Ik mocht laatst een middag meedraaien in de foodtruck van Sla-gerei in het Vondelpark. Samen met chef Coen maakte ik deze heerlijke salade met geroosterde pompoen. En dat recept moet ik met je delen. Want pompoen hoort helemaal bij dit seizoen, en juist door de pompoen te roosteren krijgt ie nog meer smaak. Het recept is niet van mij, Coen krijgt alle credits, maar ik heb hem wel gevraagd of hij zijn recept op Mind Your Feed wilde delen. Want echt, dit moet je ook een keer maken! Of je gaat deze salade halen bij de foodtruck in het Vondelpark…
Dit is wat mij betreft echt streetfood, makkelijk en redelijk snel klaar, maar vol van smaak en net even anders bereid. Coen heeft namelijk een echte Big Green Egg (een bbq) in zijn foodtruck staan en dat vond ik toch wel bijzonder! Ik bedoel, zoveel ruimte heb je niet in zo’n foodtruck! Maar juist dat roosteren van groenten, of ingrediënten in het algemeen, vind ik wel heel erg bij de term streetfood passen. Toch? Dat is waar ik aan denk bij streetfood, van die kleine kraampjes langs de weg waar ze spiesjes op de grill hebben liggen….Ik mocht met Coen koken omdat ik wilde weten wat ik allemaal met mijn hakmes kon doen. Coen heeft me veel tips gegeven, maar het leukste vond ik toch nog wel om samen deze salade klaar te maken. Het verslag van deze middag zie je trouwens hier terug, maar ik deel dit recept ook graag met je!
Salade van geroosterde pompoen met avocado
Voor circa 4 salades:
Ingrediënten:
- 1 flespomoen (middelgroot)
- Bio pompoen(jong met zachte schil)
- 2 rijpe, avocado’s.
- flinke hand veldsla
- 1 kleine Spaanse peper
- handje pompoenpitten
- appelciderazijn
- honing
- sherryazijn
- ahornsiroop
- olijfolie
- pompoenpitolie
- rode peperolie(of pimentvlokken)
Benodigdheden; kleine steelpan, bbq of oven, bakpan, maatbeker
Bereiden:
Schil de flespompoen, verwijder het zaad en snij in lange repen ( duim dikte). Snij 1/6 deel van de pompoen in nog kleinere blokjes(formaat doperwt).
Doe in een steelpan gelijke delen appelciderazijn, honing en water (elk circa een half kopje). Doe er de gehalveerde Spaanse peper bij en breng aan de kook, zodra de honing is opgelost voor je de klein gesneden pompoen toe en laat dit in het vocht afkoelen.
Steek een bbq aan( bij voorkeur Big Green Egg), of verwarm een oven op 200 graden. Meng de pompoen met een scheutje olie en plaats in oven of bbq tot licht gekleurd en zacht (circa 15 minuten).
Zet een pan op het vuur met een klein scheutje olie en pof daar de pompoenpitten in op halfhoog vuur.
Vervolgens kan je de dressing maken: 2 lepels appelciderazijn, 4 lepels sherryazijn, 2 lepels ahornsiroop, 4 lepels pompoenpitolie en 10 lepels olijfolie. De dressing is meer dan je nodig hebt, maar hou je nog weken goed in de koelkast.
Als de pompoen geroosterd is en enigszins afgekoeld meng je het met de zoetzuur van pompoen(zonder het vocht) de veldsla en dressing naar smaak. Voeg peper en zout toe en plaats op bord of schaal.
Halveer de avocado’s en verwijder pit en schil en snij in mooie waaier. Leg dit op de salade.
Verdeel vervolgens een klein stukje, heel dun gesneden(of geschaafde) Bio pompoen over de salade, de pompoenpitten en maak af met de rode peper olie.
Eet smakelijk van Coen!
Ben jij binnenkort in het Vondelpark? Ga dan zeker Coen gedag zeggen! Of volg Sla-gerei op Facebook om op de hoogte te blijven van hun activiteiten!
Deze foto’s zijn trouwens gemaakt door Aygin Kolaei!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
7 reacties
Ha Reny, ik lees dat jij de flespompoen schilt. Maar nu hoor ik ook dat je gewoon de schil van de pompoenen kan gebruiken? Is dat zo?
groetjes van Lia
Bij de ronde pompoen wel, mits die nog een beetje zacht is. De flespompoen snij ik wel altijd…
Ik ben gek op pompoen en op avocado. Dit is de perfecte combi dus!
Ik heb deze heerlijke salade gegeten bij flavourites live… Echt om te smullen!
Oh ja, stond Sla-gerei daar? Leuk!
Die salade van geroosterde pompoen met avocado is super! Ik ga proberen al die speciale azijnen in huis te halen om die saus te kunnen maken.
Ziet er heerlijk uit. Ik ga de salade morgen maken. Heb je een tip wat ik erbij kan serveren? Het is bedoeld bij een hoofdgerecht.