Zelf muesli maken…. Vroeger was mijn favoriete ontbijt een bakje yoghurt met muesli. Muesli uit de supermarkt. Ik deed er dan ook nog wel wat vers fruit bij, en zo ben ik jaren lang mijn dag gestart. Tot dat ik me begon te interesseren in wat er allemaal in ons eten zit en ik een kleine etiketten-studie begon. En toen moest ook mijn geliefde muesli het ontgelden…. Ik keek op het etiket van het pak en schrok me rot. Wat een hoop rommel kan er in muesli zitten zeg! Nu, jaren later, begin ik nog steeds regelmatig mijn dag met yoghurt en muesli, maar heb ik standaard mijn zelfgemaakte muesli in huis. Want je kunt heel eenvoudig zelf je eigen pot muesli maken, je doet je favoriete ingrediënten bij elkaar en dan weet je precies wat er in zit!
Zelf muesli maken
Bijna alle soorten muesli uit de supermarkt bevatten suiker. Toegevoegde suiker. Ik probeer altijd wel op mijn suikerinname te letten, maar ik vind ook dat lekker snoepen bij een gezonde levensstijl hoort. Waar ik dus niet zo goed tegen kan, is dat er suiker wordt toegevoegd aan producten waarbij dat helemaal niet nodig is.
Kijk, als ik een reep chocola eet, dan wéét ik dat daar suiker in zit. En ik kies er dan heel bewust voor om daar een stuk van te eten. Maar in een muesli hoort wat mij betreft helemaal geen suiker te zitten! Als je namelijk op de ingrediëntenlijst van muesli kijkt, zie je heel veel pure, natuurlijke ingrediënten zoals granen, noten, pitten, zaden en gedroogd fruit. Die combi op zich is natuurlijk al heerlijk, dus waarom moet daar dan nog suiker bij? Snap ik echt niet…
Dus dan maak ik mijn muesli het liefst zelf. Het is echt super eenvoudig om een grote pot met muesli te vullen en zo heb je altijd je favoriete muesli paraat. De ingredienten in mijn favoriete muesli heb ik eigenlijk standaard in huis. En als er eens 1 ding ontbreekt, dan voeg ik gewoon wat anders toe. Zo is deze mix ook ooit ontstaan. Ga dus zelf ook lekker experimenteren met het zelf maken van je pot muesli, je komt ongetwijfeld op jouw favoriete mix uit.
Ik begin nu niet meer elke dag met yoghurt met muesli, want ik wil blijven variëren in mijn ontbijt. Ook probeer ik niet elke dag met granen te starten, maar ook bijvoorbeeld eens met een groene sap of met een gebakken eitje. Zo blijft het ontbijt mijn feestje in de ochtend! Wil je nog meer ontbijt inspiratie? Ik maakte het boekje Natuurlijk ontbijten, met daarin meer dan 30 ontbijtrecepten. Zo kun je echt elke dag anders op tafel zetten.
Nodig
- Grote pot
Ingrediënten
- 10 eetlepels boekweitvlokken
- 8 eetlepels havervlokken
- 4 eetlepels lijnzaad
- 4 eetlepels chiazaad
- 2 eetlepels haverzemelen
- 2 eetlepels sesamzaad
- 2 eetlepels pompoenpitten
- 2 eetlepels kokosrasp
- 2 eetlepels gedroogde cranberries
- 2 eetlepels rozijnen
- 2 eetlepels walnoten (gehakt)
Bereiden
- Doe alle ingrediënten in een grote schaal (dit is makkelijker om te mengen), schep alles goed door elkaar en doe in de pot. That’s it, zo makkelijk is het om zelf muesli te maken… En, zonder toegevoegde suikers, yeah!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
15 reacties
En hoe lang is deze muesli houdbaar?
Totdat ie op is 😉 In een afgesloten pot echt wel een paar weken.
Ontbijt ook iedere ochtend met yoghurt en muesli, maar wat voor soort yoghurt is het beste ( suikervrij ) om te nemen?
Ik eet graag Griekse yoghurt! Kies anders in elk geval voor een naturel yoghurt, dus niet met een smaakje oid.
Ik maak altijd mijn muesli door dergelijke ingredienten kort te roosteren met een beetje agavesiroop. Maar zo kan het ook! Fijn om nog een variatie te hebben.
Een vraag nog: het hoeft van mij echt niet extreem gezond allemaal, maar ik las laatst dat cranberries voor 40% uit rietsuiker bestaan. Vond dat percentage wel erg hoog. Nu vond ik laatst ergens cranberries die gezoet zijn met appeldiksap. Zijn die wel gezond? En wat gebruik je zelf als ik vragen mag?
En bedankt weer voor de inspiratie. Ik reageer niet altijd, maar lees je blog met veel plezier.
Cranberries worden bij het drogen gesuikerd, zodat ze geconserveerd blijven. Dat kan idd wel tot 40% zijn! Ik gebruik daarom liefst de cranberries die in appeldiksap worden gedroogd, maar dat is natuurlijk evengoed suiker. Vandaar mijn keuze om slechts 2 el op een hele pot toe te voegen, dan eet je er echt niet zoveel van per keer.
Beste Reny,
in je recept voor eigengemaakte muesli heb je het over lijnzaad. Maar ik heb altijd gehoord dat dat dan gebroken lijnzaad moet zijn, omdat gewone lijnzaad onafgebroken je lichaam weer verlaat.
Is dat zo?
Groetjes van Lia Ruijtenberg
Door op het lijnzaad te kauwen breek je het ook 🙂
Ik maak ook vaak mijn eigen muesli, maar soms bij gebrek aan tijd koop ik die van eat natural wel eens, noten en zaden. En als ik me niet vergis zit daar ook geen onnodig toegevoegde suikers in. Wellicht een tip
Goedenavond, is deze muesli glutenvrij? Zo niet wat moet ik dan vervangen en waardoor??
Alvast bedankt!
Btw, leuke recepten op je site!!
Groetjes
In principe wel, maar let even op met de haver! Wil je zeker weten glutenvrij dan zou ik de haver in de natuurwinkel halen (met glutenvrije certificering)
Op veel verpakkingen van de ingrediënten staat dat dit eerst gekookt en/of in water moet weken. Is dit noodzakelijk bij het maken van deze muesli? Of kan het allemaal vanuit de verpakking zo in een pot? Bedankt!
Ik doe het zo in de pot! In de hoeveelheden waarin ik de muesli eet (paar lepels per keer) maak ik me geen zorgen over fytinezuur oid
Ik heb de muesli gemaakt, maar zou graag weten wat de voedingswaarde is. Weet u dat?
Interessant bericht. Heb ook vaak zelf muesli gemaakt, heerlijk en je weet wat erin gaat.
Maar de cranberries uit dit recept bevatten die ook niet heel veel suiker? Heb eens gelezen da gedroogde cranberries voor ruim 60 % uit toegevoegde suiker bestaan omdat ze van zichzelf vrij bitter en zuur zijn.