Borreltijd met dit makkelijke bladerdeeghapje met spinazie en feta! Vanaf vandaag kun je heel wat lekkere recepten voor de feestdagen verwachten. En ik begin met een lekker borrelhapje, dat misschien zelfs vanmiddag met de Sinterklaasviering al wel geserveerd kan worden. Ideetje!?
Yes, het is zover…. de feestmaand is echt begonnen en ik heb weer zo’n zin in alle gezellige momenten met lieve mensen om me heen. Ik weet niet wat het is, maar deze december maand blijft iets magisch hebben vind ik. Lekker samen zijn, laat het buiten maar winter zijn, binnen zoeken we de warmte op!
Borrelhapje met spinazie en feta
Bij gezelligheid hoort wat mij betreft ook samen genieten van heerlijk eten. Want in deze gekke tijden is dat toch iets dat blijft verbinden. En dat heerlijk eten begint al in de middag met een gezellige borrel! Kleine hapjes, liefst op een grote borrelplank, zo gezellig!
Borrelhapjes, in alle soorten en smaken, ik ben er gek op! Voor mij is een borrel met het gezin, vrienden of familie niet compleet zonder een tafel vol met lekkere hapjes. De ene keer pak ik wat meer uit en maak ik zelf de hapjes klaar. De andere keer haal ik het lekkers in huis.
Turkse börek
Voor dit bladerdeeghapje met spinazie en feta heb ik me laten inspireren door de Turkse börek. Börek staat voor gerechtjes die meestal gemaakt worden van filodeeg en dan worden gevuld met vlees, kaas of groenten. De combinatie van spinazie en feta is daar een hele bekende versie van.
Wist je trouwens dat je hier ook een Griekse versie van hebt? Dan heet het spanakopita, ook gemaakt met filodeeg en een vulling van spinazie en feta. Dat deze combinatie geweldig is, dat is dus al lang bekend!
Bladerdeeg hapjes bij de borrel
Bladerdeeghapjes bij de borrel doen het altijd goed en daarom vandaag een makkelijk recept voor een bladerdeeghapje met spinazie en feta. Want hoewel deze hapjes in de Turkse en Griekse keuken dus gemaakt worden van filodeeg, vind ik dat altijd een beetje ingewikkeld… Bladerdeeg it is!
Ik voorzie de komende weekenden heel wat gezellige borrelmomenten. Vandaag natuurlijk al, we vieren vanmiddag het Sinterklaasfeest met de familie. Maar ook de volgende weekenden tot aan de Kerst staat er veel gezelligheid gepland.
Verwacht dus vooral nog heel veel recepten de komende weken. Want ik heb nog zoveel lekkers dat ik met je wil delen. Kun je niet wachten, dan is er natuurlijk het grote MYF archief! Na ruim 8 jaar bloggen staan er zoveel gerechten online.
Ben je ook al bezig met te bedenken wat het hoofdgerecht tijdens de feestdagen gaat zijn? Dan kan ik je dit recept voor Italiaans stoofvlees van rund in rode wijn van harte aanbevelen! En ook deze vegetarische Wellington is echt een show-stopper! Weet je het nog niet goed? No worries, ik ga je nog volop inspireren!
Meer feestelijke bladerdeeghapjes:
Op zoek naar meer feestelijke bladerdeeghapjes voor bij de borrel of een feestje? Dan vind je deze recepten misschien ook wel erg lekker:
- Mini saucijzenbroodjes met pittig gehakt
- Bladerdeeghapjes met pesto
- Mini pizza quiche met salami en mozarella
- Mini worstenbroodjes met oude kaas
- Indische bladerdeeghapjes met pittig gehakt
- Bladerdeeghapje met brie en abrikozenjam
Nodig
- Zeef
- Keukenpapier
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg (vers)
- 200 gram verse bladspinazie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 75 gram feta
- 50 gram mozzarella (geraspt)
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel komijn
- 1 eetlepel pistachenootjes
- olie (om in te bakken)
- 1 ei
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg nog even in de koeling liggen, we gaan eerst de vulling voor de bladerdeeghapjes met spinazie en feta klaar maken.
- Verwarm een druppel olie in de wokpan en voeg hier de spinazie aan toe. Bak de spinazie zacht tot deze is geslonken en schep het dan over in de zeef. Laat uitlekken.
- Schil en snipper de ui en maak de knoflook schoon. Voeg eventueel nog wat olie toe aan de pan en fruit de ui tot deze glazig ziet. Pers de knoflook uit boven de pan en bak nog even mee. Zet dan het vuur uit en laat de ui afkoelen.
- Druk met een vel keukenpapier in de hand de spinazie even goed uit in de zeef. Er komt nog best wat vocht uit! Leg de spinazie daarna op een schone snijplank en snij fijn. Voeg toe aan de pan met de ui en knoflook
- Hak de pistachenootjes fijn. Voeg ze toe aan het spinaziemengsel.
- Verkruimel de feta kaas bij de spinazie en voeg ook de geraspte mozzarella toe. Breng de vulling voor de bladerdeeghapjes op smaak met cayennepeper, komijn en nootmuskaat en meng dan alle ingrediënten goed.
- Klop het ei los.
- Rol het verse bladerdeeg uit op een schoon werkblad en spreid het spinazie - feta mengsel uit over het deeg. Laat aan de lange randen zo'n 2 cm vrij want we gaan het deeg zo oprollen.
- Rol het bladerdeeg met de vulling op tot je een stevige rol hebt. Druk de naden goed aan en snij met een scherp mes dan 'plakjes' van ongeveer 2 cm.
- Bekleed het ovenrooster met bakpapier en leg de 'plakjes' op hun zijkant op het papier. Bestrijk het bladerdeeg met het geklutste ei en schijf de bladerdeeghapjes dan 20 minuten in de warme oven. Dit kan uiteraard per oven verschillen!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor bladerdeeghapje met spinazie en feta? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Dit artikel kan affliate links bevatten. Lees hierover meer in mijn disclaimer.