Om nou elke blog te beginnen met dat het wel duidelijk is dat de herfst is begonnen…. Nee, laat ik dat maar niet doen. Maar het is natuurlijk wel zo en tot nu toe heb ik er nog geen problemen mee hoor…. Behalve toen het vorige week een hele dag alleen maar regende. Oh echt, ik vind weinig dingen vervelend, maar van regen hou ik niet zo…. #understatement… Waar ik wel van hou, zijn heerlijke warme crumbles uit de oven, zoals deze stoofperen speculaas crumble die ik onlangs maakte.
Bij de herfst hoort comfort food! Niet alleen heel veel ovenschotels en stoofpotten, maar ook warme verwenontbijtjes. Al zou ik deze stoofperen speculaas crumble zeker ook als nagerecht kunnen eten, zo net uit de oven en dan nog een bolletje ijs ernaast. Toen ik afgelopen week over de fruitafdeling van de supermarkt liep, glimlachten de stoofpeertjes zo vriendelijk naar me. Ik kon ze echt niet laten liggen. Eigenlijk had ik wel weer zin in die zoete geur van stoofperen in huis en uiteindelijk is het natuurlijk een werkje van niks om de peertjes op het vuur te zetten.
Stoofperen horen voor mij bij de herfst, en bij eten bij mijn ouders. Mijn moeder kan geweldig koken en verrast ons eens in de zoveel tijd op een klassieke rollade met stoofpeertjes erbij. Echt, zo lekker….! Maar ondanks dat ik van stoofpeertjes als bijgerecht heel erg kan genieten, vind ik het ook leuk om ze juist in een gerecht te verwerken.
Dus zo zette ik afgelopen week een grote pan op het vuur, schilde ik ruim een kilo peertjes en ging ik aan de slag. Deze stoofperen speculaas crumble is het eerste recept dat ik met je deel, de rest komt snel! Uiteraard volgde ik mijn recept voor stoofperen zonder suiker om de peren klaar te maken. Neem er even de tijd voor en dan heb je de lekkerste stoofperen. Oh, en met al het Sinterklaas snoepgoed dat al te krijgen is, kon ik het niet laten om dit ontbijtje af te maken met wat kruidnootjes. Yum!
Stoofperen speculaas crumble
Voor 2 verwenontbijtjes
- 2 stoofperen
- 8 walnoten
- 2 el havermout
- 2 el (spelt) bloem
- 1,5 el boter of kokosolie
- 1 el honing
- 2 tl speculaaskruiden
- Griekse yoghurt of kwark
Nodig; 2 kleine ovenschaaltjes, mengkom
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de stoofperen in kleine stukjes. Hak de walnoten grof en vul de ovenschaaltjes met de peer en noten. Schenk eventueel nog wat van het kookvocht over de peertjes.
Meng de havermout, bloem, de boter of kokosolie, de speculaaskruiden en de honing in de kom. Je zou de boter of olie even kunnen laten smelten, maar de temperatuur van je handen is waarschijnlijk warm genoeg om de boter te kunnen kneden. Gebruik die handen dan ook om de crumble te maken, kneed alles door elkaar totdat er een kruimelig deeg ontstaat.
Schep de crumble op de stoofpeertjes en schuif de schaaltjes nu voor 20 minuten de voorverwarmde oven in. Als er een mooi bruin korstje op de stoofperen speculaas crumble is gekomen, is je ontbijtje klaar. Maak eventueel nog af met wat kruidnootjes voor een extra crunch.
Ik at er trouwens wat Griekse yoghurt bij, maar kwark of plantaardige zuivel kan natuurlijk ook. Enjoy!
Ga je aan de slag met deze stoofperen speculaas crumble? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
2 reacties
Oh dit lijkt me echt heel lekker!!! Ben ook zo dol op crumbles. Goed idee 🙂
zou dit ook met gewone peren kunnen denk je?