Empanadas met pittig gekruid gehakt en frisse romige avocado dip. Zo vlak voor het weekend vond ik het wel een mooi moment om dit makkelijke recept voor een gevuld deeghapje met je te delen.
Bladerdeeghapjes met gehakt doen het wat mij betreft altijd goed bij de borrel of een feestje van makkelijke borrelhapjes recepten kun je nooit genoeg hebben, toch?!
Empanadas met gehakt
Empanadas zijn gevulde deeghapjes en je kunt er eindeloos op variëren. Eigenlijk net als de gevulde bladerdeeghapjes die wij vaak bij de borrel serveren. Een heerlijk hapje, een kleine appetizer of als soort tapas, hoe je het ook wilt noemen.
De vulling van deze empanadas met gehakt is lekker pittig gekruid en dat gaat heerlijk samen met de frisse avocado dip. Nou kan ik je alvast de tip meegeven dat je zelf de gehaktvulling zo pittig kunt maken als je wilt! Ben je trouwens op zoek naar een meer Oosters bladerdeeghapje met gehakt? Of zet je verschillende bladerdeeghapjes op tafel bij de borrel?!
Empanadas zijn gevulde deeghapjes die veel in Zuid-Amerika en in bijvoorbeeld Spanje en Portugal worden gegeten. Het woord empanada betekent zoveel als in brood(kruim) gehuld en dus kan een empanada eigenlijk gevuld zijn met alles waar je maar zin in hebt! Zo zijn er vullingen met kip of vis, maar ook vegetarische empanadas met bijvoorbeeld een vulling van champignons.
Het is dus een beetje zoals onze bladerdeeghapjes, daar kun je ook volop mee variëren! Wat dacht je van een bladerdeeghapje met pesto of een bladerdeeghapje met spinazie en feta?

Empanada recept met gehakt en kaas
Goed, ik dwaal af met mijn bladerdeeghapjes…. voor deze empanadas kun je ook bladerdeeg gebruiken, vers of uit de diepvries. Wil je echt uitpakken, dan kun je het bladerdeeg voor de empanadas zelf maken. Daar heb je even geduld voor nodig, maar het is wel leuk om een keer te doen.
Voor de vulling kies ik voor rundergehakt met lekker veel smaakmakers, zoals ui, knoflook, rode peper en jalapeno pepers. Ook breng ik de pittige gehaktvulling op smaak met tomatenpuree, nog meer chilipoeder en …. Kaas! Yes, heerlijke creamy cheddarkaas, waardoor de pittige gehaktvulling ook nog eens fantastisch cheesy wordt!
Empanadas met avocado dip
Bij een hapje hoort een dipje, zo vind ik zelf… als tegenhanger voor de pittige cheesy gehaktvulling bedacht ik daarom een lunchtige frisse guacamole dip van avocado en limoen. Die dip maak je net zo eenvoudig zelf klaar als dit recept voor empanadas! Terwijl de oven het werk doet – je zou de empanadas ook kunnen frituren – draait de keukenmachine of staafmixer zo deze avocado dip in elkaar!
Meer borrelhapjes met gehakt:
- Italiaanse gehaktballetjes met Parmezaanse kaas
- Turkse gehaktballetjes
- Mini saucijzenbroodjes
- Indische bladerdeeghapjes met pittig gehakt

Nodig
- Vork
- Uitsteekvorm ring
Ingrediënten
- 250 gram rundergehakt
- 12 vellen bladerdeeg (diepvries)
- 50 gram Cheddar kaas (geraspt)
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 ei
- 2 eetlepels tomatenpuree
- ½ rode peper
- ½ groene peper (jalapeno)
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel chilipoeder
- snuf zout
Voor de avocado dip:
- 1 avocado
- 4 eetlepels yoghurt
- 1 limoen
- 4 takjes verse koriander
- snuf peper
- snuf zout
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de rode peper en de jalapeno peper heel fijn. Kun je geen verse groene peper vinden, gebruik dan jalapeno peper uit een pot.
- Doe het rundergehakt in een schaal en meng met de ui, pers de knoflook uit, voeg de rode peper, jalapeno peper, tomatenpuree, komijn, chilipoeder, een snuf zout en de geraspte cheddar toe. Meng alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar.
- Laat de vellen bladerdeeg ontdooien. Gebruik een uitsteekring of bijvoorbeeld een glas om een mooie ring uit het bladerdeeg te steken. Doe dit 12 keer. Het bladerdeeg dat je overhebt gooi je natuurlijk niet weg. Kneed dit tot een deegbal en bak hier een heerlijke plaattaart mee! Opnieuw invriezen kan helaas niet.
- Leg ongeveer een eetlepel van het pittige gehakt op de bladerdeeg cirkel en vouw dan de ene helft over de andere helft heen, zodat een halve cirkel ontstaat. Dus de randjes goed aan met een vork.
- Verwarm de oven op 180 graden. Wanneer alle empanadas met gehakt zijn gevuld, klop je een ei los en bestrijk je hier het bladerdeeg mee. Schuif nu de empanadas voor 25 minuten in de warme oven.
- Maak ondertussen de avocado dip klaar door het vruchtvlees van 1 avocado te pureren met een staafmixer. Voeg daar het sap van 1 limoen, de yoghurt, verse koriander en een snuf peper en zout aan toe. Buen provecho!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor empanadas met gehakt? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.