Spelt crackers: een gezonde en gemakkelijke keuze. Een simpel en snel ontbijtje bestond bij mij vaak uit een cracker met wat beleg. Dat was tot ik havermout ontdekte… Heerlijk, overnight oats of een havermout muffin, maar soms wil je wat anders… Toch weer een cracker? Maar dan wel zelfgemaakt! Met een pak speltmeel in de kast ging ik experimenteren om zelf mijn ontbijtcrackers te maken en ik wist niet dat het maken van spelt crackers zo makkelijk was! Spelt is wat mij betreft een goede, vullende, gezonde variant van tarwe en dus deel ik het recept van deze spelt crackers graag!
Gezondheidsvoordelen van spelt
Spelt is een oude graansoort die steeds populairder wordt vanwege de gezondheidsvoordelen. Waarom spelt een gezonde keuze is:
- Rijk aan voedingsstoffen: Spelt bevat veel vitamines en mineralen zoals ijzer, magnesium, fosfor, zink, vitamine B3 en B6. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het behoud van een goede gezondheid.
- Hoge vezelinhoud: De vezels in spelt helpen bij een gezonde spijsvertering, verlagen het risico op constipatie en bevorderen een gezond darmmicrobioom.
- Laag in gluten: Hoewel spelt nog steeds gluten bevat, heeft het een lager glutengehalte dan tarwe, waardoor het beter verteerbaar kan zijn voor sommige mensen met lichte glutenintolerantie.
- Laag Glycemische index: Spelt heeft een lagere glycemische index dan tarwe, wat helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van suikerpieken en -dalen.
- Eiwitrijk: Spelt bevat meer eiwitten dan gewone tarwe, wat bijdraagt aan spieropbouw en herstel.
Ingrediënten
- 150 gram speltmeel
- 100 ml water
- 1 tl zout
- handje sesamzaadjes
- handje pompoenpitten
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Zorg dat de bakplaat en bakpapier bij de hand zijn. Deegroller en wat bloem zijn handig.
- Meng de theelepel zout met het water. Doe het speltmeel in een beslagkom en voeg het water (met zout) toe aan het meel. Kneed het deeg en maak er een mooie bal van.
- Leg het bakpapier op de bakplaat en leg de bal deeg op het papier. Gebruik een deegroller (voorzien van wat bloem, anders gaat het plakken) of gebruik je handen om de bal deeg zo vlak mogelijk uit te rollen op het bakpapier.
- Als je het deeg mooi plat gemaakt hebt, strooi je de sesamzaadjes en de pompoenpitten uit over het deeg. Druk dit nog wat aan zodat het goed in het deeg zit.
- Snijd met een scherp mesje alvast wat sneetjes in het deeg, dit maakt het straks makkelijker om te breken. Nu in de oven en laat de speltcrackers zo'n 25 minuten bakken in de oven.
- Goed laten afkoelen en in stukken breken. Bewaar in een koekblik of zo'n speciaal crackerblik (in een plastic bewaardoos worden de crackers wat taai). Eet smakelijk!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met dit recept voor spelt crackers? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Ga je aan de slag met dit recept voor pompoensoep met kokosmelk? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
6 reacties
Via de just be you site kwam ik hier terecht. Wat een leuk en makkelijk recept. Binnenkort ook maar eens maken. Leuke site!
ga de crackers zo ook maken.
Smaak is erg lekker, alleen bij mij werden ze niet heel erg knapperig. Toch langer bakken of heb je een andere tip?
Nog dunner uitrollen, en als dat niet voldoende blijkt te zijn dan kun je ze iets langer in de oven doen.
Ze smaakten heerlijk, waren ook knapperig. Alleen hoe houd ik ze knapperig? Na een dagje in een plastic bewaardoosje waren ze enorm taai geworden….. 🙁
Ze zijn top en smaakvol! mmm