Havermout wordt heel veel gebruikt hier in huis. Het is ook zo makkelijk toepasbaar, zowel zoet als hartig kun je ermee aan de slag. Omdat ik het zoveel gebruik, heb ik inmiddels behoorlijk wat recepten verzameld waarin ik havermout verwerkt heb. Vandaag dus 5 x havermout inspiratie!
Haver is een gezonde graansoort. Het bevat veel vezels, eiwitten, vetten en vitamines B, E, K en de mineralen zink, magnesium en ijzer. Haver is rijk aan anti-oxidanten en flavonoïden (krachtige stoffen die van nature in planten voorkomen). Een algemeen misverstand is dat haver gluten zou bevatten. Haver is van nature glutenvrij, maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij) komt de haver in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Daarom past alleen gecertificeerd glutenvrije haver binnen een glutenvrij dieet.
Je kent havermout, havervlokken, havermeel, wat is het verschil? Ze komen allemaal van de graansoort haver af, maar de manier waarop de korrel van de graan verwerkt is, maakt dat er havermout, havervlokken of havermeel komt. Zo is bij havermout de haverkorrel doormidden geknipt en is bij havermeel de korrel helemaal tot meel gemalen.
Goed, 5 x havermout inspiratie, zowel voor ontbijt, lunch als diner! En denk maar niet dat ik hierna stop met het posten van havermout recepten, want mijn liefde voor dit graan gaat gewoon verder <3
Havermout met blauwe bessen
Dit is mijn makkelijkste snel klaar ontbijt, en ook nog eens super lekker. Ik maak dit wanneer ik thuis alle tijd heb om te ontbijten, maar ook wanneer ik mijn ontbijt mee moet nemen, ik gebruik dan een bakje en ontbijt onderweg.
Ontbijtsmoothie met havermout
Snel klaar, voedzaam en ook nog eens een prachtig kleurtje, waar ik echt heel blij van kan worden in de ochtend!
Havermout crackers
Deze komen eigenlijk altijd wel van pas, ik maak een hele bakplaat in 1 keer en bewaar ze in een luchtdichte trommel. Lekker bij de lunch, of naast een bord soep.
Havermout Pizza
Hier smullen wij dus echt bijna wekelijks van! Dit is de favoriet van mijn dochter, die altijd op zaterdag mag kiezen wat we gaan eten en dan steevast zegt: Pizza!!
Borrelbrood van havermout
Altijd goed, dit borrelbroodje. Het lekkerst als ie net uit de oven komt, maar zeker bij een borrel kan het broodje ook prima koud gegeten worden, met een lekkere laag roomboter of groene tapenade!
Wat is jouw favoriete havermout recept? Deel het in de comments, ik ben heel benieuwd!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin | Instagram
9 reacties
Aaah havermout pizza! Dat is echt mijn ontdekking momenteel haha!
Overnight oats, het perfecte ontbijt of lunch, met super veel variantie mogelijkheden, ik heb er al een hele berg op mijn blog staan als je nog inspiratie zoekt 😉
Ik gebruik haver voor ontbijtkoek. Daarnaast ben ik gek op flapjacks. Ik bak met wat havermeel en havervlokken ook lekkere pannenkoeken. Oh, en haverbrood maken is ook heel lekker. Ontzettend veel mogelijkheden met haver! 🙂
Bedankt voor deze fantastische tips! Ik eet al zo’n 8 maanden geen tarwe en koemelk meer en in plaats daarvan af en toe spelt producten en ipv koekaas gebruik ik schapenkaas. Had , om eens iets anders te krijgen, havervlokken en -meel in huis maar er tot nog toe niets mee gedaan omdat ik simpelweg niet wist wat en hoe! Maar hier ga ik zeker mee aan de slag. De pizza ga ik zeker proberen want zo’n kant en klaar speltding uit de natuurvoedingswinkel smaakt niet en je kunt er een tafel mee doormidden slaan. Dus als je (jullie) nog meer lekkere tips hebben……. 🙂
Ik heb laatst pizza gemaakt van havermout en andere meelsoorten, dat recept komt er zeker nog aan! Leuk dat ik je zo heb kunnen inspireren!
Bedankt voor deze leuke havermout inspiratie! Die pizza ga ik deze week nog maken!,
Ziet er allemaal heerlijk uit! 🙂
Bedankt voor de hVermout inspiratie. Ga het borrelbrood zeker maken voor bij mijn eigen gemaakte tomatensoep. Zocht nog een vervAnger voor stokbrood
Superleuke recepten! Een vraagje: welke havermout gebruik je?