Dat ik gek ben op havermout, dat is volgens mij wel algemeen bekend?! Ik ben dus gek op havermout, eigenlijk eet ik al jaren bijna elke dag havermout als ontbijt. De ene keer doe ik wat door mijn smoothie heen, meestal als ik wat meer tijd heb in de ochtend. De andere keer zet ik mijn havermout al de avond van tevoren klaar in de koelkast en maak ik dus een havermoutpap voor de dag erna, en eigenlijk vind ik dat het lekkerste! Deze havermout met blauwe bessen is mijn favoriet! Omdat ik tot mijn schande ontdekte dat dit recept nog niet op Mind Your Feed staat, is het vandaag tijd om daar verandering in te brengen…!
Ik gruwel van warme havermout, ik kan daar niet blij van worden in de ochtend. Het is niet dat ik niet van een warm ontbijtje hou, denk aan bananen pannenkoekjes, maar aan de structuur en geur van warme havermout kan ik maar niet wennen. En de avond van tevoren je ontbijt klaar zetten heeft erg veel voordelen; ik pak mijn bakje zo uit de koelkast en hoef er alleen nog wat vers fruit aan toe te voegen en klaar!
Haver is een prima graan om de dag mee te starten. Het bevat langzame koolhydraten, veel vezels, eiwitten én vetten, vitaminen (B, E, K) en mineralen (Zink, Magnesium, Ijzer) . Die langzame koolhydraten zorgen voor een voldaan gevoel waar je de hele morgen op kunt teren. Een algemeen misverstand is dat haver gluten zou bevatten. Haver is van nature glutenvrij, maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij) komt de haver in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Daarom past alleen gecertificeerd glutenvrije haver binnen een glutenvrij dieet.
Goed, mijn favoriet is dus de overnight oats met blauwe bes. Ik maak daarvoor mijn eigen rijstmelk. Meestal maak ik 1 keer per week ongeveer een liter melk klaar en daar kan ik de hele week van eten.
Ingrediënten havermout met blauwe bessen:
- 200 ml rijstmelk (of andere plantaardige, ongezoete melk)
- 40 gram havermout
- 1 el chiazaad
- 1 el lijnzaad
- flinke hand blauwe bessen
- 1 el cacao nibs
- 1 tl kokosrasp
- vers of gedroogd fruit als topping (optioneel)
Bereiden: Doe de rijstmelk met de havermout, chiazaad en lijnzaad in een kommetje of glas en roer goed door. Laat afgedekt een nacht in de koelkast staan. Voeg de volgende ochtend blauwe bessen, cacao nibs, wat kokosrasp en eventueel nog wat ander vers fruit toe.
Geniet ervan! Echt, dit is net alsof je elke ochtend op een tropisch strand zit. Ik kan me de avond van tevoren al op mijn ontbijt verheugen!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
13 reacties
Mms heerlijk! Ik eet het ook liefst koud. Dan zet ik het de avond voordien in de koelkast. Heb deze week toevallig ook voor de eerste keer havermout met blauwe bessen gemaakt. Was heerlijk 🙂
Wat een idee! ik heb nog nooit mijn havermout koud gegeten dus dat ga ik morgenochtend meteen uitproberen
En, wat vond je ervan? 🙂
Deze ga ik onthouden. Klinkt erg lekker. Ik doe meestal havermout door de smoothie.
Wat is voor kinderen (2-4 jr.) een aanbevolen hoeveelheid voor overnight oats?
Tot voor kort gruwelde ik van havermout, maar ik heb ontdekt dat het koud best lekker is 😉
Klopt het dat je de havermout dus helemaal niet warm maakt in een pannetje? Gewoon de ingrediënten bij elkaar en dan een nacht laten staan?
Ja, zo eenvoudig is het!
Ik heb geleerd dat je havermout altijd een nacht moet laten weken en dan het water moet weggooien. Zo zou al het fytinezuur verdwijnen. Hoe doe je dat dan met koude havermout?
Niet al het fytinezuur verdwijnt door het te laten weken. En verder ben ik van mening dat een gevarieerd eetpatroon het best toestaat om je havermout af en toe niet te weken. Fytinezuur zorgt ervoor dat andere voedingsstoffen minder goed opgenomen worden, maar het is op zichzelf geen ‘gif’ waar je niets van binnen mag krijgen. Dus als je goed afwisselt, ook voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, dan passen overnight oats in een gezond eetpatroon.
Net nog even maar beneden gesprint om bakje klaar te maken voor ontbijt morgen. Al vind ik havermout warm ook lekker. Maar dit is weer een leuke afwisseling!
Ik heb een klein beetje ijzer te kort
Ben al 2 weken ook havermout met bauwe bessen aan het eten tussen door , ( havermout warm ) maar deze combie is toch ook goed voor me ijzer of niet ?
Check altijd even bij een deskundige als je echt een tekort hebt. Blauwe bessen bevatten wel ijzer maar of je daarmee het tekort aangevuld krijgt, durf ik niet te zeggen hoor!