Geroosterde havermout! Ik hou dus echt heel erg veel van havermout, maar warme pap vind ik niet te eten… Nee echt niet, ik krijg er rillingen van…. Ik maak mijn havermout dan het liefst ook de avond van tevoren klaar, en dan pak ik het ’s morgens uit de koelkast en maak ik mijn ontbijtje af met wat vers fruit en een handje noten.
Maar nu het weer kouder begint te worden in de ochtend, heb ik toch ook wel de behoefte aan iets warms, een beetje comfort food. Als schrale troost voor het feit dat ik mijn bed uit moet… Natuurlijk drink ik ook een mok warme koffie, maar ik besloot ook eens creatief te zijn met mijn havermout ontbijt. En deze geroosterde havermout met kaneel en vanille is het echt waard om mijn bed voor uit te komen!
Geroosterde havermout
Ik kwam dit idee voor geroosterde havermout tegen op Pinterest – volg je mij daar al? Maar in alle recepten die ik daar tegen kwam, wordt de havermout eerst geroosterd, en daarna in warme melk nog verder verwarmd (en zachter gemaakt)….
Eh, nee, dank je, dan zit ik alsnog warme, kleffe havermout te eten… Door het roosteren van de havermout komt er een heerlijke nootachtige smaak vrij, dat ruik je al wanneer je de havermout verwarmd en met de specerijen mengt, dus ik besloot de gok te wagen en de geroosterde havermout zo over mijn yoghurt te strooien. En echt, dit is lekker! En het past ook helemaal binnen mijn #backtonormal projectje, gewoon weer even normaal eten zo na de feestdagen!
Havermout roosteren in de pan
Het recept is eigenlijk te simpel voor woorden, maar ik deel het toch met je! Oh, en weet je wat grappig is? Toen ik vandaag het boek Super food van mijn kookheld Jamie Oliver opensloeg, zag ik daar een recept voor geroosterde havermout in staan. Zie je, zo gek ben ik niet….
Er volgt trouwens binnenkort nog een review van dit boek, januari lijkt me daar de perfecte maand voor! Het makkelijke van geroosterde havermout is trouwens dat het zo klaar is… Het lijkt qua smaak wat op granola – dat dus in de oven klaar gemaakt wordt, en waar je 20 minuten op moet wachten – maar dan dus binnen no time op je bord. Easy!
Nodig
- Steelpan met anti-aanbaklaag
Ingrediënten
- 40 gram havermout
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel vanille poeder (of merg uit 1 stokje)
- 1 theelepel boter
- 150 ml Griekse yoghurt
- 50 gram blauwe bessen
- 1 kiwi gold
Bereiden
- Verwarm de boter in de pan en wacht tot dit gesmolten is. Voeg nu de havermout en de kaneel en vanille toe. Schep om en rooster de havermout in ongeveer 5 minuten. Blijf omscheppen, de havermout mag wel iets verkleuren maar natuurlijk niet verbranden.
- Zet ondertussen de yoghurt klaar, maak het fruit schoon en schep de geroosterde havermout warm over de yoghurt heen. Enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
13 reacties
Oeh yum, wat een heerlijk idee die geroosterde havermout. Lijkt me onwijs lekker!
is dat even gezond als natuur havermout ,
Ik maak dit inderdaad ook wel eens! Zo makkelijk! Ik verwarm het fruit, meestal rood fruit, dan ook even in een pannetje zodat het een soort pulp wordt en dat is dan ook nog eens warm, HEAVEN.
Jammer dat ik m’n ontbijt al op heb! Maar dit recept ga ik zeker onthouden. En wat een prachtige foto’s zeg 🙂
Dit was echt een heerlijk ontbijt, heb er wat plakjes banaan aan toegevoegd, super lekker
Wat voor havermout gebruik je? Ben net begonnen aan mijn glutenvrije dieet en moet nog erg zoeken. Het ziet er heerlijk uit, net als je andere recepten.
Ik gebruik havermout van de supermarkt, die niét gecertificeerd glutenvrij is. Dus ik zou je aanraden even bij de natuurwinkel langs te gaan of online te winkelen.
Lijkt me heerlijk, ik ga het zeker eens proberen. Wat bedoel je precies met vanillepoeder? Ik neem aan geen vanillesuiker? En waar kun je dat krijgen?
Nee, het is het merg uit een vanillepeul, en dat kun je dus ook als poeder kopen. O.a. bij de Tuinen van Jacob Hooy, en ook online.
Ik ga morgen het proberen …
Vind dat je het zo leuk beschrijft. Zal het ook eens gaan maken. Vroeger maakten we zoiets met suiker er doorheen maar tegenwoordig ben ik voor 99% van de suiker afgestapt. Beetje honing zou wel lekker zijn.
Is hij dan crunchy of niet? Ik vind het niet lekker als het geen bite heeft….
Heerlijk! Ik rooster nu voor 3 dagen. Eet het met 2 schepjes volle kwark en een banaan. De laatste keer roosteren ik ook wat gemalen amandelen en lijnzaad mee.