Ik kan echt heel blij worden van een goedbelegde boterham. Zo’n klein taartje als lunch is een traktatie op zich. Ik ben dan ook altijd aan het bedenken hoe ik mijn lunch net even wat extra’s kan geven en ik beleg zelfs een boterham met een eenvoudige plak kaas nog met extra groenten en een lekker smeerseltje. Deze sandwich met gerookte zalm en avocado is ook echt een feestje op je bord.
Nu eet ik niet zo heel vaak meer een boterham als lunch, dus als ik dat doe dan wil ik er ook echt van genieten. Daarom probeer ik steeds te variëren met mijn beleg en er elke keer een genietmomentje voor mezelf van te maken. Je weet wat ze zeggen toch… het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen. Nou, deze sandwich met zalm en avocado zijn de slingers hoor!
Als je glutenvrij moet of wilt eten, kun je natuurlijk net zo goed een klein feestje maken van je boterham, door te kiezen voor glutenvrij brood van Schär. Zelf ervaar ik dat ik me fitter en energieker voel wanneer ik af en toe bewust kies voor glutenvrij eten. Ik heb minder last van buikklachten en voel me frisser in mijn hoofd. Ik vind het dan ook heel belangrijk om hier op Mind Your Feed aandacht te geven aan glutenvrij eten en veel van mijn recepten zijn dan ook glutenvrij.
De meeste granen – onder andere tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut -bevatten het eiwit gluten, en wanneer je een glutenintolerantie hebt kun je deze eiwitten niet verdragen. Gluten is opgebouwd uit twee eiwitbestanddelen; gliadine en glutenine. Gliadine zorgt bij mensen met coeliakie (glutenintolerantie) voor een ontstekingsreactie in de darmen, met als gevolg dat voedingsstoffen niet meer kunnen worden opgenomen. Ook wanneer de diagnose coeliakie niet is vastgesteld, kan het zijn dat vage klachten als buikpijn verdwijnen bij een glutenvrij dieet. Je kunt namelijk ook sensitief zijn voor gluten en je een stuk beter voelen wanneer je glutenvrij gaat eten.
Wil of moet je glutenvrij eten, dan is het altijd opletten geblazen. Etiketten lezen wordt je tweede baan en je moet altijd navragen of ergens gluten inzit. Of je moet al je eten zelf gaan maken, maar dat kost ook een hoop tijd. Ben je gevoelig voor gluten, dan is het assortiment van Schär een uitkomst. Schär is de grootste aanbieder van glutenvrije voeding en heeft voor elke maaltijd een passend product. En dat is best wel eens handig, als je bijvoorbeeld voor zo’n lekkere sandwich met zalm en avocado wilt gaan en je hebt geen tijd om zelf je glutenvrije brood te bakken. Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor lekkere glutenvrije recepten? Schär heeft een mooi overzicht gemaakt, waar je nog veel meer recepten en informatie kunt vinden.
Ik vind zelf glutenvrij brood bakken een behoorlijke uitdaging, want juist de gluten zorgt ervoor dat het brood zo’n luchtige structuur krijgt. Soms is het dan ook makkelijk om zo een sneetje brood te kunnen pakken en aan de slag te gaan met je lunch. Ik gebruikte voor deze sandwich het Vital brood van Schär, dat onder andere zuurdesem, lijnzaad en zonnebloempitten bevat. Dit Vital brood is lekker zacht en voelt aan als vers brood. Omdat ik het bij een sandwich vind passen dat het brood wat knapperig is, roosterde ik de broodjes heel even in de oven.
Sandwich met zalm en avocado
Voor 2 luxe sandwiches:
- 4 sneetjes Schär Vital
- 2 flinke plakken gerookte zalm
- ½ avocado
- 1 ei
- Sap van ½ citroen
- Kiemen (bijv. alfalfa, tuinkers, erwtenkiemen)
- Kappertjes
- Olie
- Peper
- Zout
Nodig: (steel)pan, oven of grill
Bereiden: verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de 4 sneetjes brood in met wat olie en leg ze op het rooster van de oven. Bak de sneetjes brood in 5 minuten knapperig.
Doe het ei met wat water in een pan en breng het water aan de kook, laat ongeveer 4 minuten koken.
Snij de avocado uit de schil en prak deze tot een gladde puree. Voeg hier het sap van ½ citroen aan toe en breng op smaak met peper en zout.
Nu gaan we een taartje maken! De broodjes haal je uit de oven en laat je heel even afkoelen. Smeer nu een laag avocado over het broodje en beleg de broodjes nu met de plakken zalm. Pel het ei en snij in plakken, leg dit bovenop de zalm. Leg nu nog wat kiemen bovenop en strooi nog wat kappertjes over de sandwich.
Enjoy!
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
Deze blogpost betreft een samenwerking met Schär. Lees mijn disclaimer
1 reactie
Wow een heerlijke sandwich. Uit eten in eigen keuken!!