Je hebt vast wel eens gehoord van wentelteefjes? Heerlijk vind ik die, en het is de perfecte manier om wat ouder geworden brood alsnog op te eten. Nou ontdekte ik dus dat wanneer je dit recept gebruikt voor een bereiding in de oven, dat het dan ineens broodpudding heet. Nou ja, ook goed, het is echt net zo lekker! Omdat ik nog wat kerststol over had dat maar oud lag te worden, besloot ik een broodpudding te maken. Met het recept van de wentelteefjes in mijn achterhoofd, kan ik je vertellen dat ik het perfecte ontbijtje voor deze Tweede kerstdag gevonden heb. Want een broodpudding van kerststol, mét spijs, is echt een feestje om de dag mee te beginnen.
Nou weet ik niet of wij vroeger nooit oud brood hadden, of geen eieren in huis, maar ik kan me niet herinneren dat wij vroeger thuis wentelteefjes aten. Misschien een hele enkele keer wel hoor, maar dat ben ik dan toch vergeten… Nee, dit oer-Hollandse recept leerde ik eigenlijk pas kennen toen ik op mezelf ging wonen, en ik vaak nog wat brood over had. Goh wat heb ik regelmatig wentelteefjes gegeten…. De laatste jaren maak ik ze nog wel eens klaar in het weekend, en ik heb er intussen mijn eigen recept voor gemaakt.
En dat werkt dus ook helemaal prima met kerststol, of rozijnenbrood. Omdat ik geen zin had om lang in de keuken te staan, maakte ik dit ontbijtje klaar in de oven. En dan maak je dus een broodpudding van kerststol…. En weet je wat het lekkerste is? De stukjes spijs verkruimelen en dan tussen het brood leggen… Met nog wat andere leftovers van het kerstdiner zet je vandaag zo weer een feestelijk ontbijt op tafel.
Vanaf morgen ga ik trouwens in de oudejaars stemming en ga ik nog wat lekkere hapjes met je delen. Ik heb alvast een stukje vooruit gewerkt, en alle recepten die ik nog op mijn blog ga plaatsen, alvast klaar gezet. Zo kan ik ook even een kleine break nemen, want de december maand is echt wel heel erg druk geweest…. Wat een kerstgeweld zeg… Zo verscheen er elke dag een blog online, en soms zelfs meer dan 1. Ik had een beetje last van te veel inspiratie, en te weinig tijd gehad om vooruit te werken… En tussendoor waren er ook nog een aantal campagnes waar ik aan mee mocht doen, ik heb echt geen moment stil gezeten deze maand. Ik vond het heerlijk, heb er enorm van genoten, maar nu is het even tijd voor vakantie!
Wat zijn jouw plannen voor de komende week? Ik ga in elk geval even helemaal niets doen, en mijn plannen voor januari verder uitwerken. Er staat weer iets heel leuks op het programma, maar ik heb nog niet de tijd gehad om mijn ideeën concreet te maken. Ik merk echt dat wanneer ik druk ben, het niet meer zo lekker stroomt. Mijn creativiteit is dan af en toe ver te zoeken, en dat blogt totaal niet lekker kan ik je zeggen… Ik zit dan rustig een half uur naar een leeg scherm te staren, krijg mijn gerechten niet op de foto zoals ik wil, en word dan vooral heel chagrijnig… Tijd voor een kleine pauze, en dan vol gas verder in januari!
Broodpudding van kerststol
- 6 tot 8 plakken kerststol, met amandelspijs
- 3 eieren
- 50 gr roomboter
- 2 el Griekse yoghurt
- 100 ml slagroom (of amandelmelk)
- vanillepoeder/extract
- amandelschaafsel
Nodig: ovenschaal
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met wat boter.
Haal het spijs uit de kerststol en leg even apart. Besmeer de plakken kerstbrood met roomboter en snij in stukken. Leg deze in de ovenschaal, het hoeft niet heel netjes, ze mogen dwars over elkaar heen. Verkruimel het amandelspijs en strooi over het brood.
Meng de eieren met de yoghurt, slagroom en vanillepoeder. Wil je nog net even wat gezonder, gebruik dan (amandel)melk in plaats van room.
Schenk het eiermengsel nu over het brood, zorg dat al het brood lekker in het eiermengsel ligt. Druk desnoods het brood wat aan. Strooi wat amandelschaafsel over het brood.
Schuif de broodpudding van kerststol nu in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 25-30 minuten, totdat de bovenkant goudbruin ziet.
Serveer de broodpudding warm, dat is het lekkerste! Ook lekker met nog wat extra yoghurt, of opgeklopte slagroom. Yes, dat zei ik… het is tenslotte Kerst!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
1 reactie
Misschien een tip. Jou muslibrood iets zoeter maken en zelfgemaakte amandelspijs erin doen.
Dus een helft van deeg in cakevorm doen, dan de amandelspijs verdelen over de lengte en daarna de rest van de deeg er boven op.
Dit is super ook lekker.
Groetjes,
Ria