Spelt haverbrood…. Brood, I love it! Ik kan er niet onderuit, ik ben gewoon gek op brood! Ja, ook ik heb me een beetje gek laten maken door de broodhype en nam me fanatiek voor om nooit meer een boterham aan te raken. Maar weet je, ik werd er zo ongelukkig van, dat ik al snel doorhad dat helemaal geen brood meer eten niets voor mij is.
Ik ben nu eenmaal een echte broodeter, en dus wil ik dat gewoon blijven doen. Wel ben ik bewuster geworden van welk brood ik eet en ga ik de laatste jaren steevast naar mijn vertrouwde (goede!) bakker toe om vers brood te halen. Soms kies ik ook heel bewust voor glutenvrij brood, en soms, als ik er echt zin in heb, dan bak ik zelf mijn brood. Zo bakte ik vorige week dit spelt haverbrood, en yumm, wat heb ik zitten smullen!
Speltbrood bakken
Je weet inmiddels vast dat ik niet zo van de hypes ben. Doe maar gewoon, dan is het al helemaal prima. Gezond eten bestaat voor mij uit lekker eten, pure en natuurlijke ingrediënten en vooral genieten van eten. Ik hou niet van onnatuurlijke toevoegingen, van extra’s in mijn eten die er puur voor de winst ingestopt zijn. Daarom maak ik heel veel zelf.
Koken is mijn allergrootste hobby, iets waar ik het liefst elk vrij uurtje aan besteed. Ik hou van eerlijk eten, van een mooie basis. En daarnaast geniet ik net zo goed van een stuk taart, een bitterbal, een goed glas rode wijn en toastjes met stinkkaas. Okee, deze maand dan even niet vanwege de #30voeljefit challenge, maar normaal gesproken zeker wel!
Zelf brood bakken
Ik heb geluk met een goede bakker in mijn dorp, waar de dames achter de toonbank me altijd kunnen uitleggen wat er in mijn brood zit. Kijk, daar hou ik van, dat je dus ook weet wat je eet. En soms krijg ik ineens zin om zelf brood te bakken! Want zelf brood bakken is zo leuk, maar je hebt er wel even de tijd en het geduld voor nodig. Dan is het toch soms wel makkelijk om een speltbrood bij de bakker te kunnen kopen.
Afgelopen week had ik wat meer tijd, Lise lag op bed en Senna lag uitgeteld op de bank na een dag school. En ik wilde al heel lang weer eens zelf aan de slag met brood bakken, dus ik greep mijn kans. Het deeg moet eerst 30 minuten rijzen, en daarna nog eens 45 minuten, en daarna moet je het brood nog 30 minuten bakken. Tel maar uit, mijn middag was gevuld! Maar wat hebben we zitten smullen met z’n drietjes!
Nodig
- Theedoek
- Bakpapier
- Broodvorm of Bakblik
Ingrediënten
- 100 gram speltmeel
- 100 gram speltbloem
- 50 gram havermeel
- 10 gram gist
- 175 ml lauwwarm water
- snuf zout
- 3 eetlepels zonnebloempitten
Bereiden
- Doe 50 ml lauwwarm water in de beslagkom en voeg hier de (gedroogde) gist aan toe. Meng met een lepel totdat een papje ontstaat.
- Voeg nu het speltmeel, de speltbloem, en het havermeel toe. Schep even vlug om en giet nu beetje bij beetje de rest van het water erbij. Voeg ook een snuf zout toe.
- Nu wordt het handenwerk; kneed de ingrediënten tot een deegbal. Is het deeg nog te nat, voeg dan nog wat meel toe. Is het deeg nu al te droog, doe dan nog wat water erbij. Het deeg moet soepel zijn, maar niet meer plakken.
- Dek de beslagkom af met een theedoek en zet het deeg voor 30 minuten weg op een warme plek. Ik zette het deeg in de vensterbank, waar de zon lekker naar binnen scheen. Maar bij de verwarming of bij de kachel kan natuurlijk ook.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier. Mijn tip; maak het bakpapier een klein beetje nat onder de kraan, zo kun je het makkelijk in de vorm vouwen.
- Na 30 minuten pak je het deeg er weer bij en mag je opnieuw gaan kneden. Druk de lucht er goed uit, maar kneed niet te lang. Bestrooi het deeg met de zonnebloempitten en rol de deegbal hier even goed doorheen.
- Leg het deeg in de vorm en dek weer af met een theedoek. Zet nu weg voor 45 minuten.
- Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden. Zet het bakblik na de 45 minuten in de oven en bak het spelt haverbrood in 30 minuten mooi bruin. De korst van het brood mag iets gekleurd zijn!
- En nu, even laten afkoelen en dan genieten maar. Besmeer met een laag roomboter en smullen!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
7 reacties
is die 10 g verse gist of gedroogde gist?
wat is de omregening van vers naar gedroogd of andersom?
Dit is gedroogde gist. Volgens mij moet je bij verse gist 2x zoveel nemen, maar dat weet ik niet zeker…
Voor verse gist is het x3.
Ipv gist kun jje wijnsteenbakpoeder gebruiken?
Nee gist en bakpoeder is echt niet hetzelfde! Het lijkt me lekker brood en ik vind het heerlijk om zelf te bakken, maar het zelf snijden van brood, vreselijk!
Ik lees zo vaak speltmeel en speltbloem. Wat is eigenlijk het verschil?
in jou recept van spelt haver brood staat dat je de gedroogde gist met water moet mengen, maar
op de achterkant van het zakje gist staat: niet rechtstreeks in water oplossen.
weet jij waarom dat is. En is 10 gr. gist niet veel voor 250 gr. meel?