Zeg je Pasen, dan zeg je natuurlijk Paasbrood. Of Paasstol. Zo’n luchtig krentenbrood hoort er gewoon bij. Ik weet eerlijk gezegd niet goed wat nou het verschil is tussen een Paasstol en een Kerststol. Maar wat mij betreft zijn ze onmisbaar bij het feestelijke ontbijt. Of bij de brunch, kan net zo goed. Ik besloot om kleine paasstolletjes met amandelspijs te maken. Lekker met een lik roomboter!
Als ik bij mijn bakker kom, zie ik de hele vitrine vol liggen met Paaslekkernijen. Van cupcakes tot tulbanden, van stolletjes tot nou noem het maar. En ik krijg daar dus altijd zó’n trek van! En ook zin van om zelf aan de slag te gaan. Met Kerst bakte ik eigenlijk om dezelfde reden een Kerststol. Die vitrine vol lekkers inspireert enorm om zelf aan de slag te gaan.
Ik blijf meer een koker dan een bakker, en aan mijn broodjes-vorm-skills mag ik nog wel wat werken. Maar weet je, eigelijk vind ik dat wel prima zo! Anders had ik wel bij de bakkerij gewerkt. Deze paasstolletjes met amandelspijs zijn heerlijk luchtig., En daar gaat het om!
Nodig
- Keukenmachine met deeghaak
- Vochtige theedoek
Ingrediënten
- 200 gram speltbloem
- 100 ml melk (evt. plantaardig, op kamertemperatuur)
- 75 gram rozijnen (blank)
- 50 gram rozijnen (donker)
- 100 gram amandelspijs
- 50 gram boter
- 30 gram suiker
- snuf vanillepoeder
- 5 gram droge gist
- 1 ei (op kamertemperatuur)
- 1 theelepel citroensap
- snuf zout
- poedersuiker
Bereiden
- Kluts het ei. Doe de speltbloem met een snuf zout, de helft van het ei, 40 gr boter, vanillepoeder, citroensap en suiker in de kom van de keukenmachine. Schenk de melk erbij.
- Meng de droge gist met 2 el water en roer tot een papje. Schenk bij de bloem en zet de keukenmachine aan.
- Kneed tot een soepel, licht plakkerig deeg. Is het deeg nog te nat, voeg dan wat bloem toe. Dek de mengkom af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen.
- Wel de rozijnen in een schaaltje met water. Heb je geen amandelspijs in huis, dan is dit het moment om het klaar te maken. Dek af en leg in de koelkast.
- Giet de rozijnen af en doe ze in de mengkom. Kneed nu met je handen de rozijnen door het deeg. Zet nog even afgedekt weg voor 15 minuten. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg een vel bakpapier op je werkblad en bestuif met extra bloem. Verdeel het deeg in 6 gelijke bolletjes en rol deze met een deegroller uit. Rol vooral in het midden, de uiteinden mogen dikker blijven.
- Verdeel het amandelspijs in 6 gelijke stukken. Vorm rolletjes van het spijs, ter grootte van het midden van het uitgerolde deeg. Leg het spijs in het midden van de stolletjes. Vouw eerst de onderkant van de stol over het spijs, daarna de bovenkant (over de onderkant dus).
- Bestrijk de bovenkant van de paasstolletjes met amandelspijs met het restje geklutst ei. Leg de stolletjes met het bakpapier op het rooster van de oven. Schuif voor 25-30 minuten de oven in.
- Controleer tussentijds of de bovenkant van de paasstolletjes niet te bruin wordt. Haal uit de oven en bestrijk met een klontje boter. Daarna mag er poedersuiker overheen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor paasstolletjes met amandelspijs? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
1 reactie
Haha, ik moet eerlijk zeggen dat ik ook geen idee heb wat het verschil is tussen een Kerststol en een Paasstol… Maar in ieder geval: yay, zooo super lekker <3. En wat een goed idee om het zelf te maken! Ik haal het eigenlijk meestal in de winkel, maar misschien dit jaar maar eens zelf aan de slag gaan :). Dat is natuurlijk wel extra genieten tijdens het opeten!