Deze maand gaan we terug naar de basis op Mind Your Feed. Na al die uitspattingen in de afgelopen decembermaand, is het tijd voor pure, bijna simpele voeding. Voedzaam, gezond, en uiteraard zonder pakjes en zakjes. In de maand januari zal ik regelmatig eenvoudige, maar pure recepten met jullie delen en we beginnen vandaag met deze heerlijke tomatensoep.
Nadat ik vorige maand uitgebreid ontbeten, geluncht, geborreld en gedineerd heb, is het tijd voor simpele maaltijden. Maaltijden met maar een paar ingrediënten, zo puur mogelijk, en ook licht verteerbaar. Soep is dan vaak het eerste waar ik aan denk, maar dan geen soep in blik uit de supermarkt, maar een heerlijk vers gemaakt soepje. Wij eten regelmatig soep, en altijd vers gemaakt. Wist je dat er aan fabriekssoepen veelal suiker en smaakversterkers toegevoegd worden? Totaal onnodig en zeker ook onnatuurlijk! Want groenten bevatten van zichzelf zoveel smaak, dat er helemaal geen suiker aan toegevoegd hoeft te worden en met kruiden kom je een heel eind. Of nog wel verder zelfs…
Ingrediënten Tomatensoep
- 1 kg verse tomaten (liefst biologisch)
- Tomatenblokjes in blik (de ‘pure’ variant!)
- Tomatenpuree
- 1 liter water
- 1 bouillonblokje
- 2 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 1 rode ui
- 1 sjalot
- 1 gewone ui
- 1 aardappel
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 2 eetlepels boekweitmeel
- naar smaak; zout, laurier, peper
- naar wens; spekblokjes, soepgehaktballetjes
Nodig: middelgrote pan, grote soeppan, snijplank, staafmixer
Bereiden: Snijd de groenten fijn; wortels, uien, bleekselderij en aardappel allemaal in kleine blokjes.
Zet een pan water op het vuur en breng het water aan de kook, zet dan het vuur laag. Snij de tomaten op de bovenkant in – maak een kruisje bij de steelaanzet – en dompel de tomaten in het warme water. Laat even 2 minuten in het warme water liggen en haal ze er dan uit. Je kunt nu het velletje van de tomaat zo los trekken. Ontvel de tomaten en snij ze in grove blokken.
Zet de grote soeppan op het vuur en doe wat olijfolie in de pan. Fruit de uien en voeg de knoflook geperst toe. Voeg vervolgens van alle groenten ongeveer driekwart toe en schep om, zodat het allemaal kort aangebakken wordt en de smaak van de knoflook op kan nemen. Voeg nu de tomatenpuree toe en roer goed door. Doe 2 eetlepels boekweitmeel en een scheut water in de pan en maak een papje van de groenten. Voeg nu ongeveer 1 liter water toe en doe het bouillonblokje en de tomatenblokjes (uit blik) erbij. Als laatste gaan de verse tomaten in de pan. Doe naar smaak wat zout, peperen laurierblad in de pan en breng het geheel aan de kook.
Kook de soep totdat de groenten zacht en gaar zijn. Gebruik de staafmixer om een gladde soep te maken. Nadat je de soep glad gemaakt hebt, voeg je de overgebleven groenten toe. Breng opnieuw even aan de kook zodat ook deze groenten kunnen garen. Voeg naar smaak soepgehaktballetjes of (gebakken) spekreepjes toe.
Eet smakelijk! Deze soep smaakt heerlijk met een plak speltbrood, het recept voor dit brood kun je hier vinden.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
1 reactie
Ben ermee bezig