Klassiekers zijn niet voor niets klassiekers. Lang geleden heeft iemand al heel goed over de combinatie van ingrediënten en smaken nagedacht, en bij een klassiek gerecht klóppen die smaken gewoon tot in de puntjes. De salade Niçoise is zo’n klassieker, een salade die helemaal klopt en die ook helemaal bij #MYF past. Ik moest de salade dan ook echt maken zodat ik het recept kan delen. Want gezond(er) eten hoeft helemaal niet lastig te zijn, soms moet je gewoon je klassiekers kennen en hoef je echt geen hele experimentele capriolen in je keuken uit te halen.
De salade Niçoise is een combinatie van vis en groenten en ei en genoemd naar de Franse stad Nice. Het grappige bij klassieke recepten is dat er in de loop van de tijd allerlei variaties bedacht zijn voor hetzelfde recept. Ik las online een leuke column van Janneke Vreugdenhil in de NRC van alweer 5 jaar geleden over dat er zelfs pesto en feta aan de salade Niçoise toegevoegd worden. Nee, zo hoort het dus niet. Niet dat mijn recept nou de perfecte klassieke versie is, want ik gebruik een beetje sla en eigenlijk hoort dat dus ook niet. Maar ik vind een salade met nog een beetje extra sla vaak wel erg lekker, dus ik stond het toe dat er sla in mijn salade Niçoise ging.
Mijn moeder verraste mij laatst met deze salade als heerlijke lunch. Het was een warme voorjaarsdag en ik kwam langs voor de lunch. Ik verwachte een boterhammetje te gaan eten en toen toverde ze ineens deze salade uit de koelkast. Mij maak je hier heel blij mee! Toen ik het recept afgelopen week zelf namaakte, heb ik dan ook lekker veel gemaakt zodat ik er 2 keer mee kon lunchen. Soms is het leven zo simpel als een salade Niçoise, wat een geluk op mijn bord! Je kunt de salade dus al prima van tevoren klaar maken en dan bijvoorbeeld de volgende dag meenemen naar je werk.
Salade Niçoise
Voor 2 personen:
- 1 krop romaine sla
- 150 gr haricots verts
- 1 rode (punt) paprika
- 1 rode ui
- 2 (vastkokende) aardappelen
- 5 roma tomaten
- 12 zwarte olijven
- 1 blikje tonijn (MSC)
- 1 blikje anjovisfilets (MSC)
- 3 eieren
Voor de dressing:
- olijfolie
- rode wijnazijn
- knoflook
- peper
Nodig: grote slaschaal, mengbeker voor de dressing
Bereiden: Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook de aardappelen beetgaar in ongeveer 10 minuten. Kook ook alvast de eieren, ongeveer 4 – 5 minuten om ze niet al te hard te laten worden.
Dop de haricots verts en spoel ze even af. Kook ze in wat water (of in een stoommandje!) in ongeveer 5 minuten beetgaar.
Maak de paprika schoon en snij in reepjes. Schil de ui en snij hier dunne ringen van. De tomaten kunnen in parten gesneden worden en de olijven mag je heel laten.
Ik gebruikte een krop romaine sla, want ik snij het liefst zelf mijn groenten. Zo is het zo vers mogelijk! Haal de bladeren los en was deze. Snij nu bij elk blad de harde kern eruit en snij het groene blad in stukken. Doe de sla in de slaschaal en voeg hier de andere (gesneden) groenten aan toe.
De aardappelen zijn nu klaar en deze giet je af. Laat even afkoelen en snij in blokjes. Doe de aardappelen pas bij de sla als ze goed afgekoeld zijn. Als je een beetje getimed hebt, dan zijn nu ook de eieren klaar. Laat ze even schrikken en pel de eieren. En ook de haricots verts zijn nu gaar. Deze giet je af en laat je nog even staan.
Maak de dressing van wat olijfolie, rode wijnazijn, geperste of fijn gesneden knoflook en een snuf peper.
Voeg de aardappelen bij de sla en schep nu ook de tonijn erbij. De anjovisfilets heb ik nog even klein gesneden maar kun je ook heel laten en toevoegen.
Snij de eieren in parten en doe deze samen met de haricots verts bij de sla. Schep voorzichtig alles goed door en alsjeblieft, de zomer kan beginnen!
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
1 reactie
Zo lekker deze salade. Soms maak ik deze salade penne i.p.v. aardappelen….