Nou zeg het maar… Noem mij gerust een nep-foodblogger, want ik heb die hele Paasgekte nog niet zo… Pasen zegt mij niet zo heel veel, maar als ik om mij heen kijk, dan moet ik er dus wel wat mee… Ik volg zelf niet zo heel veel andere foodblogs, omdat ik vind dat het mij beperkt in mijn creativiteit, maar dat wát ik lees staat deze weken in het teken van Pasen. Pasen is tegenwoordig net zo groots als Kerst, maar bij mij is dat nog niet helemaal geland geloof ik. Als ik de folders, reclames en andere blogs mag geloven, dan zitten we het komende weekeinde de hele dag met z’n allen aan tafel. Reuze gezellig natuurlijk, en dan mag deze plaatttaart met ei en ham zeker niet ontbreken. Maar ik zou zeggen: zet deze plaattaart gewoon op tafel wanneer het je uitkomt. Want lekker is het zeker!
Ik ben niet gelovig, en ook niet gelovig opgegroeid. Als Senna, mijn oudste dochter, vraagt wat er met Pasen aan de hand is, verwijs ik haar naar haar vader, of naar haar oma. Ik weet uiteindelijk heus wel waar het om gaat, maar ik moet wel even diep in mijn geheugen graven. Pasen is steeds meer een feest geworden waar het vooral draait om eten, en dat zijn natuurlijk wel mijn feestjes. Ik hou van lekker eten op tafel, van veel mensen aan diezelfde tafel en ik sloof me dan ook graag uit om wat lekkers op diezelfde tafel neer te zetten.
Maar mijn punt is… het hoeft dus niet per sé met Pasen. Elk ander moment waarop ik met mijn lieve mensen om mij heen aan een tafel kan zitten is ook uitstekend geschikt voor lekkere hapjes! Een plaattaart met ei en ham snij ik dan het liefst in kleine stukjes, zodat iedereen mee kan genieten. En plaattaarten zijn altijd goed voor lange tafels met heel veel mensen! Ik maakte al eerder een variant met groene asperges, en eentje met rode biet en geitenkaas. Snij ze in stukjes, serveer er een goed glaasje witte wijn bij, en je hebt wat mij betreft de perfecte brunch!
Ik twijfel dus nog een beetje…. Ik heb nog wat lekkere recepten voor je in petto deze week. Een aantal hebben niets met Pasen te maken, en de andere recepten kunnen prima op een goedgedekte paastafel. Ik ga ze gewoon met je delen, je kunt uiteraard zelf weten wat je ermee doet. Vier jij, net als ik, Pasen niet uitgebreid? Dan sla je ze gewoon op voor een ander feestelijk moment! Want je kunt natuurlijk elke dag een feestje vieren, elke dag is een nieuw begin ten slotte!
Ingrediënten
- 4 vellen bladerdeeg
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel basilicum (gedroogd)
- 10 groene olijven
- 10 cherry tomaatjes
- 4 plakken prosciutto (gedroogde ham)
- 3 eieren
- 2 handjes rucola
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Laat de vellen bladerdeeg even ontdooien.
- Meng de Griekse yoghurt met 2 el olijfolie, een uitgeperste teen knoflook en wat gedroogde basilicum.
- Leg de vellen bladerdeeg op de bakplaat, vorm er een vierkant van en zorg dat de velletjes elkaar net overlappen. Druk goed aan op de randjes en snij ze aan de buitenste zijkanten, op ongeveer 1 cm van de rand, voorzichtig in. Besmeer de plaattaart to be met het yoghurt mengsel.
- Snij de olijven en tomaatjes in plakjes en leg ze op de taart.
- Breek heel voorzichtig de eieren boven de plaattaart en laat ze voorzichtig neerkomen op het yoghurtmengsel. Zorg dat de dooiers heel blijven.
- Schuif nu de plaattaart met ei de oven in en bak in ongeveer 25 minuten goudbruin, en zover dat de eieren gestold zijn. Elke oven is anders, dus wellicht heb je iets meer tijd nodig.
- Snij ondertussen de plakken ham in stukken. Wanneer de plaattaart met ei uit de oven komt, maak je deze af met de ham, wat rucola en Parmezaanse kaas. Snij in stukken en serveer bij een gezellige (Paas)brunch of borrel!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor plaattaart met ei en ham? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
2 reacties
Nou nou! Ik ben het wel met je eens hoor, de supermarkten hebben ineens de slag te pakken wat betreft lang tafelen… Wat eerst alleen met kerst kon (kerstboompjes van boter) kan nu ook prima met Pasen! (maar dan in de vorm van een paashaas) Achja, zo lang het maar gezellig is toch?
Dit klinkt inderdaad hartstikke lekker, en kan ook prima op een normale zondag 😉
Ziet er echt heerlijk uit! ga ik zeker eens uitproberen!