Een heerlijke lichte salade met tonijn, mozzarella en anjovis. Makkelijk als lunch salade of als frisse avondmaaltijd. Ook nu het buiten kouder wordt, zet ik nog regelmatig een goed vullende salade op tafel. Voordat we straks losbarsten met de recepten voor de feestdagen, vond ik het dus nog wel tijd voor een lekker salade recept. Eentje die je goed van tevoren kunt klaar maken en boordevol heerlijke Mediterrane smaken.
De smaken van de Italiaanse keuken blijven toch wel mijn favoriet! Ik maakte een heerlijke lunchsalade klaar met tonijn, anjovis, mozzarella en gegrilde paprika.
Salade met tonijn, anjovis en mozzarella
Lunchen met salades. Daar ben ik al heel wat jaren geleden mee begonnen. Nog in de tijd dat ik dagelijks naar kantoor ging en mijn eigen lunch altijd mee bracht. Ik heb inmiddels een Ebook uitgebracht boordevol inspiratie voor lunch salades. En nog blijf ik inspiratie houden om steeds wat nieuws te verzinnen.
Ik hou van een beetje frisheid in mijn lunch. Een lekkere knapperige basis salade en dan ervoor zorgen dat de salade toch goed vult. Want je moet natuurlijk niet halverwege de middag al trek krijgen… Dat lukt met deze salade met tonijn, anjovis en mozzarella zeker wel!
Tonijn uit blik
Je zult vast niet verbaasd zijn dat mijn voorraadkast altijd goed gevuld is. Ik hou ervan op blikken en potten met houdbare producten in de kast te hebben staan. Zo kun je altijd een makkelijke lunch of snelle maaltijd in elkaar zetten!
Tonijn in blik heb ik dan ook standaard in huis. Zowel tonijn op olie-basis als tonijn in water. De eerste gebruik ik graag in mijn salade recepten. De tonijn op water-basis is dan weer ideaal voor een snelle pasta met tonijn en courgette.
Ik zorg er dan altijd wel voor dat ik kies voor MSC gecertificeerde vis uit blik. Dit betekent namelijk dat de vis duurzaam is gevangen. Of dit het geval is, dat lees je op de verpakking van de vis. En dit geldt voor mij dan ook voor alle vis uit blik, ook zalm, anjovis of makreel! Zo kies ik bewust, wel zo fijn.
Tonijn in olie
Voor deze salade met tonijn, anjovis en mozzarella gebruik ik dus tonijn in olie. Liefst een olijfolie, dat vind ik voor salade recepten wat zachter van smaak. Ook de anjovis in dit recept komt uit blik, ook ideaal om in huis te hebben. Ik hou van die ziltige smaak van anjovis. Geeft mij instant het gevoel van de zee!
Niet alleen de tonijn heeft even gerust in de olie…. ik maak voor dit recept ook een klein badje voor de mozzarella klaar. Dat leerde ik ooit eens van een echte chef en toen ik met deze salade aan de slag ging, moest ik ineens aan dat recept voor gemarineerde mozzarella terug denken. Oeh la la, zo heerlijk om zo dit kaasje te eten!
Witlof salade met tonijn
Je hebt natuurlijk salade en salade…. een salade kan op basis van groene sla zijn, maar ook bijvoorbeeld op basis van spinazie, boerenkool of witlof…. Hier in huis worden we niet heel blij van de warme witlof met ham en kaas…. maar als frisse basis voor een lunch salade vind ik het heerlijk!
Voor dit recept voor salade met tonijn heb ik de witlof blaadjes als een soort schuitjes gelaten. Je kunt zo de salade ook makkelijk verdelen. Uiteraard kun je de witlof fijn snijden als je dit lekkerder vindt! Ik voegde verder nog tomaatjes, olijven en gegrilde paprika toe. Yum!
Ingrediënten
- 1 blikje tonijn in olijfolie (MSC)
- 1 blikje anjovis filets (MSC)
- 1 bol mozzarella
- 150 gram gegrilde paprika's (geel en rood)
- 10 snoeptomaatjes
- 10 zwarte olijven
- 2 stronkjes witlof
- 1 krop baby romaine sla
- 2 teentjes knoflook
- 5 eetlepels olijfolie
- 10 blaadjes verse basilicum (+ extra)
- snuf peper
- snuf zout
Bereiden
- Maak als eerste het badje voor de mozzarella klaar. Het is namelijk het lekkerst als de mozzarella even goed alle smaken kan opnemen. Doe de olijfolie in een schaaltje.
- Snij 10 basilicum blaadjes fijn en doe deze in het badje. Pers 2 teentjes knoflook uit bij de olie en voeg wat peper toe.
- Snij de mozzarella in plakken van een halve cm dik. Je kunt ook kleine stukjes van de bol plukken. Leg deze in de marinade van olijfolie en basilicum en laat even intrekken.
- Haal de blaadjes van de witlof stronkjes en van de romaine sla los en maak deze nog even schoon. Wil je de blaadjes fijn snijden, dan kan dat. Ik gebruikte ze als basis voor een goed gevulde schaal.
- Snij de smaaktomaatjes, olijven en gegrilde paprika in fijne stukjes.
- Laat de tonijn in olie uitlekken en verdeel over de salade. Verdeel ook de anjovis filets over de salade met tonijn. Voeg de smaaktomaatjes, olijven, gegrilde paprika en mozzarella toe.
- Wil je nog wat meer dressing gebruiken, dan kun je hier de olie van het mozzarella-badje voor gebruiken. Maak de salade af met een klein snufje zout naar wens en garneer met de basilicum blaadjes.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor salade met tonijn? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube