht is als een koekje omdat er misschien wel heel weinig vet in zit maar wel heel veel suikers. Ik heb net even op mijn pak gekeken en daar staat in dat er voor 80% aan koolhydraten in zit. Dit is toch niet goed dan?? Of zie ik dat verkeerd?
Rijstwafels moet je inderdaad met vet beleggen anders heb je er niet veel aan. Zeker om suikerpieken te voorkomen vanwege de koolhydraten, om deze af te vlakken dus vet beleggen. Met bijvoorbeeld avocado en kruien, kipfilet vrij dik, ei met zelfgemaakt mayo, rosbief etc..
Hoi Vivian,
Zie de waardevolle aanvulling van Tamara! Dank je wel Tamara!
Wel is het zo dat aan een rijstwafel geen suikers zijn toegevoegd, en ook geen zuivel en/of soja. Wat mij betreft daardoor zeker een betere keuze dan een koekje (uit de supermarkt). Overigens valt het niet in mijn voedingspatroon om (alle) koolhydraten te mijden, die horen gewoon thuis in een evenwichtig voedingspatroon.
Dank jullie wel voor je reactie!
Leuk stukje !!! Ik schrik soms toch wel van hoeveel kcal zo’n gezonde reep bevatten. Maarja het zijn nu eenmaal niet de kcal die tellen vind ik, maar wel de ingrediënten en vooral de gezonde ingrediënten 🙂