Tonijnsalade, een frisse en klassieke salade voor op een broodje of op een toastje. Nu het weekend voor de deur staat en we hier volop in vakantiestemming zijn, deel ik graag dit makkelijke recept met je. Een gezonde, snelle salade met als basis tonijn uit blik. Ik heb eigenlijk standaard een blikje tonijn in mijn voorraadkast en met nog wat lekkere smaakmakers serveer je zo dit frisse tonijnslaatje. Ideaal als er vrienden komen borrelen, of als luxe broodbeleg bij de lunch.
Dit is echt hét lekkerste recept voor klassieke tonijnsalade, zoals we die vroeger bij mijn ouders thuis al maakten. Ik heb het niet van vreemden dat er standaard blikjes met tonijn in de kast liggen. Ik weet namelijk hoe ideaal die zijn om heel eenvoudig en snel een smeersalade met tonijn klaar te maken. Fris, lekker gevuld met nog wat kappertjes en flinterdunne rode ui en vol smaak door de kruiden. Van dit recept ga je zeker blij worden, of je er nu mee gaat borrelen of je het op een luxe lunch broodje smeert!
Tonijnsalade maken
Tonijnsalade zelf maken is zo ontzettend makkelijk en zo veel lekkerder dan de tonijnsalades uit de winkel…. Je kent vast die bakjes met smeersalade wel, waarin je goed op zoek moet naar de tonijn. Nou, daar doen we in deze zelfgemaakte tonijnsalade niet aan hoor! Dit is een rijkgevulde salade, vol frisse smaken, die op een (lunch)feestje niet mag ontbreken.
Voor deze tonijnsalade gebruik ik heel eenvoudig een blikje tonijn op waterbasis. Dit vind ik voor het zelf maken van dit slaatje lekkerder en makkelijker dan tonijn op oliebasis. Die is bijvoorbeeld weer lekkerder als je er een pizza mee gaat beleggen, of als je een pasta met tonijn wilt klaar maken. Maar voor nu, gewoon een blikje tonijn – wel MSC gecertificeerd uiteraard – dat ik eigenlijk standaard in mijn voorraadkast heb liggen.
Tonijn salade voor bij de borrel
Met zo’n blikje tonijn standaard op voorraad, maak je dus snel en makkelijk een smeersalade voor bij de borrel of op een broodje klaar. Eigenlijk heb ik de andere ingrediënten ook altijd wel in huis. Frisse yoghurt en een beetje mayonaise vormen bij mij de basis, samen met een theelepeltje mosterd. Hou je daar nou niet zo van, dan kun je dit weg laten.
Verder kijk ik altijd wat ik nog in de koelkast heb staan. Friszure augurkjes doen het altijd goed, net als het ziltige van wat kappertjes. Voor een beetje pit voeg ik graag een flinterdun gesnipperde rode ui toe. Nog wat citroen, bieslook, peterselie en een snuf zout en smullen maar. Uiteraard is dit een basisrecept waar je nog alle kanten mee op kunt!
Meer salades voor op toast of brood:
Deze frisse, zelfgemaakte tonijnsalade is heerlijk op een toastje, of op een luxe broodje! Ben je nog op zoek naar meer salades voor op een toastje of een broodje? Bekijk dan zeker ook eens deze recepten:
- Eiersalade met truffel en bieslook
- Zalmsalade
- Pittige tonijnsalade met rode peper
- Kip – avocado salade
- Makreelsalade
- Hollandse garnalensalade

Nodig
Ingrediënten
- 1 blikje tonijn (MSC, in water) (Princes)
- ½ rode ui
- 2 augurken
- 1 eetlepel kappertjes
- 10 sprietjes verse bieslook
- 2 takjes verse peterselie
- ½ citroen
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel yoghurt
- 1 theelepel mosterd
- snuf peper
- snuf zout
Bereiden
- Open het blikje tonijn en laat uitlekken. Schep daarna de tonijn uit het blik in de schaal.
- Schil en snij de ui heel fijn. Snij de augurken en kappertjes ook tot kleine stukjes.
- Hak de bieslook en peterselie fijn. Je wilt alle ingrediënten echt heel fijn, blokjes en stukjes van ¼ x ¼ cm.
- Doe de tonijn samen met de ui, augurken en kappertjes in de schaal en voeg daar de bieslook en peterselie aan toe.
- Schep een eetlepel mayonaise, een eetlepel yoghurt en een theelepel mosterd in de schaal. Pers het sap van ½ citroen erbij uit en voeg een snuf peper en zout toe.
- Roer alle ingrediënten door elkaar voor een zachte, smeuïge tonijnsalade.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor tonijnsalade? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
3 reacties
Hoeveel gram tonijn? Groot of klein blik?
Klein blikje, zo’n 150 gram.
Lekker!
Oh ja, bij punt 4..de tonijn lag al in de schaal.
De kappertjes even spoelen ivm het zoutgehalte?
Vr gr Bernard