Spelt wraps! Wat kun je eigenlijk niet doen met speltmeel? Ik heb het ontdekt, ik vind spelt een hele fijne vervanger voor tarwe en maak er dus ook erg vaak gebruik van. Ik maak er zoveel mee, van eierkoeken tot brownies tot brood en crackers. En ik merk zelf ook echt dat spelt mij goed bevalt, minder last van klachten, en ook de kinderen geef ik liever zelfgemaakte spelt eierkoeken dan de witte eierkoeken uit de supermarkt.
Standaard heb ik dan ook een pak volkoren speltmeel in huis, gelukkig tegenwoordig ook gewoon te koop bij mijn lokale supermarkt. Toen we laatst Mexicaanse tortilla’s wilden eten, bedacht ik me dat ik ook spelt wraps voor erbij kon maken. En zo heb ik weer een nieuwe variatie met spelt.
Wanneer je speltproducten in de supermarkt koopt, moet je goed opletten dat je niet een product hebt waar nog maar een mini percentage spelt in verwerkt is. Speltbrood, met maar 30% spelt, speltcrackers waar een paar procent spelt in zit.
Zo zie je steeds meer producten in de winkels verschijnen waar een grote sticker Spelt product op is geplakt. Dus ga ik liever voor zelf maken, dan heb je helemaal de controle over wat je in je eten stopt. Koop een pak speltmeel en de rest doe je gewoon lekker in je eigen keuken.
Spelt wraps
Spelt is niet nieuw, het is namelijk een van de oudste graansoorten. Een echt oergraan en ook helemaal niet te vergelijken met tarwe. De tarwe die we tegenwoordig nog eten bevat al lang niet meer zoveel voedingsstoffen als vroeger en er wordt zelfs gesteld dat de mens er genetisch helemaal niet voor gemaakt is om tarwe te eten. Spelt bevat nog wel veel van zijn natuurlijke voedingsstoffen en bevat daarnaast 40% minder fytinezuur dan tarwe, waarmee de opname van mineralen minder gehinderd wordt wanneer je voor spelt kiest. Het speltgraan bevat wel gluten, dus ook voor dit graan geldt dat je met mate hiervan eet.
Deze heerlijke wraps, kunnen natuurlijk net zo goed pannenkoeken heten. Het is maar net hoe je ernaar kijkt en wat je erop doet. Ik vind ze in elk geval ook erg handig als broodvervanger, je kunt er elk beleg op kwijt wat je wilt. Maar ook voor het ontbijt is dit een fijne keuze, met wat (geiten)kwark en noten en pitten erop ben je klaar voor de dag!
Ingrediënten
- 250 gram speltmeel
- 300 ml water
- 250 ml plantaardige melk
- 2 eieren
- snuf zout
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Doe het speltmeel in een beslagkom en voeg het water en de melk toe. Klop tot een glad beslag. Voeg de 2 eieren toe en klop deze los in het beslag. Voeg als laatste een snuf zout toe.
- Gebruik een koekenpan met dikke bodem, of een speciale crêpepan en doe wat olie in de pan. Laat de pan goed warm worden. Gebruik een soeplepel om wat beslag in de pan te doen.
- Laat de wrap eerst aan 1 kant mooi bruin worden en draai de wrap nog even om zodat de andere kant ook bruin kan worden. En zo bak je een stapel heerlijke wraps!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin | Instagram
14 reacties
Aaah speltwraps zijn zo lekker! Ik maak ze ook weleens met boekweit, ook jammie!
Pingback: Carrie’s eetdagboek | misssexandthecity
Hoi,
Ik heb een vraagje, ze zien eruit als pannenkoeken, maar het zijn echt wraps die je als tortillia wraps gebruikt?
Gr
Het kan echt allebei; hartig of zoet beleggen. Ze zijn alleen niet zo stug als wraps uit de winkel, maar dat komt omdat deze vers zijn 🙂
Ok bedankt voorvuw antwoord! 🙂
Gaan we het proberen 😉
Gr. Charissa
welke melk gebruik je juist? want alles wat ik uitprobeer met rijstmelk, mislukt gegarandeerd. 🙂
In België mag een bakker speltbrood verkopen als er 20 procent spelt in zit
Dan vreet je dus nog 😯 procent tarwe.
Mensen denken dan spijtig genoeg dat ze goed bezig zijn.
Kan je deze bewaren in de vriezer? Ik ga geen 8 wraps in 1 dag opeten denk ik 😉
Ik wil ook graag weten of ik ze kan invriezen. Iemand dit uitgeprobeerd?
Hallo,
Ik zocht op wraps zonder koolhydraten. Ik kwam o.a. hier op uit. 250 gram speltmeel bevat 175 gram koolhydraten. Dat is 21 gram per wrap.
Enig idee of het ook echt zonder kan? Ik weet dat je ‘pizza’s’ van bloemkool kan maken, maar voor een wrap?
Ruud
Hi Ruud,
Ja, dat kan zeker! Ik maak ze bijvoorbeeld van ei, dit noem je ook wel een ei wrap of omelet wrap. Zie bijvoorbeeld hier: https://www.mindyourfeed.nl/recepten/lunch/omelet-wrap-met-kipfilet-en-spinazie/
Ik heb verder nooit wraps gemaakt van enkel groenten, maar je brengt me op een idee!
Zonder koolhydraten zou ik niet weten, weet wel dat er allerlei melen zijn, onder andere kikkererwtenmeel, waar denk ik wat minder koolhydraten in zitten.
Ik heb net deze spelt wraps gemaakt en als lunch gegeten met huttenkase, gerookte zalm en avocado, heerlijk! Echt veel lekkerder dan kant en klare wraps! Ga ze zeker vaker maken 🙂
Kun je deze wraps ook een dag van tevoren maken om bijvoorbeeld de volgende dag mee te nemen naar je werk?