Pastinaaksoep met zalm. Bij ons in de familie is het gebruikelijk dat we allemaal een gang verzorgen voor het diner. Hartstikke leuk, zo weet je van tevoren niet precies wat je gaat eten en zo zijn de taken ook een beetje verdeeld. Maar als iedereen zijn kerstige best doet op zijn eigen gang en denkt eens lekker uit te pakken, dan zit je aan het eind van de avond toch met een veel te volle buik, te wiebelen op je stoel, de riem een gaatje losser….
Het is mij meerdere keren overkomen, en dat is ook vaak zo sneu voor die lieve broer of zus die het nagerecht zou verzorgen…..Als je de kerstmaaltijd een beetje licht wilt houden, dan kun je beter kiezen voor lichte gerechten! Die zijn net zo mooi en kunnen net zo bijzonder zijn als de meer traditionele gerechten. Ik geef je in deze dagen tot aan de Kerst verschillende recepten voor lichte gerechten die samen een mooi, gezond, bewust én lekker kerstmenu vormen.
Happy & Healthy, dat is waar het wat mij betreft om draait, dat je dus én heerlijk gegeten hebt, maar dat je ook aan het einde van de avond nog lekker op je stoel zit. Deze pastinaaksoep met zalmsnippers is een lichte romige soep, die als voorgerecht mooi in het menu past.
Pastinaaksoep recept
Ik vind het met de Kerst altijd leuk om met vergeten groenten te werken. Zo zet je toch iets bijzonders op het menu. Gelukkig is de pastinaak niet meer zo heel vergeten en vind je deze gewoon in de supermarkt. Wel zo handig voor de kerstboodschappen!
De pastinaaksoep maak je van alleen groenten (ja, wel met bouillon), zo blijft het een lichte soep. Voor het kerst-effect maakte ik de soep af met wat room, zo wordt het een mooie soep die je met een grote glimlach van trots op tafel kunt zetten! Een paar zalmsnippers geven de soep nog net dat beetje extra en de zoutige smaak van de vis combineert heel goed met het zachte zoete van de pastinaak.
Pastinaaksoep in kleine glaasjes
Voor een extra feestelijke uitstraling kun je de soep opdienen in kleine glazen. Maar doe niet te moeilijk, als jij liever de soepkommen pakt is dat natuurlijk ook prima. Geen stress, weet je nog! Bij mij draait het meer om de gezelligheid, warmte en liefde dan om het perfecte servies.
Vind jij dit wel belangrijk, zorg dan dat je op tijd gaat voorbereiden en dat je gaat bedenken welke glazen, borden of soepkommen je nodig hebt. Zo heb je daar op het laatste moment geen zorgen meer van en kun je lekker gaan genieten. Ben je nou niet zo gek op soep – dat kan natuurlijk – maar wil je wel een mooi voorgerecht op tafel zetten? Kijk dan even bij Linda, zij maakt hele leuke hartige taartjes met pompoen voor het Kerstdiner.
Nodig
- Glas
Ingrediënten
- 1 pastinaak
- 1 broccolisteel *
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 mespunt saffraan
- 1/2 glas witte wijn
- 750 ml water
- 1 bouillonblokje (groenten)
- 75 ml (plantaardige) room
- 100 gram gerookte zalmsnippers
- 15 gram verse bieslook
- snuf peper
- snuf zout
- olie om in te bakken
Bereiden
- Schenk een half glas witte wijn in en strooi hier de saffraan bij. Laat even weken, zo’n 10 minuten.
- Schil de ui en maak de knoflook schoon. Verwijder de roosjes van de broccolisteel (verpak deze en leg in de koelkast) en schrap de pastinaak. Snij deze groenten in blokjes.
- Zet de soeppan op het vuur en doe er wat olie in. Fruit de ui, pers de knoflook erbij uit. Laat de ui glazig worden en doe dan de pastinaak en de broccoli in de pan. Schep even om en laat mee bakken. Blus de groenten af met de saffraanwijn. Laat nu nog even 5 minuten zachtjes pruttelen en schenk dan het water erbij. Voeg het bouillonblokje toe en breng de soep aan de kook.
- Prik met een vork in de broccoli en pastinaak om te controleren of deze gaar zijn. Zet dan het vuur uit en gebruik de staafmixer om een gladde soep te maken.
- Schenk de room bij de soep en zet het vuur nog even zachtjes aan. Voeg nu 3/4 van de zalmsnippers toe . Knip de bieslook en doe in de pan. Roer de room, de zalmsnippers en de bieslook goed door maar breng de soep niet meer aan de kook. Breng nog op smaak met wat peper en zout. Wanneer de room goed gemend is met de soep, kan het vuur weer uit.
- Schenk de soep in feestelijke glazen (of in soepkommen) en strooi in elk glas nog wat zalmsnippers en wat bieslook ter garnering.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer* voor deze soep gebruik je alleen de steel. De roosjes gebruik je voor de broccolitaartjes.
Je kunt deze soep al van tevoren klaarmaken:
- De soep maak je volgens bovenstaande bereiding klaar.
- De zalmsnippers en bieslook ter garnering hou je nog even apart.
- Bewaar de soep in de koelkast.
- Verwarm de soep voor het serveren op laag vuur, laat niet koken!
- Strooi vlak voor het serveren de zalmsnippers en bieslook nog in de soep.
Have a Happy Healthy Christmas!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
4 reacties
Lekker Reny. Ik vind soep altijd een perfect begin van een kerstdiner. Want inderdaad niet zo heel erg zwaar op de maag. Al vind ik het moeilijk hoor om het hele menu lekker licht te houden… Werk in uitvoering nog!
Hou dan de rest van mijn menu in de gaten, want ik probeer het dit jaar ook licht te houden! 🙂
Ik heb pas dit dit jaar pastinaak ontdekt en ik ben helemaal fan geworden. Deze soep lijkt me ook echt heerlijk!
Hoi Reny
ik heb zojuist de pastinaak soep gemaakt.
Die van mij is veel geler dan die van jou op de foto. Heb ik teveel saffraan gebruikt.
Ik heb twee x een snufje gepakt. Maar het kleur verschil is best groot.
de soep smaakt verder goed al proef je wel goed de saffraan.
Verder wil ik je bedanken voor het mooie kerstmenu.
groetjes en fijne kerst