Bruschetta met tomaat en basilicum, hét klassieke Italiaanse borrelhapje! Je hebt deze stokbroodjes vast wel eens gegeten! Bij het Italiaanse restaurant hier om de hoek serveren ze deze bruschetta als aperitief hapje. Krokant brood, zoete smaakvolle tomaten tapenade en natuurlijk wat verse basilicum. Een heerlijk recept met tomaat voor bij de borrel of als voorafje.
Zo simpel is het…. niet helemaal. Ik geeft je vandaag het ultieme klassieke Italiaanse recept voor deze stokbrood hapjes! Waarmee je dus preciés die smaak krijgt die je gewend bent wanneer je de bruschetta met tomaat bij de Italiaan geserveerd krijgt! Zelf Italiaanse bruschetta met tomaat maken is zo lekker!!
Bruschetta met tomaat en basilicum
Deze stokbroodhapjes met zelfgemaakte tomatensalsa zijn natuurlijk een echte Italiaanse klassieker! Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik dol ben op Italië en dan zéker ook de Italiaanse keuken…. er staan dan inmiddels ook al heel wat traditionele Italiaanse recepten op de site en dit borrelhapje mag niet ontbreken…
De Italiaanse keuken staat voor mij voor puur, goede ingrediënten en genieten van lekker eten. Er staat hier dan ook elke week wel een Italiaans recept op het menu. De lekkerste pasta’s, maar ook Italiaanse stoofpotjes of een heerlijk stukje zalm in Italiaanse roomsaus, ik kan er zo van smullen!
Italiaanse borrelhapjes
En ook Italiaanse borrelhapjes zijn hier favoriet! Deze bruschetta met tomaat en basilicum mocht dan ook eigenlijk niet ontbreken…. Ik deelde eerder wel al andere Italiaanse aperitief hapjes met je.
Wil je dus echt eens uitpakken met een gezellige borrel, zet dan vooral meerdere soorten op tafel. Bijvoorbeeld een crostini met pesto, brie en rauwe ham. Of wat dacht je van geitenkaas, Serrano ham en balsamico vijgen als topping?
Bruschetta of Crostini maken?
Het verschil tussen bruschetta en crostini is trouwens niet heel groot. Beide broodjes worden gebruikt als een soort toastje om te beleggen. En daar kun je dus alle kanten mee op!
Wil je crostini maken? Of bruschetta maken? Let dan hierop: een crostini is vaak iets dunner gesneden en van kleiner brood gemaakt. De bruschetta in dit recept maakte ik van ciabatta brood. Belangrijk bij het maken van bruschetta is wel dat je het brood al insmeert met olie en knoflook vóórdat het de oven in gaat!
Italiaanse tomatensalsa maken
Maar hoe krijg je nou die typische Italiaanse smaak aan de tomaten tapenade. Of tomatensalsa eigenlijk… Die kun je eenvoudig zelf maken. Dat begint sowieso met het kiezen van de juiste tomaten! Neem voor dit recept dus echte stevige smaakvolle tomaten. Het liefst de échte pomodori, zoals je ze in Italië ook tegenkomt. En gebruik uiteraard een goede olijfolie en verse basilicum!
En het tweede belangrijke onderdeel in dit recept is toch wel liefde. Plus een beetje geduld. Het is namelijk het allerlekkerste om de smaken van de tomaten tapenade lekker lang in te laten trekken, dus maak dit gerechtje gerust al even van tevoren klaar.
Nodig
- Schaaltjes
Ingrediënten
- 3 grote tomaten (pomodori)
- 10 blaadjes verse basilicum
- 2 teentjes knoflook
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel oregano
- peper
- zout
- 1 ciabatta brood
Bereiden
- Het is het allerlekkerste om de smaken van de tomaten tapenade lekker lang in te laten trekken, dus maak dit gerechtje gerust al even van tevoren klaar.
- Snij de tomaten in kwarten, verwijder de harde kern en de zaadjes en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe in een schaal en voeg hier een flinke scheut olie aan toe (3 a 4 eetlepels), pers er een teen knoflook bij uit en strooi wat peper en zout over de tomaten.
- Snipper, scheur of snij de basilicumblaadjes fijn – hou er wel een paar achter voor garnering – en meng deze door de tapenade. Laat nu gerust even een uurtje staan. Niet in de koelkast zetten, dan verliest een tomaat namelijk zijn smaak!
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij het ciabatta brood in 8 sneetjes van gelijke dikte.
- Maak de knoflook olie klaar door een teen knoflook uit te persen en deze samen met ongeveer 3 el olijfolie te mengen. Besmeer de sneetjes ciabatta aan beide kanten met de knoflook olie en leg ze op de bakplaat. Strooi er nu wat oregano over en schuif de bruschetta vervolgens de oven in. Bak ze in 6 minuten gaar en knapperig, draai halverwege even om.
- Haal de bruschetta uit de oven, laat ze heel even afkoelen en schep nu op elk broodje wat van de tomaten tapenade. Maak nog af met wat basilicumblaadjes. Lekker bij de borrel of met een feestje, of als aperitivo voor een Italiaans diner. Buon appetito!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
4 reacties
Moet je de tomaten niet eerst ontvellen?
Nee hoor, dat hoeft niet!
Als je voorverpakte ciabatta koopt, moet je het dan eerst in de over afbakken en daarna jouw recept volgen, of gelijk het recept volgen? Want volgens mij staat op de verpakking dat het op 225 graden in de oven moet.
Hi Anneli,
Ik ga in mijn recept uit van een verse ciabatta, die dus al afgebakken is. Als je voorverpakte ciabatta gebruikt, dan eerst afbakken volgens de instructies. Ik zou het dan iets korter doen dan op de verpakking staat, anders wordt het brood echt te krokant! En daarna dus het recept volgen. Goede vraag, thanks!