Stel je even voor…. Een heerlijke luie zondagochtend. Eerst lekker uitslapen, rustig wakker worden. Koffie – of thee – maar geef mij maar koffie in de ochtend. En dan, tijd voor een uitgebreid ontbijt. Buiten schijnt de zon al, de vogels fluiten, dit wordt een fantastische dag. Die nog een beetje meer geweldig wordt wanneer je begint met deze gevulde pannenkoeken met espresso mascarpone en blauwe bessen. Yes, dat weet ik wel zeker! Want in dit recept voeg ik namelijk een kop goede espresso toe áán mijn ontbijt, waardoor zo de dag beginnen nog lekkerder wordt!
Ik ben gek op een goede kop koffie! En op pannenkoeken bij het ontbijt! Die twee combineren is dan ook voor mij een hemels begin van de dag. En nu we de komende weken nog heel wat uitgebreid-ontbijt-momenten in het vooruitzicht hebben, denk maar aan Pasen en Moederdag, leek het mij een goed idee om eens wat te experimenteren in de keuken.
Dat deed ik trouwens niet alleen. En ook niet in mijn eigen keuken…. Ik was laatst door Café Intención uitgenodigd om samen met chef Roy van pannenkoekenrestaurant de Strooppot in De Hoef achter het fornuis te duiken. En dat was niet alleen erg gezellig, maar ook heel nuttig. Want als homemade chefkok met gelukkig een goed basisrecept voor pannenkoeken, was ik toch ook wel benieuwd naar hoe je zo’n pannenkoekenpan-flip nou echt goed doet. En ik heb de beweging onder de knie hoor, haha!
Café Intención
Goed, koffie dus. Café Intención is een biologisch en Fairtrade koffiemerk dat je misschien wel kent van de opvallende gele verpakking. Deze koffie heeft maar liefst 2 keurmerken. Fairtrade betekent betere handelsvoorwaarden voor de koffieboeren in Midden- en Zuid-Amerika die hard werken om de mooiste Arabica bonen voor deze koffie te telen. Dat gebeurt onder natuurlijke omstandigheden en zonder toevoeging van niet natuurlijke meststoffen. Vandaar dat Café Intención ecológico ook het BIO-keurmerk heeft.
Voor dit recept gebruik ik een kop stevige espresso. Deze roer ik door een mengsel van mascarpone en kwark. Dit is dan de vulling voor de gevulde pannenkoeken. Kijk, zo maak je er een echt ontbijtfeestje van. Nog een kopje goede koffie ernaast en laat die lange zondag maar komen! Enne, hint hint, dit lust ik met Moederdag ook wel hoor….
Gevulde pannenkoeken met espresso mascarpone en blauwe bessen
Voor 2 personen:
- 200 gr bloem
- 400 ml melk
- 2 eieren
- 75 ml Café Intención espresso
- 100 gr mascarpone
- 100 gr kwark
- 1 rijpe banaan
- 150 gr blauwe bessen
- 1 el honing
- 2 el water
- 1 tl maizena
- Olie om te bakken
Nodig; mengkom, pannenkoekenpan, schaal, steelpannetje
Bereiden: Begin met het maken van het beslag voor de pannenkoeken.
Doe de bloem in de kom. Schenk de helft van de melk erbij en tik de eieren boven de kom. Je kunt nog een snuf zout toevoegen, maar meestal doe ik dit niet.
Gebruik een garde om de ingrediënten voor de pannenkoeken tot een glad beslag te mengen. Voeg daarna de rest van de melk toe en roer tot een glad beslag. Zet het beslag even weg.
Zet 75 ml sterke Café Intención espresso en laat deze afkoelen. Schep de mascarpone en kwark in een schaal. Prak een rijpe banaan tot moes en voeg deze toe. Schenk de espresso erbij en meng tot een luchtige mousse.
Maak ondertussen de blauwe bessen compote klaar door de blauwe bessen met 1 el honing en 1,5 el water zachtjes in een steelpannetje te verwarmen. Blijf roeren, tot de bessen zachter worden en het sap vrijkomt.
Schenk het sap uit de steelpan in een schaaltje en meng met 1 tl maizena. Roer goed door zodat je geen klontjes hebt en schenk dan terug in de steelpan.
Voor het bakken van pannenkoeken heb ik een speciale pannenkoekenpan. Deze heeft al een mooie grootte en heeft maar een klein opstaand randje. Ideaal vind ik. Je kunt uiteraard ook een koekenpan gebruiken.
Wanneer het beslag even heeft gerust, roer je het nog 1 keer door. Verwarm een klein beetje olie of boter in de pan en schep dan met bijvoorbeeld een soeplepel het beslag in de pan. Draai de pan direct rond zodat het beslag goed kan uitlopen zodat je een mooie ronde pannenkoek krijgt.
Maak met het beslag 4 pannenkoeken. Laat ze een beetje afkoelen en schep dan wat van het espresso mascarpone mengel in het midden van de pannenkoek. Vouw eerst de zijkanten van de pannenkoek naar binnen en rol ze dan op. Leg de pannenkoeken op een bord en schep er wat van de blauwe bessen compote overheen. Schenk nog een lekkere espresso in en geniet van deze dag!
Ga je aan de slag met dit recept voor gevulde pannenkoeken met espresso mascarpone en blauwe bessen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Deze blogpost betreft een samenwerking met Café Intención. Lees hier mijn disclaimer.
2 reacties
Hey Reny,
Ik wil de pannenkoeken maken maar heb nog een vraag.
Volgens het recept is het voor 2 pannenkoeken.
Maar in je beschrijving onderste alinea staat: “Maak met het beslag 4 pannenkoeken”
Wil je dat nog even duidelijk maken of het recept voor 2 of voor 4 pannenkoeken is.
(Ik denk voor vier gezien de hoeveelheid of het moeten heel dikke pannenkoeken worden)
Alvast bedankt, Kath
Hi Kath,
Dat heb je goed gezien en dat is mijn fout(je). Ik ga het gelijk aanpassen… het recept is voor 2 personen en je bakt inderdaad 4 pannenkoeken! Dank je wel voor je berichtje!