BBQ saus, een onmisbare saus voor bij de barbecue! Een goede barbecuesaus heeft een combinatie van smaken, van zoet naar zuur en dan dat typische vleugje rook dat je terug proeft…. Smokey goodness als je het mij vraagt en wist je dat je BBQ saus eenvoudig zelf klaar maakt! Ik deel vandaag dit makkelijke recept om zelf BBQ saus te maken, geloof me, je wilt niets anders meer!
Deze saus is niet alleen heerlijk om als saus te serveren, je kunt er nog zoveel meer mee. Je kunt de saus namelijk ook gebruiken in marinades voor bijvoorbeeld kip of spareribs. Kortom, dit is zo’n recept dat niet mag ontbreken nu wat mij betreft het barbecue seizoen is aangebroken! Verwacht de komende tijd dus sowieso nog heel veel barbecue recepten online!
BBQ saus recept
Wanneer je in de supermarkt langs het schap met sauzen loopt, valt het mij altijd op dat BBQ sauzen in allerlei smaken te krijgen zijn… Zoet, extra smokey, Amerikaans…. en volgens mij is dat dus precies wat een goede barbecue saus moet zijn.
Een beetje zoet, dat typische rokerige smaakje, een mooie mix van kruiden. En hartstikke Amerikaans natuurlijk… wie kent niet de BBQ pulled pork, BBQ pulled chicken, volgens mij kun je zelfs BBQ chicken pizza’s krijgen… Het voordeel van deze saus helemaal zelf klaar maken, is dat je precies weet wat er in zit! En dat maakt het wat mij betreft altijd nog lekkerder!
Barbecue saus
Wat mij betreft trappen we dit weekend het barbecue seizoen weer af met heel wat gezellige BBQ feestjes. Naast heel wat lekkere en mooie stukken vlees en vis, mogen natuurlijk de bijgerechten en salades en de sauzen niet ontbreken. Ik vind het ontzettend leuk om zelf te experimenteren met het maken van sausjes en dips voor bij de bbq.
Heb je eenmaal zelf BBQ saus gemaakt, dan wil je niet anders meer… Je kunt de saus namelijk exact zo maken als jij wilt! Ik heb ervoor gekozen om bijvoorbeeld geen suiker toe te voegen, maar slechts een klein beetje honing. Zo is de saus voor mij precies zoet genoeg!
Wat wel echt onmisbaar is voor deze saus is gerookt paprikapoeder. Dit is echt wat anders dan gewoon paprikapoeder en zodra je het potje opent, weet je precies wat ik bedoel! Dit is hoe je een goede barbecuesaus tot een echte smokey saus maakt.
Een ander ingrediënt dat echt in deze saus thuis hoort, is een saus met een naam waar je over struikelt. Worcestersauce, of Worcestershiresauce…. een gefermenteerde saus op basis van azijn, stroop en heel veel verschillende kruiden met een lekker pittige smaak. De rest van de ingrediënten om zelf aan de slag te gaan ken je waarschijnlijk al! Ik gebruik trouwens pure tomatensaus als basis, en geen ketchup zoals je in veel recepten ziet terug komen.
BBQ Pulled chicken
En dan… is deze saus niet alleen heerlijk om een stukje gegrild vlees of groente in te dippen…. Nee, je kunt er nog zoveel meer mee! Het meest bekend is wel het recept voor BBQ pulled chicken of pulled pork. En dat recept komt er snel aan! Heerlijk op een hamburgerbroodje, als makkelijke weekend maaltijd! Helemaal lekker als de kip langzaam op de bbq is gegaard…
Maar deze saus is ook een ideale basis als je vlees wilt marineren. Heel erg lekker om biefstuk of spareribs mee in te smeren. Het fijne aan deze marinade is dat het vlees tijdens het bakken dan een mooi krokant korstje krijgt, omdat de suikers in de saus gaan karameliseren. Wanneer je tijdens het bakken het vlees nog een keer aflakt met de saus, dan weet je zeker dat je jouw vingers erbij op eet!
Nodig
- Schone pot of fles
- Staafmixer of blender
Ingrediënten
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 ml tomatensaus (passata of frito)
- 1 blikje tomatenpuree
- 3 eetlepels appel cider azijn
- 2 eetlepels water
- 1 eetlepel Worcestersauce
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel mosterd
- 1 ½ theelepel gerookt paprikapoeder
- ½ theelepel cayennepeper
- ½ theelepel chilivlokken
- snuf zout
- olie om in te bakken
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Verwarm een beetje olie in de steelpan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en bak even mee.
- Schenk de tomatensaus in de steelpan en voeg hier de tomatenpuree, appel cider azijn, water, Worcester(shire)sauce, honing en mosterd aan toe.
- Voeg nu ook het gerookte paprikapoeder, de cayennepeper, de chilivlokken en een snuf zout toe.
- Laat de saus zachtjes zo'n 10 minuten pruttelen tot deze iets is ingedikt.
- Als laatste kun je de BBQ saus even door de blender halen of met een staafmixer tot een gladde saus pureren. Dit is optioneel! De saus is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor groene groentesoep met verse kruiden? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.