Nou ben ik echt helemaal niet van de health police hoor, suiker is niet dé duivel, maar als ik me ergens wel enorm aan kan storen is dat er bijna geen suikervrij broodbeleg te vinden is in de gewone supermarkt. En dan heb ik het natuurlijk niet over de hagelslag, chocopasta en alle andere variaties in dat schap, nee daarvan vind ik het logisch dat er suiker in zit en daar kan ik soms ook intens van genieten. Maar van het hartige broodbeleg begrijp ik het niet. Laatst stond ik ook weer een etiket te lezen, van een bakje pittige hummus, waar gewoon al 3 keer suiker in zat voordat ik halverwege was… Waarom toch!? Ik snap dat echt niet, en daarom zet ik vandaag wat voorbeelden van suikervrij broodbeleg op een rijtje.
Oh heerlijk, een boterham met hagelslag…. Met een dikke laag boter natuurlijk, en extra ruim belegd, zodat het ook aan de zijkanten van mijn boterham ligt…. Maar om eerlijk te zijn eet ik dat niet elke dag, en ook niet meerdere keren per dag. Ik heb helemaal niet zoveel tegen suiker als je wilt snoepen, dan hoort dat er wat mij betreft helemaal bij. Maar ik kan niet zo heel goed tegen toegevoegde suikers, daar snap ik het nut niet zo van…Ik ben wel eens bij mijn supermarkt op zoek gegaan naar suikervrij broodbeleg, en echt… ik kwam gefrustreerd de winkel weer uit. Er wordt gewoon in zoveel broodbeleg suiker gestopt…
Inmiddels heb ik aardig mijn draai gevonden in het suikervrij beleggen van mijn brood, en omdat ik hier heel veel vragen over krijg, leek het me handig om hier eens een blogje over te schrijven. Het is namelijk niet heel lastig om zonder uren door de supermarkt te dwalen, toch je brood lekker én suikervrij te besmeren. Mijn tips? Komen ze:
Suikervrij broodbeleg
- Komkommers, tomaatjes, cressen (tuinkers, alfalfa) sla, ga je gang!
- Gegrilde groenten, zoals courgette en aubergine, maar ook gegrilde paprika’s.
- Zelfgemaakte pesto, van bijvoorbeeld spinazie en basilicum.
- Zelfgemaakte tapenade, van bijvoorbeeld tomaten, olijven, of van sperzieboontjes en broccoli. Of een pittige avocadospread, met nog wat frisse kiemen.
- Guacamole, zelf maken natuurlijk! Ik werk nog een recept uit, maar gebruik als basis avocado, limoen, olie, koriander en rode peper en je bent een heel eind!
- Hummus! Met geroosterde paprika, of met pompoen, of met avocado… je kunt er alle kanten mee op!
- Vers fruit! Een geprakte banaan, een appel in schijfjes met wat kaneel, of wat dacht je van peer, walnoten en wat kaas? Oh, en straks in de zomer… heerlijk zoete aardbeien op een boterham…!
- Een dikke lik (room) boter, en nee, ik heb het niet over margarine…. Of zelfgemaakte kruidenboter!
- Kaas! Kaas is meestal suikervrij, lees het etiket…
- Vis! Gerookte zalm, gerookte makreel, haring…. Deze vissoorten bevatten mééstal geen suiker, maar lees altijd de verpakking.
- Eieren. Natuurlijk, waar zouden we zijn zonder eieren….
- Zuivelspread…. Je weet wel, die spread waar je van op een wolkje gaat zitten. Maar vaak is de versie van het huismerk van jouw supermarkt ook suikervrij. Of maak zelf je eigen roomkaas met kruiden klaar!
- Smeerbare salades… Die maak je natuurlijk zelf! Wat dacht je van eiersalade, tonijnsalade, makreelsalade….
- Pindakaas…. Lees hier zeker ook het etiket, er bestaan hele pure versies (pinda’s en that’s it), en varianten met heel veel toegevoegde suikers.
- Notenpasta, van bijvoorbeeld amandelen of cashews. Maar ook tahin (sesampasta) kun je op brood smeren.
- En dan…. er staan nog geen vleeswaren in dit lijstje… Omdat dát dus wel heel lastig is… Gedroogde ham bevat meestal geen suiker, maar het blijft ook daar belangrijk dat je het etiket goed leest… Ik eet dus echt ook wel vleeswaren, ook soms uit de supermarkt, maar dan wéét ik dat er wel suiker in zit. Dat is dan dus een bewuste keuze. Het liefst ga ik voor vleesbeleg trouwens naar mijn slager, die kan me precies vertellen wat er in het vlees zit.
Wil je meer weten over suikervrij, en wat dat nou precies is? Lees dan mijn blog over suikervrij eten nog eens terug. Ook geef ik je mijn tips om suikervrij te eten. En, een mini cursus etiketten lezen is altijd handig….
Ga je aan de slag met mijn tips? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
7 reacties
Goed artikel! ik probeer er wel een beetje rekening mee te houden dat ik minder suiker binnen krijg maar het is inderdaad lastig om je broodje suikervrij te beleggen. Of eigenlijk helemaal niet na het lezen van je artikel:-)
Wow, dit artikel komt als geroepen! Ik doe deze maand een suikervrij challenge met mezelf, en ik wist nog niet zo goed wat ik op brood moest doen, daarom at ik het maar droog (ook heel lekker trouwens), maar je hebt me helemaal geïnspireerd!
of maak een gehaktbrood met allerlei kruiden, paprika, courgette ed. snij het in dunne plakjes en vries een gedeelte in. tadaaaa! je eigen gebraden gehakt zonder rommel.
of bak kipfilet met kruiden, zout en peper en je eigen kipfilet voor op brood!
– ik mag geen gluten en dat zit ook in bijna alle vleeswaren, zo word je nog creatief 🙂
Dank je wel, handige toevoeging!
Huttenkase!!!
Heerlijk met een beetje peper.
Bedankt voor dit leuke artikel! Je kunt ook Baba Ganoush maken. Heerlijke auberginespread. Krijg je meteen groenten binnen.
Ik ben zoekende naar suikervrij eten. Dit omdat mijn gebit hard achteruit gaat en een beetje suiker al schade aanricht. Zo is koek of gebak per direct verleden tijd. Ik heb even gekeken naar eiersalade, maar ben er nog niet uit of er ook veilige eiersalade is. Ik heb wel een paar goede ideeën gezien waar ik iets mee kan. Ook kijk in naar rijstewafels. Voor mij een nieuw terrein waar ik nu op ga letten, maar helaas noodzakelijk.