Het is weer tijd voor de maandelijkse receptenruil! Op Facebook ben ik lid van een healthy foodbloggers groep, een groep met bloggers die allemaal met elkaar gemeen hebben dat ze met veel passie over gezonde, pure en natuurlijke voeding bloggen. Elke maand wordt er een receptenruil georganiseerd. Het idee daarvan is dat je een recept van een ander blog maakt en daar op je eigen blog over schrijft. Super leuk, zo leer je andere healthy blogs kennen en zo doe ik enorm veel inspiratie op! Ik doe deze maand ook weer mee aan de receptenruil en koos er voor om glutenvrije ontbijtkoek te maken.
Ik mocht deze keer rondkijken op het blog van Dayenne, Dayenne’s Foodblog, en ik wist daar al aardig de weg aangezien ik regelmatig op haar site kijk voor fijne recepten. Toen ik voor de receptenruil dan ook een recept uit van haar blog mocht kiezen, was mijn keuze snel gemaakt. Mijn kinderen zijn namelijk gék op ontbijtkoek, dus haar recept om zelf ontbijtkoek te maken stond al een tijdje op mijn lijstje. In eerste instantie maakte ik het recept van ontbijtkoek met speltmeel, maar ik wilde graag nog een glutenvrije variant maken. Toevallig zette Dayenne er een dag later een recept op voor glutenvrije ontbijtkoek, maar daar had ik niet alle ingrediënten voor in huis. Ik besloot zelf aan de slag te gaan met wat er nog in huis was, en zo maakte ik een eigen variant van deze ontbijtkoek, glutenvrij, suikervrij én zuivelvrij.
Dat mijn dames gek zijn op ontbijtkoek, merkte ik wel weer toen ik de foto’s voor bij deze blog ging maken. Ik was al zo wijs geweest om de ontbijtkoek te bakken tijdens hun middagslaapje, zodat ik even rustig en geconcentreerd aan de slag kon in de keuken. Vlak voor ze uit bed kwamen, haalde ik de ontbijtkoek uit de oven. Het huis rook heerlijk naar de koekkruiden en mijn jongste dochter was het er dan ook helemaal niet mee eens dat de ontbijtkoek eerst nog op de foto moest. Zo gaat dat vaker bij ons thuis, dan moeten de meiden heel even wachten tot de foto’s klaar zijn en dan krijgen ze een stukje. Deze keer kon mijn jongste dochter zich echt niet bedwingen, met tot gevolg dat op de helft van de foto’s haar handje in beeld is!
Recept Ontbijtkoek:
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram boekweitmeel
- 50 gram honing
- 50 gram appelstroop
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- 2 el lijnzaad + 6 el water
- 175 ml plantaardige melk
- 3 tl koekkruiden
- 4 tl bakpoeder
Nodig: deegkom, cakeblik, bakpapier
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe 2 eetlepels lijnzaad in een kommetje en voeg 6 eetlepels water toe. Laat even rusten. Meng in de deegkom het amandelmeel met het boekweitmeel en schep goed door. Voeg nu de honing, appelstroop en kokosbloesemsuiker toe. Schenk de melk bij het mengsel en voeg de koekkruiden toe. Doe als laatste ook de lijnzaad (die nu wat gelei-achtig is geworden) bij het beslag en schep goed door. Als laatste doe je de bakpoeder bij het beslag. Bekleed het cakeblik met bakpapier en schenk het beslag in de vorm. Zet de ontbijtkoek in de warme oven en bak in ongeveer 40 minuten gaar en mooi bruin.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin
11 reacties
hoi, lekkere smaak dit recept maar het blijft bij mij van binnen zacht en plakkerig. Waar kan dat aan liggen ?
de honing en appelstroop heb ik wel een beetje gegokt maar ik dacht eerder te weinig dan te veel.
groet femme
Hoi Femme, misschien de volgende x iets langer bakken? Ik prik er meestal even in met een vork of satestokje en als ie er droog uitkomt ie de cake vanbinnen meestal gaar.. Hoop dat je er iets aan hebt! Groetjes Janet
Vanmiddag gemaakt en net een stukje gehad, in 1 woord HEERLIJK!!! Doet me echt een beetje denken aan oma’s kruidkoek..
ohhh ik was helemaal blij…een suikervrije ontbijtkoek! maar honing , stroop en kokosbloesemsuiker zijn toch echt suikers, zou ik hier een banaan voor kunnen vervangen??
Vrij van geraffineerde suikers…. 🙂 Dat is wat ik – en veel andere foodbloggers met mij – bedoelen met suikervrij. Je kunt zeker banaan gebruiken, hou er dan wel rekening mee dat de ontbijtkoek wat natter blijft, en zeker niet zo zoet wordt als een originele ontbijtkoek. Probeer het eens! Laat je weten hoe het geworden is?
Gisteren via FB op deze site terecht gekomen en meteen de ontbijtkoek geprobeerd te maken.
Zelfs mijn zoontje die niet van mijn aangepaste eten houd wil nog een plakje.
ik zeg geslaagd.
Groetjes,Silvia
Vandaag gemaakt: heerlijk!! Alleen is ie niet erg gerezen, beetje plat… Maar de smaak is super!
Heerlijk! Ik volg t “dieet” van Amber Alberts, dus weet niet of appelstroop mocht…maar klein oogje toekijken. Verder echt heerlijk, weer iets wat ik kan toevoegen aan mijn recepten boek.
AmberAlbarda dus….
Waardoor kan ik de amandelmeel vervangen in deze ontbijtkoek? Ivm allergie.
Groetjes Esther
Net deze heerlijke ontbijtkoek gemaakt, ik heb er zelf alleen nog gehakte hazelnoten aan toegevoegd! Zooo lekker
Groetjes Eline