Focaccia met mozzarella, ui en olijven. Picture this; het einde van een mooie voorjaarsmiddag, tijd om te borrelen in de tuin, een goede fles wijn erbij en lekkere hapjes. Dat is toch een perfect plaatje! Ik vind het altijd leuk om anderen te verwennen met lekker eten en ook bij een borrel zet ik graag wat lekkers op tafel.
Gewoon wat kleine hapjes om een beetje de eetlust mee op te wekken, of juist om ervoor te zorgen dat de wijn je niet te pakken krijgt. Het mag dan van mij best wel eenvoudig zijn, een goede focaccia bijvoorbeeld. Deze focaccia met mozzarella, ui en olijven is heerlijk bij de borrel en je maakt er echt indruk mee. En deze focaccia is ook nog eens glutenvrij, want ik gebruikte glutenvrij meel van Schär.
Focaccia met mozzarella
In Italië kunnen ze natuurlijk als de beste focaccia’s bakken! Het is een plat brood, dat zijn oorsprong in het noorden van Italië vindt. De eenvoud van dit brood, de simpele ingrediënten maar toch ook pure smaken, zorgen ervoor dat het een van mijn favoriete broodjes is bij de borrel.
Je zou het een beetje kunnen vergelijken met een pizza, maar dan wat steviger, wat robuuster. Het deeg van een focaccia wordt met de hand uitgerold en gedrukt. De focaccia blijft zo’n 2 cm dik en wordt dan belegd met eenvoudige, rijke, pure ingrediënten.
Als ik op vakantie ben in Italië dan kan ik echt geen bakker voorbij lopen zonder een stuk focaccia mee te nemen. En het is dan altijd zo lastig kiezen, ga ik voor de olijven met rozemarijn en zeezout, of toch voor de mozzarella met ui. Het komt er dan vaak op neer dat ik van alle soorten een stuk meeneem….
Dit jaar gaan we trouwens niet naar Italië op vakantie, dus moet ik de Mediterrane keuken maar een beetje deze kant op halen. Geen straf, kan ik je vertellen. In Italië eten ze dit brood niet alleen bij de borrel, maar ook gerust als sandwich of als bijgerecht bij de maaltijd. Kan allemaal, kijk waar je zin in hebt!
Focaccia recept
Het maken van deze focaccia vraagt wel even voorbereiding. Je moet het deeg namelijk goed kneden en voordat je het gaat bakken, goed laten rijzen. Je kunt dus al voordat je gasten komen het deeg klaar maken, dan hoef je het alleen nog maar uit te rollen en te beleggen met lekkers.
In dit recept maak ik gebruik van glutenvrij meel van Schär, dat echt super eenvoudig in gebruik is. Er zit wel dextrose in dit meel, dus eet je echt suikervrij dan moet je een andere meelsoort gebruiken.
Ingrediënten
- 300 gram Schär Brot-mix - mix B
- 10 gram droge gist (+2 el water)
- 1 eetlepel olijfolie
- 200 ml lauwwarm water
- snuf zout
Voor de topping:
- 100 gram mozzarella
- 1 grote (zoete) ui
- 10 groene olijven
- 2 takjes verse tijm
- peper
- zout
- olijfolie
Bereiden
- Doe de broodmix in een deegkom en voeg hier het zout alvast aan toe. Meng in een klein glaasje de gist met 2 el water tot een papje en doe deze bij de mix. Voeg nu ook de olijfolie en het water toe. Meng eerst met een houten lepel goed door.
- Bestuif je handen met wat (glutenvrije) bloem en nu gaan we lekker kneden… Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Bestuif ook je werkblad met wat bloem en kneed het deeg op het werkblad nog even verder.
- Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier. Leg de deegbal op het bakpapier en druk en rol nu met je handen uit tot een brood. Ik maakte een rechthoekig brood, maar je kunt natuurlijk alle vormen maken.
- Zorg dat het midden van het brood iets verdiept is, dat doe je door daar net even wat harder te duwen op het deeg. Zo krijg je een opstaand randje bij het brood.
- Nu heb je even geduld nodig, want het deeg mag rijzen. Bedek het deeg met een vochtige theedoek en laat ongeveer 40 minuten rustig staan.
- Zet alvast de oven aan op 180 graden.
- Is het deeg klaar, dan kun je gaan beleggen. Snij de ui in ringen en leg deze als eerste op het midden van het deeg (dus laat de randen vrij). Druk ze iets in het deeg. Snij de olijven in plakjes en verdeel deze over de focaccia. De mozzarella snij je in dunne plakken en verdeel je als laatste over het brood. Zorg dat de focaccia overal bedekt is met mozzarella. Strooi tot slot nog wat peper, zout, verse tijm en een flinke scheut olijfolie over het brood.
- Schuif nu de focaccia met mozzarella voor 35 – 40 minuten de oven in. (Schenk de wijn alvast in, en) genieten maar!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer
Ga jij aan de slag met dit recept voor focaccia met mozzarella, ui en olijven? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
5 reacties
ziet er heerlijk uit, maar ik ben van België en ik vind nergens de 300 gr Schär Brot-mix – mix B (of om het even welke producten van Schär). Is er een alternatief?
Als ik in plaats van Schar mix gewoon meel gebruik, wat moet ik dan aanpassen? Meer gist? Meer of minder water? Bij voorbaat dank voor het antwoord!
Hoi! Ik ben ook benieuwd of ik dit meel gewoon 1 op 1 kan vervangen Door bijvoorbeeld spelt! Hoor graag!
Van mij dezelfde vraag als bovenstaand. Heeft iemand dit al uitgeprobeerd?
Ik ben inmiddels met spelt aan de slag gegaan: https://www.mindyourfeed.nl/recepten/snacks/focaccia-van-spelt/