Vanaf nu alleen nog maar lichte gerechten op de blog, want de lente is begonnen! Wat een heerlijk weer afgelopen weekend, je voelt gewoon dat de zon er al helemaal zin in heeft. Nou, van mij mag ie hoor, kom maar door! Ik heb helemaal zin in dit seizoen, in de eerste keren buiten eten, in frisse salades, I’m in! Deze salade met geroosterde bloemkool is wat mij betreft ook zo’n typisch lente gerecht, lekker licht, maar wel met een bite!
Sowieso vind ik het alleen al voor mijn werk ideaal dat het zonnetje wat vaker schijnt, dat maakt het net wat makkelijker om foto’s te maken! Dat geklooi met het licht dat niet goed genoeg was voor foto’s, daar was ik wel een beetje klaar mee. Ik heb mijn daglichtlampen dan ook opgeborgen, die zie ik in het najaar wel weer. Nu kan ik gelukkig weer direct na het koken de foto’s schieten, en hoef ik niet eerst een hele set op te bouwen. Ja, i know, ik ben verwend, want ik héb ten minste extra licht als het zo donker is buiten. Maar ik vond dat ik dat ook wel moest, als ik professioneel wilde gaan bloggen. Ik heb de lampen afgelopen weekend in de kast gezet, en ik hoop ze voorlopig nog niet nodig te hebben….
Alleen al de frisse kleuren van salades maken mij altijd heel gelukkig, en ik weet zeker dat ik de komende maanden helemaal los ga met nieuwe variaties. Want een salade hoort bij het voorjaar, als lunch of als lichte avondmaaltijd. Afgelopen weekend vond trouwens Kom in de Kas plaats, bij ons in het dorp, waarbij je een kijkje kon nemen in de kassen. Ik kon het niet laten om even te gaan kijken en kocht daar alvast een van de eerste Westlandse kasbloemkooltjes. Ze zijn nog super duur, maar wel heel lekker! Wacht dus rustig nog even tot de zomer, dan is de bloemkool weer volop verkrijgbaar en zet je deze salade als bijgerecht bij een gezellig bbq op tafel!
Salade met geroosterde bloemkool
Voor 4 personen, lunch/bijgerecht
- 1 kleine bloemkool
- 100 gr rucola
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 pot kikkererwten
- 50 ml (plantaardige) yoghurt
- 1/2 limoen
- 1 flinke tl mosterd
- verse munt
- olijfolie
- peper
- komijn
Nodig: bakpapier, bakplaat, mengkom
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Snij de roosjes van de bloemkool en doe deze in de kom. Schenk hier 2 flinke el olijfolie overheen en bestrooi met peper en ongeveer 2 tl komijn. Meer mag natuurlijk ook, ik ben dol op komijn! Pers de knoflook uit boven de kom en hussel goed door. Spreid de bloemkool uit over de bakplaat.
Schuif de bloemkool de oven in en laat ongeveer 20 minuten roosteren, schep wel halverwege even om.
Doe ondertussen de rucola in de mengkom (hoef je niet schoon te maken), schil en snipper de rode ui, en doe deze erbij. Vind je dit te scherp, dan kun je de ui even kort aanbakken.
Spoel de kikkererwten af onder de kraan, gebruik hier even een vergiet voor. Dep goed droog en voeg toe aan de rucola.
Maak ondertussen de dressing klaar door de yoghurt met het sap van 1/2 limoen, 1 flinke tl mosterd en fijngesneden verse muntblaadjes te mengen.
Haal na 20 minuten de bloemkool uit de oven, controleer even of deze gaar (maar wel knapperig) is en meng door de salade. Maak eventueel nog af met wat extra verse munt, en natuurlijk met de dressing!
Enjoy, volgens mij is dit een heerlijk zonnig gerecht dat niet bij een goede buitenmaaltijd mag ontbreken.
Ga je aan de slag met dit recept voor salade met geroosterde bloemkool? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest