Ik ben best wel een gewoontedier wat betreft ontbijtjes. Meestal heb ik 3 of 4 favorieten, en die wissel ik de hele week zo’n beetje met elkaar af. Hier staat echt niet elke dag een nieuw recept op tafel, al heb ik ideeën genoeg. Maar vaak ontbreekt het me aan tijd, vooral dus in de ochtend, en dan grijp ik toch vaak de bekende rijstwafels of yoghurt uit de kast. Soms heb ik een tijdlang een favoriet en dan wil ik dat ontbijtje élke dag eten….. Zo had ik dat een hele tijd met overnight oats, daar ging ik dan helemaal op los met toppings en fruit. En nu heb ik weer een nieuwe favoriet, want dit crunchy boekweit ontbijt met banaan is echt zo’n verwennerij. Move over havermout, maak plaats voor boekweit!
Boekweit is geen graansoort, maar een kruidachtige plant, waarvan de vruchtjes – de korrels – gegeten kunnen worden. Je hebt boekweit in verschillende vormen; korrels, vlokken of meel en je kunt er alle kanten op. Zo maak ik van boekweitmeel heerlijke wraps of een pizzabodem, en gebruik ik de korrels regelmatig om risotto mee te maken. Met de korrels, die wel wat weg hebben van beukennootjes, maak ik ook dit ontbijtje klaar. Boekweit is glutenvrij en bevat veel B vitaminen en magnesium.
Warme pap vind ik echt heel vies… Niet alleen in de zomer, maar gewoon altijd. Ik word echt niet blij van die warme brij, hoeveel bananen en noten ik er ook bij doe. Ik eet mijn pap dus altijd koud, of ik dat nou van havermout of van boekweit maak. Want net als met havermout kun je dus ook van boekweit heel goed pap maken. De vlokken of korrels kun je koken, met melk of met water en dan kun je er op dezelfde manier mee aan de slag als met havermout. Maar dat is dus niets voor mij….
Ik heb de boekweitkorrels een nachtje in de week gezet, waardoor ze goed zacht worden, maar nog wel een crunchy bite houden. Ik wil natuurlijk wel wat te kauwen hebben in de ochtend! Dit boekweit ontbijt is de volgende ochtend dan supersnel klaar, alles gaat in de keukenmachine en smullen maar. Dit is echt mijn nieuwe uitvinding, het is bijna alsof je een toetje eet als ontbijt!
Crunchy boekweit ontbijt met banaan
Voor 1 ontbijtje:
- 40 gr boekweit (korrels)
- 10 amandelen
- 1 rijpe banaan
- sap van 1/2 sinaasappel
- 100 gr Griekse yoghurt
- cacaonibs / stukjes pure cacao
Nodig: 2 kommetjes, keukenmachine
Bereiden: Doe de boekweitkorrels in een kommetje en laat ze een nachtje weken in wat water. Doe ook de amandelen in een kom en zet deze ook een nachtje in de week.
De volgende ochtend spoel je de boekweitkorrels af. Doe de korrels in de keukenmachine, maar hou 1 el geweekte boekweitkorrels apart. Doe nu ook de banaan, het sap van 1/2 sinaasappel en de yoghurt in de keukenmachine. Spoel de amandelen even af en doe deze ook in de keukenmachine. Blenden maar, maak een zachte pap van de ingrediënten. Ik vind het lekker om nog wat stukjes in mijn ontbijtje te hebben, dus ik heb de amandelen niet helemaal fijngemalen.
Wanneer jij het boekweit ontbijt fijn of grof genoeg vindt, schep je alles in een kommetje en schep je hier de overige boekweitkorrels nog doorheen. Maak af met wat cacaonibs of stukjes pure chocola en genieten maar!
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
11 reacties
Dit ontbijt lijkt mij echt super lekker, hmmm bedankt voor de tip! Ga dit zeker snel een keer proberen. Zelf ben ik ook nogal een eenzijdige ontbijter 😉
Heb jij de gepelde boekweit of die met schil?
ik heb boekweitkorrels gekocht bij pit&pit. Maar geen sinasappel in huis. Kan het ook anders? Heb wel al 40 gr in water gezet in de koelkast. Alvast voor morgen.
Dan zonder sinaasappel 😉 Wel een goede rijpe banaan erbij doen en eventueel een klein stukje ander fruit! Komt vast goed!
Heb een halve mango erin gedaan. Hmmmm, lekkere variatsie op de havermoud. Deze hou ik er in. Bedankt!!
Waar heb jij de boekweit korrels vandaan Reny? Die zijn zeker niet bij de AH te koop?
Lekker, alleen de sinaasappel maakte het zo dun als yoghurt. Was niet echt een pap. Daar versta ik toch wat dikkers onder. Volgende keer effe anders maken. Maar zeker voor herhaling vatbaar……als ik niet vergeet de dingen in de week te zetten 🙂
Erg lekker, ik heb het gemaakt met plantaardige kwark ipv griekse yoghurt. Als afwisseling zeker voor herhaling vatbaar!
Ik gebruik boekweitmeel voor dit recept, hoeft niet te weken, heel lekker !
Ook ik heb voor het eerst boekweit gegeten . 5 volle eetlepels in 1 liter volle of griekse yoghurt,samen met 3 eetlepels kokosrasp, koekkruiden en goibessen, dit minimaal 24 uur laten staan.bessen zijn dan lekker zacht en de boekweit en kokos nog een lekkere bite.
Dit eet ik tussen de middag.smorgens mijn heerlijke havermout,met kokosvet ,kiwi en theelepel koekkruiden.
Heerlijk.
Lekker he! En net even anders!