Deze maand gaan we terug naar de basis op Mind Your Feed. Na al die uitspattingen in de afgelopen decembermaand, is het tijd voor pure, bijna simpele voeding. Voedzaam, gezond, en uiteraard zonder pakjes en zakjes. In de maand januari zal ik regelmatig eenvoudige, maar pure recepten met jullie delen! Vandaag staat deze winterse salade van gele biet op het menu.
Afgelopen weekend ging ik naar Hoeve Biesland, waar onder andere de Groenteboerin haar groenten verkoopt. Ik was haar al eens tegen gekomen op een streekmarkt in onze regio en zij stond daar met zulke mooie producten op de markt, dat ik mezelf toen ter plekke voorgenomen had om eens langs te gaan op de boerderij.
De prachtige Hoeve Biesland ligt in het natuurgebied Delftse Hout (polder van Biesland) en is een biologisch-dynamisch familiebedrijf van de familie Duijndam. De boerderij ligt in een uitgestrekte polder en je kunt zo het grote erf op rijden. Er is van alles te zien, stallen met koeien en heel veel kalfjes, en kippen die er vrij rond lopen. Ook staat er op het erf een ‘boerderijwinkel’, een ouderwetse SRV-wagen die gebruikt wordt om de producten van de boerderij te verkopen. Niet alleen de groenten van de Groenteboerin worden hier verkocht, ook kun je hier biologisch vlees, eieren en kaas kopen.
Ik nam gele bietjes bij de Groenteboerin mee. Ik ben dol op bietjes, bekroonde ze al eens tot Good Food, en was dan ook benieuwd naar de gele variant. Onderweg naar huis bedacht ik wat ik met de gele bietjes zou gaan doen. En omdat het januari is, en we terug gaan naar de basis, maar nog wel behoefte hebben aan warme winterse maaltijden (al wordt het vandaag 14 graden!), koos ik ervoor om een winterse salade van gele biet te maken. Aangevuld met de andere winterkoning; de winterpeen.
Ingrediënten winterse salade van gele biet
- 400 gram gele bietjes
- 250 gram winterpeen
- 1 puntpaprika
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- olie
- koriander
Nodig; snijplank, pan, koekenpan, saladeschaal
Bereiden; snij de kop en de kont van de bietjes af en halveer ze. Doe in een pan met water en laat zo’n 40 minuten koken. Prik met een vork voorzichtig in de bietjes om te zien of ze gaar zijn. Haal de bietjes uit het water, maar gooi het water nog niet weg. Leg de bietjes op de snijplank, haal de schil eraf en snij in kleine plakjes.
Schrap de winterpeen en haal de kop en kont ervan af. Doe de peen in het water (waarin je zojuist de bieten gekookt hebt) en kook in ongeveer 15 minuten beetgaar. Snij de winterpeen in dunne plakjes.
Snij de puntpaprika en sjalot fijn en verwarm wat olie in de koekenpan. Fruit de sjalot en bak de paprika even mee, zodat de paprika wat zachter wordt maar niet zijn bite verliest. Voeg 1 teen knoflook toe en schep goed om.
Doe de gesneden biet, de gesneden winterpeen en de sjalot en paprika in de saladeschaal en maak af met wat koriander.
Wij aten bij deze winterse salade van gele biet de biologische hamburgers van Hoeve Biesland. Wat een heerlijke combinatie! Eet smakelijk en ga zeker eens kijken bij de Groenteboerin!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
6 reacties
Pingback: Bietendag! - MiCook
Dit ga ik toch eens proberen 🙂
Lekker Reny! Wij zijn deze maand een zogenaamde ‘whole30’ aan het doen (hele strenge paleo kort gezegd) en dit soort recepten zijn daar ideaal voor!
Pingback: Eet Goed Voel Je Goed » Blog Archive » Bieten – 11 Recepten, Tips en Trucs
Mijn man heeft het niet zo voor wortels. Zou ik ze kunnen vervangen door aardappels?
Dat zou kunnen! Zoete aardappel of pompoen kan ook heel goed in dit recept!