Nog maar 2 dagen en dan is 2014 echt afgelopen. Hoe was jouw jaar? En wat zijn je plannen voor het komende jaar? Heb je al een feestje gepland voor Oudejaarsavond? Bij feestjes met vrienden of lieve familie horen natuurlijk borrelhapjes op tafel. Wil je dit jaar niet kiezen voor de standaard stokbroodjes met smeersels, bitterballen uit de frituur of mini pizza’s uit de oven? Dan heb ik vandaag een mooie lijst met gezonde borrelhapjes voor je.
Want die champagne smaakt misschien nog wel beter wanneer je a) zelf je hapjes klaar maakt in plaats van kant en klaar uit de supermarkt trekt en b) de hapjes ook nog enigszins verantwoord zijn. Zo heb je de volgende ochtend geen dubbele kater… Ik geef je vandaag een heleboel ideeën voor een tafel vol gezonde borrelhapjes. Nodig al je vrienden en familieleden uit en laat het feest maar beginnen!
Op zoek naar meer inspiratie? Ik heb hier alle borrelhapjes bij elkaar gezet!
Een tafel vol gezonde borrelhapjes
Bladerdeeg sterren met geitenkaas
Nodig voor circa 12 stuks: 6 vellen bladerdeeg, 6 plakjes geitenkaas, beetje honing, 1 ei
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien. Steek met een uitsteekvorm (ster!) uit elk vel bladerdeeg 4 sterren. Leg in het midden van de ster 1/2 plakje geitenkaas van 0,5 mm dik en giet hier een druppeltje honing overheen. Doe een tweede ster bovenop de geitenkaas en druk de ster op de uiteinden aan. Herhaal dit voor de andere bladerdeeg sterren, totdat je 12 sterren hebt. Bestrijk elke bladerdeeg ster met wat losgeklopt ei en schuif de sterren op een met bakpapier bekleedde bakplaat de oven in. Bak in 20 min. gaar.
Rode kool – wortel koekjes met yoghurtdip
Voor circa 12 stuks: 200 gr rode kool (pot), 2 wortels, 2 eieren, 6 el boekweitmeel, peper, zout, komijn
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de rode kool in een beslagkom en rasp de wortels erboven. Meng door elkaar, voeg 2 eieren en het boekweitmeel toe en meng tot een beslag. Doe de kruiden bij het mengsel en schep goed door. Bekleed de bakplaat met bakpapier en schep met een lepel bolletjes deeg op het bakpapier. Maak 12 koekjes en bak in 20 minuten gaar.
Voor de yoghurtdip: 4 el (Griekse) yoghurt, 2 el kurkuma, verse bieslook. Alles mengen en klaar is de dip.
Volkoren soepstengels met rucola en parmaham
Voor circa 12 stuks: 6 volkoren soepstengels, 6 plakken parmaham, 50 gr rucola, tomaten chutney
Bereiden: Breek de soepstengels voorzichtig doormidden. Dip het uiteinde van de soepstengel in de tomaten chutney. Zorg ervoor dat de bovenste 2 a 3 cm van de soepstengel in de dip is geweest. Plak nu rondom de uiteinden van de soepstengels (op de tomaten chutney) wat blaadjes rucola. Wikkel om de rucola een halve plak parmaham.
Groente pizza’s
Voor circa 12 stuks: 1 courgette, 3 tomaten, peper, zout, oregano, verse basilicum, geraspte kaas
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Boen de courgette schoon onder lauwwarm water en droog goed af. Snij 12 ronde plakken van circa 0,5 cm. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de 12 pizza’s op de bakplaat. Snij de tomaten in parten, verwijder de zaadjes en snij de tomaten in kleine blokjes. Meng met peper, zout, oregano en wat verse basilicum. Schep op elke pizza een beetje van het tomatenmengsel, doe er wat geraspte kaas over en schuif voor 8 minuten in de oven.
Gegrilde courgette met tonijn
Voor circa 12 stuks: 1 courgette, 1 blikje tonijn, 1 rode ui, 2 augurkjes, peper, 2 el mayonaise, 1 tl kurkuma
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Boen de courgette schoon onder lauwwarm water en droog goed af. Snij 12 ronde plakken van circa 0,5 cm. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de 12 plakken op het bakpapier. Schuif ongeveer 4 minuten in de oven.
De tonijnsalade maak je klaar door de tonijn te mengen met de fijngesneden ui en augurkjes, peper, mayonaise en 1 tl kurkuma. Beleg elk plakje courgette met een schepje tonijnsalade.
Nu is de borreltafel toch wel goed gevuld! Wil je nog meer lekkers op tafel zetten? Wat dacht je van deze kaaskoekjes van speltmeel, hét overheerlijke borrelbrood met olijven, vegetarische spreads, gehaktballetjes met groenten of geroosterde kikkererwten? Het moet zo vast wel lukken om er een heel gezellig en lekker feestje van te maken! Ik wens je alvast een mooie jaarwisseling en geniet van alle lieve mensen om je heen!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
5 reacties
Wat een fijne en gezonde hapjes! Ik ga ze bewaren voor mijn verjaardag, dan is iedereen aan de lijn met goede voornemens en dan kan ik toch iets lekkers serveren.
Leuke tips. Dank. Bladerdeeg valt bij mij onder de categorie ongezond wegens veel te vet.
Alles met mate, wanneer je een feestelijke borrel organiseert vind ik dat bladerdeeg zeker wel kan! 😀
Erg inspirerend allemaal, alleen wordt tonijn met uitsterven bedreigt. Misschien een idee om te vermelden dat je met de ’tonijn’ van de vegetarische slager zonder schuldgevoel hetzelfde lekkere hapje kan maken!
Dat heb je zojuist gedaan 😉