Er zijn van die recepten die je standaard in je repertoire zou moeten hebben. Kruidenboter is er zo een. Dat is zo eenvoudig om zelf te maken dat het bijna geen recept mag heten. En daarom koop ik dit dus ook nooit kant-en-klaar. Ik bedoel, kruidenboter. De naam zegt het al; kruiden en boter. Moeilijker hoeft het niet te zijn. Maar vandaag laat ik je zien dat het wel nóg makkelijker en heel lekker kan! En geef ik je nog 2 ideetjes voor kruidenboter recepten met een twist. Een Italiaanse kruidenboter en een Aziatische boter, lekker voor bij de borrel of bij een stukje vlees of vis. Komt vast wel van pas met de komende feestdagen!
Ik heb lang zitten dubben hoe ik de aankomende feestdagen zou gaan doorbrengen. Wat doen we met het diner, hoe uitgebreid moet het allemaal zijn dit jaar? Als je mij kent dan weet je dat ik niet zo’n high end keukenprinses ben. Dat het vooral allemaal lekker moet zijn. En het liefst eenvoudig maar dus wel smaakvol. Gaan we dit jaar echt koken, of zetten we het gourmetstel weer aan?
Kerst breng ik dit jaar ook weer door bij mijn familie. Mijn ouders, zussen en broer, alle aanhang erbij, het is altijd een tafel vol. Natuurlijk wordt er eerst geborreld, maar niet te uitgebreid. Dan is er geen plek meer voor het Kerstdiner. Hoe het er dit jaar uit gaat zien weet ik nog niet helemaal, maar voor bij de borrel – en alle andere pre-Kerst-borrels – mogen deze kruidenboter recepten natuurlijk niet ontbreken.
Kruidenboter is echt iets dat je gewoon zelf moet maken. Want het is zo eenvoudig! Boter en kruiden, zoals ik net al zei. Maar het kan dus nog eenvoudiger…. Want in de Hoogwaardige kruiden-lijn van Euroma zit een kant-en-klare kruidenbotermix. Nu ben ik normaal niet van kant-en-klaar, maar dit zijn pure kruiden! Die alvast zijn gemengd, 100% puur en bevatten geen zout. Ze zijn na het plukken gevriesdroogd en daardoor behouden ze hun smaak en geur. Wanneer je ze mengt met de boter komen alle smaken tot leven. Super eenvoudig om zo kruidenboter te maken! Ik geef je nog 2 andere opties, mocht je toch nog meer willen uitpakken met de feestdagen!
3 x kruidenboter recepten
Klassieke kruidenboter:
- 75 gr ongezouten roomboter
- 1 1/2 el Euroma kruidenboter kruiden
Italiaanse kruidenboter
- 75 gr ongezouten roomboter
- 1 tl Euroma tijm
- 1 tl Euroma rozemarijn
- 1 teen knoflook
- 1 el Parmezaanse kaas
- snuf peper
Aziatische kruidenboter
- 75 gr ongezouten roomboter
- 1 1/2 tl sambal Badjak
- 1 tl Euroma korianderblad
Nodig; 3 schaaltjes
Bereiden: Zorg ervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is. Zet voor elke soort kruidenboter een schaaltje klaar.
Doe de boter in het schaaltje en voeg volgens bovenstaande ingrediëntenlijst de kruiden toe. Meng met een vork de ingrediënten door elkaar.
Heel veel ingewikkelder hoef je het niet te maken, maar zelfgemaakte kruidenboter is wel zo ontzettend lekker! Bijvoorbeeld bij een stukje vlees of vis. Of gewoon op een stokbroodje.
Zelf vind ik het altijd nog leuk om de schaaltjes met kruidenboter net een beetje aan te kleden. Strooi als laatste nog wat van de losse kruiden over de boter en de schaaltjes mogen op tafel!
Meer kerstrecepten vind je hier!
Ga je aan de slag met een van deze kruidenboter recepten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
Deze blogpost betreft een samenwerking met Euroma. Lees hier mijn disclaimer.
10 reacties
Regelmatig maken wij ook zg samengestelde boters maar altijd met verse kruiden en knoflook. Ook een fluitje van een cent. Heerlijk op een afgebakken stokbroodje. Gelukkig hebben we ons nooit laten verleiden door gebruik te maken van gedroogde, smakeloze kruiden. Voor iemand die niet van pakjes of van zakjes kant en klare producten houdt, is dit voor ons onbegrijpelijk. Komt over alsof je van je geloof gevallen bent. Zo zie je maar, met geld kun je alles kopen, zelfs principes. Nee voor ons geen Euroma kruiden.
Wat leuk dat je op mijn blog bent gekomen en de moeite neemt om een reactie achter te laten. Mijn ‘geloof’ is dat ik zoveel mogelijk zelf maak en daarvoor heb ik een hele la vol met gedroogde kruiden. En er staan ook plantjes verse kruiden in mijn vensterbank. Maar lang niet alle kruiden heb ik altijd vers in huis hoor! Ik vind je reactie dat mijn principes te koop zouden zijn dan ook een beetje raar. Zoals onder aan het artikel te lezen is, betreft dit recept inderdaad een samenwerking met Euroma. Ik heb je geprobeerd te inspireren, maar als je liever kruidenboter met verse kruiden maakt is dat natuurlijk ook goed! Ik wens je fijne feestdagen toe!
Wat een flauwe opmerking van maarten en ingrid het is een optie die reny geeft,ik vindt het een uitkomst vooral omdat er geen extra zout inzit en gevriesdroogde kruiden zijn top hoor succes reny
Ik vind het helemaal geen flauwe opmerking van M&I. Juist Reny is voorstander van alles zelf maken en niks uit zakjes of potjes. Tenminste dat lees ik altijd in haar, overigens heerlijke recepten. Dus ik begrijp dit ook niet. Ovetigens je opmerking over dat er geen zout inzit slaat nergens op. Als je verse kruiden gebruikt zit er toch ook geen zout in. Ik denk dat je verbonden bent aan aan die kruidenleverancier om e.e.a. te vergoeilijken. Nee voor mij is Reny door de mand gevallen met dit recept. Wel jammer. Gr. Lisanne
Wat een felheid vandaag!… Helaas heb je denk ik niet gelezen dat dit recept inderdaad een samenwerking is met Euroma, zoals onderaan de blog te lezen valt. Mijn 3 variaties zijn bedoeld ter inspiratie! En ik maak inderdaad zoveel mogelijk zelf, met zowel verse als gedroogde kruiden, ik heb een la vol met potjes hoor! Ik wens je hele fijne feestdagen toe!
Nee, toch geen kruiden uit een potje terwijl er vandaag de dag bijna het hele jaar door verse kruiden te koop zijn. Reny wat is er met jou aan de hand?
Met mij gaat het prima hoor! Ik heb een hele la vol met gedroogde kruiden en van sommige kruiden heb ik de verse variant in een potje in mijn vensterbank staan. Ik heb echt niet alles vers in huis…
Al een paar jaar lees ik met veel plezier de blog van Reny en gebruik vaak haar recepten. Ik geniet van de prachtige foto’s als illustratie hierbij. Koken is mijn passie en hoewel ik niet de jongste ben leef ik me ook in in nieuwe technieken zoals bv sous vide garen. Waarom zeg ik dit: Om aan toegeven dat ik redelijk kan koken. Naast de verse kruiden die ik gebruik ontkom ik er niet altijd ook gedroogde kruiden te gebruiken en daar is niets mis mee. Net als Reny heb ik ook een lade vol met gedroogde kruiden. Ook voor de Indische keuken vaak onmisbaar. Daarom begrijp ik de reacties niet goed. Dat er een “samenwerking” is met een fabrikant komt mij niet vreemd voor. Immers het mag je hobby zijn om blogs te schrijven maar als je je baan ervoor opzegt mag je best inkomen genereren. Op deze manier kunnen wij hopelijk nog lang genieten van de geweldige recepten en dito foto’s van Reny. Ik doe het haar niet na. @Reny; dankjewel voor alle fijne. recepten. Samenwerking of niet, ik geniet van je!!
Dat bedoelde ik ook peter jammer dat de mensen geen tijd nemen om iets goed te lezen
Mijn laatste zegje over dit leuke artikel is dat in de kant en klare kruidenboter/kaas veel zout en suikers zitten dat wilde ik duidelijk maken