Deze tijd van het jaar is voor mij gevuld met gezelligheid. Een etentje hier, een borreltje daar. Vooral heel veel lekker eten. En mij hoor je natuurlijk niet klagen. Sterker nog, ik doe graag zelf een duit in het zakje door een lekker hapje op tafel te toveren. Maar niet zomaar een hapje, nee…. Ik denk er goed over na. Neem bijvoorbeeld dit borrelhapje met oude geitenkaas, peer en Parmaham. Perfect in balans, ook al lijkt dit gerechtje zo simpel.
Simpel is het natuurlijk ook…. Maar de smaken heb ik heel bewust bij elkaar uitgezocht. Ik volgde namelijk een workshop Foodpairing van Old Amsterdam. Daar leerde ik alles over smaakcombinaties. Ik dook samen met Bo van Beaufood de wereld van de smaken in. Zelf had ik daar nooit zo bij stil gestaan, dat sommige ingrediënten in een gerecht elkaars smaak kunnen versterken. Of juist volledig teniet kunnen doen. Best leuk om eens op te letten dus!
Smaakcombinaties maken
Er bestaan 5 basissmaken; zoet, zuur, zout, bitter en umami. Met umami wordt de smaak van zilte hartigheid bedoeld, zoals je bijvoorbeeld in een oester of sojasaus proeft. Naast deze 5 smaken zijn er nog een aantal begrippen van belang bij het combineren van smaken. Zoals smaakrijkdom; hoe intensief is een bepaalde smaak? Rijp, of juist fris? Frisse appels, of de rijke smaak van kaneel? Hoe is het mondgevoel; wat is de textuur van hetgeen dat je proeft? Rond en vol, of juist strak en prikkelend? Mayonaise of citroen?
Mooie smaakcombinaties ontstaan wanneer er overeenkomsten zijn tussen de basissmaken, de smaakrijkdom en het mondgevoel. Maar spannende combinaties ontstaan juist wanneer je een contrast zoekt in deze smaken. De Old White geitenkaas waar ik tijdens de workshop Foodpairing mee aan de slag ging, heeft bijvoorbeeld de kenmerkende rijpingskristallen van Old Amsterdam, maar heeft ook een vleugje karamel als ondertoon.
#PairingisSharing
Na het maken van een alcoholvrije cocktail tijdens de workshop, was mijn uitdaging om thuis aan de slag te gaan met mijn opgedane kennis. En omdat ik dol ben op de feestelijke hapjes die deze maand overal op tafel komen, besloot ik een eenvoudig maar heerlijk borrelhapje te bedenken.
Het zoet van de peer combineert heel goed met de zoetige karameltoon uit de Old White, maar het mondgevoel is zeker anders. Daardoor wordt de combinatie net even verrassender. Nog een fris blaadje pittige rucola, een plakje ziltige Parmaham en een paar druppels balsamicostroop maken dit een perfect borrelhapje voor tijdens de feestdagen. Hou trouwens mijn Facebook pagina in de gaten, want ik heb binnenkort nog een hele leuke winactie met de kaas van Old Amsterdam!
Borrelhapje met oude geitenkaas, peer en Parmaham
Voor 8 hapjes
- 50 gr Old White geitenkaas
- 1 rijpe peer
- 4 plakjes Parmaham
- 8 blaadjes rucola
- 4 el balsamicostroop
Nodig; borrelplank, prikkertjes, scherp mes, kaasschaaf
Bereiden: Was de peer, snij in kwarten, verwijder het klokhuis en halveer ze dan nog een keer.
Schaaf met een kaasschaaf, of snij met een scherp mes, de Old White geitenkaas in dunne plakken.
Snij de plakken Parmaham schuin doormidden, zodat je driehoekjes krijgt.
Leg een plak Parmaham op de borrelplank, leg hier een partje peer in, een blaadje rucola, wat Old White geitenkaas. Rol het borrelhapje met oude geitenkaas, peer en Parmaham dan op, zet eventueel vast met een prikkertje.
Herhaal dit voor alle stukjes peer en leg alle borrelhapjes op een bord. Schenk hier wat balsamicostroop overheen en geniet ervan!
Ga jij aan de slag met dit recept voor borrelhapje met oude geitenkaas, peer en Parmaham? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Old Amsterdam. Lees hier mijn disclaimer.
2 reacties
Super interessant om zoveel te leren over smaak! En dit gerechtje past daar ook heerlijk bij natuurlijk.
Ziet er lekker uit, Reny, ik wil het dan ook gaan maken. Hoe kom ik aan balsamicostroop?
daar heb ik nog nooit van gehoord.
Je bent goed bezig. Ga zo door. Lieve groet