Het is herfst, dat is vrij duidelijk, en bij mij begint het dan altijd te kriebelen om weer stamppotten te maken. Ik houd echt van allerlei gerechten, uit de meest exotische keukens, maar zodra het buiten donkerder en kouder wordt, ga ik erg graag weer aan de slag met stamppot. Ik maakte een rode biet stamppot, met een lekker frisse twist van de augurkjes.
Het leuke aan de herfst (en winter!) is dat er zulke mooie groenten bij dit seizoen horen! Zo komen de pompoenen weer volop in de winkel, maar zie je ook steeds meer kool (boerenkool, savooie kool, groene kool) en ook snijbiet en rode biet. En die laatste, daar ben ik gek op. Al vanaf jongs af aan, al noemde ik ze toen nog ‘krootjes’…. Dat is blijkbaar een benaming voor de rode biet die bij ons in de regio heel gewoon is.
De rode biet is eigenlijk een super good food, echt heel gezond. Rode bieten bevatten:
- Veel vitaminen (B en C)
- Mineralen (ijzer, mangaan, magnesium, zink)
- Betalaïnen; deze stoffen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften. Hierdoor helpen ze ziekten in het algemeen te voorkomen.
- Vezels
- Antioxidanten
En de rode biet is zowel koud als warm erg lekker! Maar met de steeds lagere temperaturen kies ik voor warm; een stamppot.
Recept rode biet stamppot
- 500 gr. Gekookte rode biet
- 800 gram bataat (zoete aardappel)
- 1 ui
- 50 ml. warme (plantaardige) melk
- 125 gram spekblokjes
- 4 (runder) saucijzen
- 2 augurken (in blokjes)
Snij de zoete aardappels in blokken en kook ze gaar (gebruik een pan groot genoeg om straks de bieten erbij te doen). Rasp de rode biet grof en verwarm in een steelpannetje. Bak de spekblokjes uit en laat ze uitlekken in een vergiet. Gebruik het bakvet om de ui in te fruiten. Braad de worstjes in wat olijfolie of boter bruin.
Stamp de zoete aardappels met een pureestamper en voeg de rode biet, spekblokjes en ui eraan toe. Roer de warme melk door de puree en schep goed om. Voeg nu de gesneden augurkjes toe en laat een klein beetje meewarmen. Serveren met saucijzen.
Mocht je liever vegetarisch eten, dan kun je de spekblokjes vervangen door blokjes komijnekaas. Deze dan uiteraard niet bakken…. En je laat uiteraard de saucijzen weg!
Ga je aan de slag met dit recept voor rode biet stamppot? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
2 reacties
Smullen! Zei onze dochter van 2,5 toen ze een hap nam. Wij sluiten ons daarbij aan. Dit recept gaan we vaker maken!
Super lekker recept. Ook voor ons een blijvertje!