Zet eens wat vaker vis op tafel! Dat moet ik dus ook tegen mezelf zeggen, want ook hier kan dat wel wat beter….. Vroeger stond ik regelmatig 2 verschillende gerechten klaar te maken, de ene variant met vis en de andere variant met vlees. Want wij hebben 2 kampen hier in huis, het vleeskamp en het viskamp. Maar de laatste tijd zijn de carnivoren aan de winnende hand en staat er dus weinig vis meer op het menu. Jammer, want ik ben er echt dol op. Maar goed, aangezien ik meestal degene ben die bepaalt wat er gegeten gaat worden, kan ik daar ook zelf verandering in brengen. Deze feestelijke zalmspiesjes met dille dressing zijn alvast een goed begin!
Ik heb inmiddels een mooie Paasbrunch samengesteld met de plaattaart van spelt met ricotta en asperges en de groene asperges met balsamico dressing. En daarbij dan deze zalmspiesjes met dille dressing. Feestelijk, lekker en allemaal super makkelijk klaar te maken. Je kunt alle gerechten van tevoren klaar maken, dan hoef je met Pasen alleen nog maar even de oven te gebruiken om alles op te warmen. Ben je nou niet zo gek op vis, maar wil je wel graag wat moois op tafel zetten met Pasen? Kijk dan bij Linda, zij serveert een gebraden kip a la Jamie Oliver.
Misschien wil je de Paasbrunch nog wat uitbreiden met vooraf een lekkere soep? Bijvoorbeeld een soep van broccoli met garnaaltjes, of juist deze courgettesoep zou er ook mooi bij passen. En als nagerecht zou je natuurlijk weer los kunnen gaan met de chocolade panna cotta met kokos, die ook met Kerst op tafel kwam….
Ik heb in elk geval het voornemen om weer wat vaker (vette) vis op het menu te zetten. Vis bevat redelijk wat eiwitten en natuurlijk ook gezonde vetten, en vooral vette vis bevat veel van de ontstekingsremmende omega 3 vetzuren. Wel is er de laatste jaren veel te doen over vis, veel soorten zouden vervuild zijn of worden bedreigd met uitsterven door overbevissing. Daarom koop ik altijd vis met een keurmerk – volgens mij heb ik dit al vaker gezegd – een bewuste keuze. Op GoedeVis.nl of op de site van MSC kun je zien welke vissoorten je verantwoord kunt eten. Dat gezegd hebbende, is mijn idee dat je met alles wat je eet moet blijven variëren. Dus 1 a 2 x per week een mooi stukje vis op tafel lijkt me een goed streven.
Zalmspiesjes met dille dressing
Voor 4 personen:
- 300 gr zalmfilet
- 2 limoenen
- olijfolie
- zout
- peper
- 3 el (plantaardige, geiten-, schapen- of gewone) yoghurt
- 2 takjes dille
Nodig; satéprikkers, ovenschaal, aluminiumfolie, oven
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de satéprikkers in een bakje met water en laat ze minstens 10 minuten liggen. Bekleed de ovenschaal met aluminiumfolie en laat het folie ruim overhangen (zodat je straks de schaal ook kunt afdekken met de folie).
Snij de zalm in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm. Snij de limoenen op de lange kant doormidden en snij er schijfjes van. Prik om en om een stukje limoen en een stukje zalm aan de prikker en leg deze in de ovenschaal.
Besprenkel met wat olijfolie en peper en zout en dek de schaal af met aluminiumfolie. Schuif de schaal de oven in en laat de zalm in 10 minuten gaar worden. Controleer na 10 minuten of de spiesjes klaar zijn, de zalm hoor dan wat uit elkaar te vallen maar mag nog wel rosé zijn.
Maak de dressing door de yoghurt te mengen met de verse dille en roer goed door. Voeg naar smaak nog wat peper of zout toe.
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram