Albondigas, Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Dit is weer een heerlijk tapas recept dat niet op de borrel tafel mag ontbreken. Heerlijke kruidige gehaktballetjes doen het altijd goed als borrelhapje en naast de Spaanse tortilla de patatas, de gamba’s al aijilo en de patatas bravas is zeker nog plek voor deze echte Spaanse albondigas. Prikkertje erbij en smullen maar!
Gehaktballetjes doen het bij ons altijd heel goed op de borreltafel. Ik heb dan ook al zoveel verschillende gehaktballetjes gedraaid, wat dacht je van Italiaanse kipgehaktballetjes of juist Indische gehakballetjes met pindasaus. Maar nu we zo lekker in de tapas hapjes zitten, wil ik ook graag het recept voor deze authentieke albondigas met je delen. Klaar voor gezelligheid en lekker eten?!
Albondigas recept
Albondigas, oftewel Spaanse gehaktballetjes, zijn een echte klassieker uit de Spaanse keuken. Deze balletjes worden geserveerd in een rijke tomatensaus, vaak met een lekkere kruidige twist. Het gerecht staat bekend als een onmisbaar onderdeel van elke tapasavond en brengt direct dat authentieke Spaanse gevoel naar je tafel. Wat ik zo fijn vind aan albondigas is dat je ze makkelijk van tevoren kunt maken. Even opwarmen in de saus, en je hebt een tapas recept dat altijd in de smaak valt.
Als je een tafel vol tapas wilt samenstellen, mogen deze albondigas in tomatensaus echt niet ontbreken. Samen met andere favorieten zoals gamba’s al ajillo, patatas bravas en de klassieke tortilla de patatas, vormen ze de perfecte basis voor een avond vol gezelligheid. De gehaktballetjes zijn heerlijk sappig en vol van smaak, dankzij een mix van kruiden zoals knoflook, paprikapoeder en peterselie. Combineer ze met een stukje stokbrood om de saus mee op te dippen, en je hebt een gerecht waar iedereen blij van wordt.
Spaanse albondigas
Het fijne aan dit albondigas recept is dat het niet ingewikkeld is om te maken. Je hebt slechts een paar basisingrediënten nodig zoals gehakt, knoflook, tomatensaus en kruiden. De balletjes worden eerst gebakken tot ze goudbruin zijn, en daarna laat je ze rustig pruttelen in de tomatensaus. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed in het vlees trekken en de saus nog intenser wordt.
Albondigas zijn ontzettend veelzijdig. Ze zijn perfect als borrelhapje, maar doen het ook goed als hoofdgerecht met een frisse salade of wat rijst erbij. Heb je een etentje of tapasavond gepland? Zet deze Spaanse gehaktballetjes op tafel en je gasten zullen gegarandeerd vragen om het recept. De rijke tomatensaus is ideaal om te combineren met andere tapas, of gewoon om met brood op te dippen.
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 ei
- 1 snee wit brood
- 100 ml melk
- 20 gram verse peterselie
- 2 tl oregano
- 2 tl komijn
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- snuf peper
- snuf zout
- 1 klontje boter
- scheut olijfolie
Voor de tomatensaus:
- 400 gram tomatenblokjes (in blik)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- scheutje rode wijn
- 100 ml runderbouillon
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl chilivlokken
- olijfolie (om in te bakken)
Bereiden
- Breek de witte boterham in stukjes, doe deze in een schaaltje en schenk hier een scheut melk bij. Laat even weken en zet apart.
- Begin met het maken van de tomatensaus. Schil en snipper de ui, maak de knoflook schoon. Verwarm wat olie in een pan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de laurierblaadjes toe. Laat zo'n 5 minuten zachtjes bakken, tot de ui helemaal zacht is.
- Schenk een scheut rode wijn bij de ui, laat even uitblussen en schenk dan de tomatenblokjes in de pan. Voeg de gerookte paprikapoeder en chilivlokken toe en laat zachtjes koken.
- Doe het gehakt in een mengkom. Schil en snipper de ui (heel fijn), maak de knoflook schoon en pers deze uit bij het gehakt. Snij de peterselie fijn en voeg deze samen met de oregano, komijn, gerookt paprikapoeder en een snuf peper en zout toe. Tik een ei boven de kom, knijp het witbrood uit en voeg toe.
- Meng met je handen alle ingrediënten door elkaar. Draai er dan gehaktballetjes van, ter grootte van een flinke walnoot.
- Verwarm een klontje boter in de koekenpan en schenk hier wat olie bij. Wanneer de boter bruin kleurt, voeg je de gehaktballetjes toe aan de pan. Bak ze rondom bruin en draai dan het vuur laag.
- Schenk de tomatensaus bij de gehaktballetjes in de pan en laat zo'n 10 minuten zachtjes pruttelen tot de gehaktballetjes gaar zijn.
- Serveer de albondigas eventueel nog met brood om te dippen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Spaanse albondigas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.