Goedemorgen! Het is zondag en ik heb een heel goed idee…. Laten we verse broodjes bakken, die ook nog eens supersnel klaar zijn. Hoe heerlijk is dat, warme broodjes bij het ontbijt? Dat is toch het ultieme zondagochtend gevoel, de geur van versgebakken brood in je huis, kop thee erbij, langzaam de dag beginnen…. Deze speltbroodjes zet je zo op tafel, wat een goed begin van de dag!
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet heel veel andere foodblogs volg. Ik vind het wel heel leuk om te zien waar andere bloggers mee bezig zijn, maar als ik al die andere prachtige blogs elke dag wil lezen en bekijken, dan kom ik niet meer aan Mind Your Feed toe. Een tijdje terug deed ik dat wel, toen volgde ik verschillende blogs en ik werd er op een of andere manier altijd een beetje onrustig van. Dan zag ik op álle blogs een bananenbrood voorbij komen, en dan had ik het gevoel dat ik dat ook móest maken. Dat deed ik dan ook, het recept vind je hier, maar dat ging mij op een gegeven moment zo tegen staan. Het idee dat ik ook iets móest maken, omdat het nou eenmaal op dat moment populair was. Het beperkte me eigenlijk, en daarom ben ik ermee opgehouden.
Maar laatst, bij toeval, kwam ik op de leuke blog van ChicksloveFood terecht en daar zag ik het recept voor spelt scones staan. Dat recept inspireerde mij om ook zelf weer eens aan de slag te gaan met speltmeel. Ik paste – uiteraard! – het recept aan, al zijn de scones van de chicks wat mij betreft ook een heerlijk zondags ontbijtje. Maar ik verving de helft van het speltmeel door speltbloem, waardoor de broodjes nog net even wat luchtiger worden. En de suiker, die liet ik weg, al lijkt het me bij echte scones wel erg lekker!
Snelle speltbroodjes
Voor 6 speltbroodjes
- 125 gr speltmeel
- 125 gr speltbloem (+ extra om te bestuiven)
- 1 ei
- 75 ml plantaardige melk
- snuf zout
- 2,5 tl bakpoeder
- 50 gr kokosolie
Nodig: mengkom, bakplaat, bakpapier, uitsteekvorm (of een glas, kan ook!)
Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe het speltmeel en de bloem in een kom en meng door elkaar. Voeg ook de bakpoeder en een snuf zout toe. Kluts het ei met de melk en schep door het meel heen. Doe de kokosolie nu ook in de kom en kneed (met je handen!) het deeg tot een bal. Is de bal te plakkerig zet dan heel even in de koelkast weg.
Bestuif een schoon werkblad met wat bloem en druk de deegbal uit tot een plak van ongeveer 2 cm dik. Steek nu rondjes uit het deeg. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de uitgestoken broodjes op het papier. Schuif de oven in en bak de speltbroodjes in 15 minuten goudbruin.
Geniet van je zondag!
Ga je aan de slag met dit recept voor snelle speltbroodjes? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
12 reacties
Mmmm zouden ze ook lekker zijn met alleen speltmeel? Geen speltbloem in huis en zou mijn gezin wel graag verrassen met deze broodjes op de ontbijttafel
Ik deed het net zo, met enkel meel. Ze zijn oké, maar missen toch wat smaak vind ik. Ligt dat aan het gebruik van enkel meel en geen bloem? Geen idee, maar op zich hebben we ze wel lekker opgegeten hoor. Fijn dat je ze zo snel kan maken wel!
Wat kwam jou post mooi op tijd, direct aan de slag gegaan, ze zijn nu klaar, maar zien er niet zo mooi uit als de jouwe, ga ze nu proeven
Naar zo n recept was ik op zoek, lijkt snel en te doen iig. Maarreh ik heb alleen speltbloem in huis momenteel kan dat ook ? Of bijv amandelmeel ipv spelt.
Ik heb dit vanmiddag even snel, snel gemaakt. Beetje te snel want heb niet goed gelezen. Toen mijn broodjes in de oven zaten en klaar waren zagen ze er helemaal niet zo uit als de jouwe. Dus ik nog eens kijken en lezen….oeps….2 cm en daar 6 rondjes uit steken. Mijn deeg was 1.5 cm dunner en de 14 “broodjes” die ik in de oven had staan waren dus niet helemaal geworden zoals het moest haha..
Op zich waren ze knapperig en ik heb er 5 gegeten, kleintjes he!, maar uiteindelijk ook wat te degerig.
Ik weet niet of de rest morgen nog te eten is maar anders maak ik de vogeltjes er wel blij mee, krijgen die ook een keer gezond brood 🙂
Dit recept heb ik meteen opgeschreven toen ik hem langs zag komen. Ik heb ze net dan ook eindelijk gemaakt. Ze waren lekker, maar wel (heel) erg droog en compact. Volgende keer toch maar wat extra melk en misschien ook een extra ei?
Zou het kunnen dat je te lang gekneed hebt? Daar kan het deeg ook droog van worden!
Met kaneel/koekkramen, wat rozijntjes, beetje honing en fijn gebroken walnoten in je beslag en misschien een tikkie meer bakpoeder heb je luxe broodjes!
Koekkruiden…. Bedoel ik. Werd even automatisch verbeterd door de IPad… Computers
Hoi!
Ik mag geen kokos, waarmee kan ik de kokosolie vervangen?
Groeten Chantal
Ik had alles in huis en heb ze meteen gemaakt. Qua smaak vond ik ze heerlijk maar ze waren erg droog en kruimelig. Ze vielen bijna uit elkaar. Na het kneden was het deeg mooi homogeen. Heb je er een oplossing voor?
Ik krijg al trek bij de gedachte wat ziet dat er lekker uit HmmmmMMMmmm