Oeuf en cocotte met gerookte zalm, crème fraiche en dille. Eieren en Pasen horen bij elkaar als… nou ja, als eieren en Pasen. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik aan de paastafel denk, denk ik meteen aan vrolijk gedekte tafels, kleurrijke gerechtjes én eieren in allerlei vormen en maten. Eiersalade, gekookte eieren, gevulde eieren, gepocheerde eieren… en dus ook: oeuf en cocotte. Klinkt chique, toch? Maar geloof me, dit Franse eiergerecht is verrassend eenvoudig om te maken. En echt zó lekker!
Oeuf en cocotte betekent letterlijk ‘ei in een potje’. Dit klassieke Franse ontbijtgerecht maak je door een ei in de oven te garen in een klein ovenschaaltje – een ramequin -, samen met romige of hartige toevoegingen. In mijn versie ga ik voor een combinatie van ei, crème fraîche, gerookte zalm en dille – een luxe en verrassend eenvoudig gerecht!
Oeuf en cocotte – Frans ovengerecht met ei
Dit oeuf en cocotte recept is perfect voor een luxe ontbijt, een feestelijke brunch of gewoon als je zin hebt in iets bijzonders op een doordeweekse ochtend. Je schuift het zó de oven in en het staat in no time op tafel. Bovendien kun je eindeloos variëren. Geen fan van zalm? Denk aan spinazie, tomaat of geitenkaas als alternatief. Zo maak je dit oeuf en cocotte recept helemaal van jou.
Voor dit gerecht kies ik voor crème fraîche, omdat dat net even die romige touch geeft zonder al te zwaar te worden. En zalm… tja, dat is wat mij betreft gewoon altijd een goed idee bij het ontbijt of de brunch. Zeker in combinatie met wat verse dille. Je hebt niet veel ingrediënten nodig, maar samen zorgen ze voor een superdeluxe ontbijt gerechtje!
Ei uit de oven recept
Voor dit Franse ontbijtgerechtje laat je de oven het werk doen. De kleine ovenschaaltjes zet je in een grotere schaal met een laagje heet water – zo garen de eieren langzaam en gelijkmatig. Houd de oventijd goed in de gaten: deze oeuf en cocotte zijn op hun best als het eiwit net gestold is en de dooier nog lekker zacht en romig.
Serveer je deze oeuf en cocotte met zalm bij het paasontbijt of -brunch? Zet er wat vers brood naast (stokbrood of geroosterde zuurdesem is heerlijk om mee te dippen!) en je hebt een paasrecept met ei waar iedereen blij van wordt. En wedden dat ze denken dat je uren in de keuken hebt gestaan?
Meer feestelijke ei recepten:
Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei en drie ei is een paasei. Daarom nog meer feestelijke ei recepten om de tafel met Pasen mee te vullen. Of om voor jezelf een lekker verwen ontbijtje klaar te maken!
- Truffel eiersalade met bieslook
- Gevulde eieren met kerrie en mosterd
- Gepocheerd ei met avocado toast
- Ontbijtwraps met ei en gerookte zalm
- Frittata uit de oven met groene asperges

Nodig
- 4 ramequins (kleine ovenschaaltjes)
Ingrediënten
- 4 eieren
- 100 gram gerookte zalm
- 50 gram crème fraiche
- scheutje slagroom
- 2 takjes verse dille
- peper
- zout
- boter (om in te vetten)
Bereiden
- Begin met het goed invetten van de kleine ovenschaaltjes. En verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de crème fraiche met een scheutje slagroom, peper en zout. Snij de dille fijn en roer door de crème fraiche tot een romig geheel ontstaat.
- Leg in elk ovenschaaltje een plakje zalm op de bodem. Schep hier een flinke theelepel van het crème fraiche mengsel op.
- Gebruik een apart schaaltje en tik hier voorzichtig een ei boven, laat het ei zachtjes in het schaaltje glijden zodat de dooier heel blijft. Laat daarna het ei zachtjes in de met zalm gevulde ovenschaaltjes glijden. Door op deze manier te werken, voorkom je dat de dooier kapot gaat.
- Vul een grotere ovenschaal met een laagje kokend water en zet hier de kleine ovenschaaltjes in.
- Zet de ovenschaal met de kleine schaaltjes zo'n 12 -1 5 minuten in de warme oven. De oeuf en cocotte is klaar als het eiwit gestold is en de dooier nog een beetje vloeibaar is. Serveer met brood om te dippen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor oeuf en cocotte? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.