Blueberry breakfast cake! Van alle gezellige momenten met Kerst, ben ik eigenlijk nog het meest dol op kerstochtend, de eerste ochtend van de Kerst. Zo’n magisch gevoel hangt er aan deze ochtend, en tegelijkertijd is het ook nog zo heerlijk rustig in huis….
Blauwe bessen ontbijtcake
Althans, dat hoop ik dan maar, want mijn little feed begrijpen nog niet zoveel van Kerst en ze zijn niet zo bekend met lazy sunday mornings…. Maar goed, laat mij even in mijn magische moment… Ik loop naar beneden en zet de kerstboom aan, de kerstliedjes spelen op de radio en ik heb de hele dag nog voor me.
Blueberry breakfast cake!
Vanavond is het grote kerstdiner, maar vanochtend doen we nog rustig aan. Ik maak graag iets speciaals voor bij het kerstontbijt, maar liever geen croissants en kerststollen. Nee, iets anders, net even gezonder, maar wel net zo feestelijk. Deze blueberry breakfast cake is perfect om de ochtend van Kerst mee te starten, en omdat we toch zo lekker rustig aandoen, heb ik tijd genoeg om de cake klaar te maken.
Zoveel werk is dat niet hoor, je bent van mij gewend dat de recepten makkelijk en snel zijn. Voor een Happy & Healthy Christmas is dat natuurlijk niet anders. Voor deze blueberry breakfast cake ben je een minuut of 10 bezig met de voorbereidingen en daarna gaat de cake nog zo’n 40 minuten de oven in. Heb je mooi de tijd om de dag te starten met een kop koffie en de kerstcadeautjes uit te pakken.
Wat trouwens ook een heel leuk idee is om op kerstochtend te doen, en ook net even anders dan het ontbijten met croissants en kerststol, is om gelijk in de ochtend aan de gourmet te beginnen! Huh, wat, in de ochtend gourmetten?! Ja, zeker wel, kijk bij Linda op de blog om te zien hoe je zelfs in de ochtend al kan beginnen met een feestelijk pannenkoeken gourmet.
Je kunt de cake van tevoren al klaar maken:
- Bak de cake dan wel af.
- Bewaar in de koelkast en serveer op kerstochtend.
- Je zou de cake dan ook nog heel even in de oven kunnen zetten op 100 graden, zodat ie niet heel koud is.
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 120 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 120 ml melk
- 1 ei
- 50 gram palmsuiker
- 200 gram blauwe bessen
- 1 citroen
- 1 theelepel vanillepoeder
- 2 theelepels bakpoeder
- kokosrasp
- snuf zout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de boter in een kom en voeg daar de suiker bij , rasp de schil van de citroen boven de kom en meng de ingrediënten door elkaar. Doe ook het ei en de vanillepoeder in de kom en roer goed door.
- Gebruik het sap van de halve citroen en meng dit met de melk. Laat even staan.
- Doe de blauwe bessen in een schaal en strooi ongeveer 30 gram van het meel over de bessen. Hussel goed door elkaar, maar wees voorzichtig voor de bessen. Door ze te bedekken met een laagje meel, zakken ze straks niet in het beslag naar beneden. Doe nu de rest van het meel bij de bessen, voeg ook een snuf zout en het bakpoeder toe. Schep om.
- Voeg nu het meel met de bessen bij het botermengsel. Doe dit beetje bij beetje en giet steeds ook wat melk bij het beslag zodat je het goed door kunt scheppen.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet goed in. Schep het beslag voor de blueberry breakfast cake in de bakvorm en schuif in de oven. Laat in 40 minuten goudbruin bakken, prik even met een satéprikker om te zien of de cake goed gaar is.
- Garneer met wat kokosrasp. De cake is zowel warm als koud een echte verwennerij!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer
Have a Happy Healthy Christmas!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
21 reacties
Mmmm, dit ziet er lekker uit. Dit zet ik op mijn te-bakken-lijstje.
Heerlijk recept !!! Bedankt
Recept ziet er lekker uit, en wil ik ook zeker gaan proberen. Maar…de baksels met speltmeel vind ik wat droog (tenminste, bij mij was dat het geval) Heb je een alternatief om speltmeel deels te vervangen?
Kan ik bijv spelt én amandel/haver of amarantmeel combineren?
Deze cake is echt niet droog! Maar ik snap wel wat je bedoelt en het is wel een beetje een kwestie van wennen en ook een beetje oefenen oefenen oefenen. Ik vind zelf amarantmeel geen goede vervanger, dat vind ik namelijk erg droog. Ik gebruik wel graag havermeel, en amandelmeel is ook geschikt (zeker voor zoete baksels!). Maar probeer deze cake zeker ook met speltmeel, ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂
Hoi Reny,
Wil dit recept zeker gaan uitproberen, maar een bakvorm van 9×9 cm….dat is wel erg klein toch…?
Groetjes,
Petra
Dat valt wel mee hoor… Je kunt ook een grotere vorm gebruiken, maar dan wordt de cake iets minder hoog.
Kan je ook bosbessen uit de diepvries gebruiken ? En zo ja eventueel bevroren mengen onder het beslag ?
Of diepvriesframbozen…
Die heb ik namelijk in huis 🙂 en zijn ook erg lekker 🙂
Ik heb hem gemaakt. Hij ruikt iig erg lekker. Morgen maar eens proeven hoe het smaakt! Ik laat je wel weten hoe het met frambozen is geworden :).
Is het gelukt met de diepvries frambozen ?
Ja! Ik heb ze bevroren gebruikt. Toen ik ze ging “onderdompelen” in meel bedacht ik wel dat er ook meel in de frambozen gaat zitten. Dat gaat dan niet in het cakebeslag. Ik vroeg me af of er droge korreltjes vindbaar waren ofzo. Maar niets van dat alles. De frambozen veranderen een beetje in jam in de cake. Voor ons is deze cake zeker voor herhaling vatbaar. Met frambozen of ander lekker fruit.
Oh, dat klinkt ook echt heerlijk!! Ik kan al wel 100 verschillende varianten bedenken, zeker straks ook weer met zomerfruit 🙂
klinkt lekker!
zou ik de roomboter kunnen vervangen door ghee of olie?
Ja hoor, dat kan zeker wel. Gewoon proberen 🙂
Op zondag van die heerlijk ‘kookgeuren’ door het huis is voor mij de ultieme gezelligheid.
Mijn breakfastcake staat in de oven. Had geen blauwe bessen in huis maar wel diepvriesfruit in de vriezer.
Heb besloten de dubbele hoeveelheid te maken, dus aangevuld met rozijnen. Cranberries had ik helaas niet meer in huis! In een cakevorm gedaan en hield nog wat over voor een klein bakje… voor de ‘proeverij’!
Kijk net in de oven en de cake kleurt wel behoorlijk donkerbruin. Komt dit door het speltdeeg? Heb ik eigenlijk nooit eerder mee gebakken…
Hoop uiteraard dat hij heerlijk smaakt, tel de minuten van de kookwekker af! Mijn bevindingen worden vervolgd… Spannend….
En, en…vertel! Hij hoort wel mooi donkerbruin te worden, komt ook door de suiker! Hoop dat het je heerlijk smaakt 🙂
Is dit een vierkante bakvorm van 15×15? Of echt een cake vorm?
Vandaag gemaakt, onwijs lekker.
Ik heb 100 gr van het speltbloem vervangen door amandelmeel.
Heerlijk.
Hoe krijg je al die ingrediënten in een bakvorm van 9×9 cm?
Net gemaakt! hij rijst niet echt omhoog, klopt dit? Wel lekker gezond snoepen
Moet de bakvorm nu 9×9 cm zijn of 15x15cem, komt beide voor in het recept.