Brrr, wat kan het alweer fris zijn in de ochtend… Afgelopen week stapte ik vroeg in de auto en gaf de thermometer 5 graden aan. Winters! Tijd voor warme ontbijtjes dus…. En dat vind ik helemaal geen straf, want behalve warme havermoutpap lust ik heel graag warme ontbijtjes. Het liefst in de vorm van een klein taartje, want dat is zo’n feestelijke start van de dag. Toen ik die middag thuis kwam, nadat het dus in de ochtend zo koud was, had ik dan ook direct zin om aan de slag te gaan in de keuken. Het resultaat is deze peren ontbijtcake met walnoten en cranberries. Lekker herfstig, maar vooral lekker warm!
Ik ben eigenlijk een hele slechte ontbijter…. Zeker doordeweeks schiet het er echt bij in om wat fatsoenlijks te eten. Meestal drink ik alleen een glas groene sap, terwijl ik de ruimte voor mij op de eettafel heb volgebouwd met trommels. Lunchtrommels, tussendoor-blikjes, alles voor de meiden. Er staat dus genoeg om te pakken, maar ik ben te druk. En ik heb ook echt nog geen trek. Een glas sap en een kop koffie is voor mij voldoende.
Pas als ik terug ben van het naar school brengen van beide dames, duik ik de keuken in. De ene keer maak ik een snelle cracker klaar, de andere keer heb ik inspiratie voor een wat uitgebreider ontbijt. Dat moet dan meestal eerst nog even op de foto voor de blog, dus dan moet ik wel even geduld hebben. Maar ik heb gewoon nog geen honger in de ochtend, dus no problemo!
In het weekend daarentegen…. dan heb ik wel zin in een uitgebreid ontbijt! En met een aantal rijpe peren op de fruitschaal had ik al snel een goed idee voor een zondags verwenontbijt. Uiteindelijk ging de peer met de meeste beurse plekken in deze peren ontbijtcake, samen met wat walnoten en cranberries. Heerlijk toch, die smaken van de herfst? Hiermee verklaar ik het seizoen van warme zondagse ontbijtjes voor geopend!
Peren ontbijtcake met walnoten
Voor 2 verwenontbijtjes:
- 1 rijpe peer
- 1 rijpe banaan
- 25 gr (gedroogde) cranberries
- 25 gr walnoten
- 2 eieren
- 50 gr havermout
- 50 gr amandelmeel
- snuf kaneel
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl amandelschaafsel
- boter om in te vetten
Nodig: 2 kleine ovenschaaltjes, mengkom
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaaltjes in met wat boter.
Doe de havermout en het amandelmeel in de mengkom. Voeg hier een snuf kaneel en het bakpoeder aan toe en schep goed door.
Prak de rijpe banaan tot moes. Tik de eitjes boven de mengkom en voeg ook de banaan toe. Kluts de eieren en de banaan door de havermout en amandelmeel.
Snij de peer in kwarten, verwijder eventueel de schil en snij daarna in kleine blokjes. Hak de walnoten grof.
Schep de blokjes peer, gehakte walnoten en de cranberries door het beslag van de ontbijtcake. Verdeel het beslag van de peren ontbijtcake nu over de 2 ovenschaaltjes en strooi nog wat amandelschaafsel on top.
Schuif ze de voorverwarmde oven in en bak in zo’n 20 minuten goudbruin en gaar. Goedemorgen, fijne dag!
Ga je aan de slag met dit recept voor peren ontbijtcake met walnoten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
10 reacties
Hoi Reny,
Denk je dat ik dit ontbijt ook de avond van tevoren kan voorbereiden en dan sochtends in de oven kan doen?
Groetjes
Eh, met die eieren erin zou ik dat niet doen….
Hoi Sophie,
Als je de bakjes gewoon afbakt de avond ervoor, kun je ze de volgende ochtend op warmen.
Heb mijne net 10minuutjes op 200graden gedaan en was net zo lekker als gister.
Misschien heb je daar wat aan.
hmmm wat ziet dit er lekker uit! ga ik eens proberen dit weekend. Ja inderdaad dit weekend, want mijn ontbijt ritueel doordeweeks ziet er net zo uit als die van jou! Volop boterhammen maken voor iedereen en pas als ik terug kon van school begint mijn maag wakker te worden en denk ik joh laat ik ook eens wat eten…. 🙂
Kan ik dit ook maken zonder banaan, mss dan extra peer of appel ?
Ja hoor, de banaan is om de cake lekker smeuïg te krijgen en wordt als zoetje gebruikt.
Wat een heerlijk ontbijtje!! Mijn man dacht dat hij met taart zat te eten! Nou dat is ook wel zo! Echt lekker!!
Heb de cake gemaakt, maar heeft een bittere nasmaak zou dit komen door het bakpoeder? Met de appel kaneel muffins had ik dit ook…dacht dat het toen aan de sojamelk lag..
Heerlijk ontbijtje. Had er nog wat extra malle syrup door gedaan omdat m’n deeg je echt niet zoet proefde. Was heerlijk!
Super om te horen dat je deze cake dan wel weer heerlijk vond! Voeg anders wat meer zoet toe aan mijn recepten, volgens mij hou jij daar meer van dan ik 😉