Volgende week is de officiële opening van het aspergeseizoen, maar ik kon toch niet wachten om al aan de slag te gaan met deze mooie voorjaarsgroente! Is het erg opvallend dat ik heel enthousiast word van het voorjaar? Ik heb zo’n berg inspiratie, nu de zon weer wat meer schijnt en de temperatuur oploopt. Ik geniet van de nieuwe producten waarmee ik aan de slag kan gaan en loop echt lekkerbekkend door de groentewinkel. De kleine groene asperges die ik kocht, gebruikte ik voor deze plaattaart van spelt met ricotta en asperges. Staat prachtig op de brunchtafel met Pasen!
Asperges zijn er in verschillende kleuren, maar mijn favoriet is de groene asperge, die heeft wat meer pit dan zijn witte broertje en paarse zusje. De witte asperges groeien onder de grond en zien geen zonlicht, daardoor krijgen ze niet de kleur die de groene en paarse asperge dus wel hebben (want die groeien wel boven de grond). Qua voedingswaarde zijn asperges echte superfoods! Asperges bevatten namelijk heel veel voedingsstoffen, en hebben ook een geneeskrachtige werking. De asperge bevat mineralen als magnesium, calcium, kalium, zink, fosfor, maar ook verschillende B vitaminen en vitamine C. En ze zijn rijk aan het aminozuur asparagine, dat onder meer een gunstige werking heeft op de lever en nieren. Asperges werken vochtafdrijvend, maar geven – door de zwavelverbindingen – wel een specifiek geurtje aan je ontlasting….
Komend weekend is het Pasen en qua ontbijt doen wij daar eigenlijk nooit zoveel bijzonders aan. Gewoon een eitje op tafel, vers sapje erbij, misschien bak ik zelf wat verse broodjes, we doen het lekker rustig aan. Maar wat we wel altijd doen, is een uitgebreide Paasbrunch met de familie. Ik heb deze week wat fijne recepten voor je die allemaal zo op de brunchtafel kunnen! Want ik kan wel heel geforceerd allerlei paasontbijtjes gaan bedenken, maar als ik het zelf niet eens zou eten, hoe geloofwaardig is het dan als ik nu ineens online zet?! Dus leek het me handiger om te doen waar ik goed in ben, namelijk lekkere, makkelijke recepten uitwerken die ik zelf ook zo zou eten! Ook Linda heeft deze week hele lekkere Paasrecepten, dus neem zeker een kijkje op Lekker eten met Linda!
Deze plaattaart maak ik trouwens met spelt bladerdeeg. Dit is te krijgen bij de natuurwinkel, en je kunt hier ook volkoren bladerdeeg vinden. Ik vind het prima als je gewoon witte bladerdeeg uit de supermarkt gebruikt, maar door het gebruik van spelt- of volkorenbladerdeeg, geef je nog net even wat meer voedingswaarde aan je plaattaart.
Plaattaart van spelt met ricotta en asperges
Voor 1 bakplaat:
- 6 plakken spelt bladerdeeg
- 100 gr ricotta
- 150 gr hüttenkäse
- 1 el witte wijn
- 1 el limoen sap
- peper
- zout
- 100 gr groene aspergetips
- 6 kleine tomaatjes
- 1 bosui
- 1 takje verse dille
Nodig: mengkom, vork, spatel, bakplaat, bakpapier, oven
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat 5 minuten ontdooien.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg hier de 6 plakjes spelt bladerdeeg op. Begin in 1 hoek van de bakplaat en leg de plakjes bladerdeeg dicht tegen elkaar aan. Druk op de naden het bladerdeeg tegen elkaar aan. Vouw aan de uiteinden ongeveer 1 cm van het deeg naar binnen toe, zo ontstaat er een dikker randje aan de buitenkant van de plaattaart. Prik met een vork overal kleine gaatjes in het bladerdeeg.
Meng de ricotta, hüttenkäse, witte wijn, limoensap en een snuf peper en zout in de mengkom goed door elkaar. Gebruik een spatel om het mengsel voorzichtig over de plaattaart uit te smeren. Zorg dat de plaattaart overal gelijk bedekt is.
Leg nu de aspergetips op het kaasmengsel. Snij de bosui in dunne ringen en snij de tomaatjes in kwarten. Leg deze groenten ook op de taart en bestrooi nog met wat verse dille.
Schuif de plaattaart van spelt met ricotta en asperges in de oven en bak in 20 – 25 minuten mooi goudbruin.
Ga je aan de slag met dit recept voor plaattaart van spelt met ricotta en groene asperges? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
3 reacties
Dit ziet er weer heerlijk uit! Ik wist niet dat er spelt bladerdeeg bestond, weer wat geleerd 😉
Ziet er weer heerlijk uit!
Waarmee zou ik de ricotta en hüttenkäse kunnen vervangen zodat het lactosevrij wordt?
Hmmmm, dat lijkt mij heerlijk.
Waar kan ik speltbladerdeeg kopen?
eet je dit als lunch of hoofdgerecht?
Bedankt voor het recept 🙂