Oh ja hoor, ik voel een nieuwe rubriek opkomen, hier op de blog…. Fast food, maar dan MYF proof! What about that? Vroeger, maar dan echt lang geleden, zat ik regelmatig op maandagavond (!) bij de plaatselijke shoarmatent, om nog na tienen te genieten van een broodje shoarma…. Op maandagavond had ik altijd volleybaltraining, en daarna kwam steevast een biertje aan de bar en een afzakkertje naar Egypte. Ja ook ik heb die dagen gekend… Nu eten we thuis eigenlijk vrij weinig shoarma meer, en als het op tafel komt is het altijd zelfgemaakt, maar de pitabroodjes worden nog steeds wel regelmatig op tafel gezet. Want ze zijn bijvoorbeeld ook heerlijk met kaas (en ketchup!), of met zelfgemaakte salade. Deze pitabroodjes van speltmeel zijn nog honderd keer lekkerder dan die van de shoarmazaak, maar dat ga ik die lieve man maar niet vertellen. Want wat hebben we daar altijd veel lol gehad….
Ik heb trouwens dé oplossing gevonden voor als ik het even niet meer weet…. Ik vraag het jullie! Wow, wat een reacties op mijn vraag welk recept als eerste online moest komen… En eigenlijk niet zo gek ook, want jullie zijn net zo gek op lekker eten als ik! Ik voorzie dus ook een nieuwe manier van bloggen, ik maak gewoon verschillende recepten klaar, zet de foto’s alvast op Facebook, en ik hoef nooit meer na te denken over mijn planning. I-de-aal, al zeg ik het zelf…haha. Want ik heb nogal eens keuzestress hoor, dan vind ik het allemaal zo lekker en dan kan ik mijn hoofd breken over wat wanneer op de blog moet verschijnen. Want in mijn enthousiasme zou ik het liefst alles tegelijk met je delen!
Pitabroodjes uit de winkel maken mij niet heel vrolijk… ze blijven altijd een beetje droog en slap, en qua voedingswaarde denk ik er al helemaal maar niet over na. Dat zal namelijk nooit de bedoeling zijn geweest, om na te denken over voedingswaarde in combinatie met pitabroodjes. Maakt ook niet uit, lekker zijn ze wel als je ze gewoon zelf maakt.
Ik koos er deze keer voor om volkoren speltmeel te gebruiken, en daarmee worden de broodjes wel iets zwaarder. Je zou ook speltbloem kunnen gebruiken, dan worden ze wat luchtiger en nog meer vergelijkbaar met zo’n broodje van de shoarmatent. Wat ik echt een pluspunt vind aan zelf maken, is dat de broodjes ook echt krokant worden! En dus kun je ze rijkelijk vullen met shoarma en vette knoflooksaus, zonder dat je broodje bijna uit elkaar valt. Zie je, voordelen vind je vanzelf. Voor nu vulde ik ze trouwens met eiersalade, en dat recept komt deze week ook nog online!
Pitabroodjes van speltmeel
Voor 6 broodjes:
- 250 gr volkoren speltmeel
- 160 ml lauwwarm water
- 2 el olijfolie
- 3,5 gr gist
- snuf zout
- speltbloem om te bestuiven
Nodig: grote kom, keukenmachine met deeghaken (of met je handen!), natte keukendoek, deegroller, ovenrooster
Bereiden: Doe het speltmeel samen met de gist en het zout in de grote kom en meng even goed door. Ik gebruikte hier de kom van mijn keukenmachine voor, zodat ik die daarna onder de deeghaak kon zetten.
Schenk ook 2 el olijfolie bij het meel en voeg nu beetje bij beetje het lauwarme water toe, terwijl je de keukenmachine al zijn werk laat doen. Meng het deeg met het water en schenk voorzichtig steeds wat bij. Je wilt een stevig, ietwat plakkerig deeg hebben straks. Als het deeg goed gemengd is met het water, en het nog licht plakkerig is, haal je het even uit de kom. Bestrooi deze met wat van de bloem, doe de deegbal erin terug en zet het deeg in de kom – onder de natte keukendoek – weg op een warme plek. Laat zeker een uur rijzen.
Is je deeg te nat geworden, voeg dan nog iets meel toe. Is het deeg echter te droog, doe dan nog een klein beetje water erbij.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het rooster uit de oven.
Als het deeg gerezen is, en flink luchtig is geworden, kneed je het met de hand nog even goed door.
Verdeel het deeg in 6 bolletjes.
Bestrooi een schoon werkblad met wat bloem. Leg een bolletje van het deeg hierop en wrijf de deegroller ook even in met bloem. Rol het bolletje deeg uit tot een plat broodje van ongeveer 1 cm dik. Leg het direct op het ovenrooster. Herhaal dit voor alle andere bolletjes, zodat je straks 6 pitabroodjes van speltmeel hebt.
Schuif het ovenrooster nu in de voorverwarmde oven en bak de pita’s in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. De broodjes zijn klaar als ze beginnen te bollen en mooi bruin zijn aan beide kanten. Laat ze even afkoelen en snij ze dan pas open.
Ik beloof je dat ik mijn recept voor shoarma binnenkort met je deel, tot die tijd mag je de pitabroodjes van speltmeel vullen met waar jij zin in hebt!
Ga je aan de slag met dit recept voor pitabroodjes van speltmeel? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
13 reacties
Ik ga deze de volgende keer als wij shoarma eten sowieso maken! Ik sla ze gelijk op! Wat lijkt me dit heerlijk!
Wat leuk deze rubriek!! Ik ga hem zeker volgen. Wij maken ook vaak zelf pitabroodjes met spelt, echt veel lekkerder! Hihi, wat leuk je persoonlijke verhaal over vroeger. Zo hebben wij goeie herinneringen aan een ijssalon, doen we tegenwoordig ook niet meer.. maar het waren wel goeie tijden 😉
Ik ga t zeker eens proberen als ik wat meer tijd heb. Vanavond eten we nog even kant en klare pita’s (wel spelt) met kip, courgette, paprika en lente ui mmmmm
xx
Leuk recept! Wil het meteen uitproberen!
Gebruik je verse gist of droge?
Deze broodjes zijn met droge gist gemaakt.
Zouden deze ook lukken met boekweitmeel, of een ander glutenvrij meel?
Met kant en klaar glutenvrij meel wellicht wel, maar met boekweitmeel is het niet 1 op 1 over te nemen qua recept.
Moest je niet alle broodjes kunnen opeten. Kun je ze dan bewaren en later nog opwarmen en opeten? Of is dat niet aan te raden?
Zeker wel, je kunt ze ook invriezen en later nog een keer opwarmen!
Zijn de temperaturen in je recepten gebaseerd op boven- en onderwarmte of hete lucht? 🙂
Hi!
Ik heb ze net gemaakt (ik ben een kluns in de keuken ). Mijn broodjes moesten er veel langer in, ze werden niet gaar. En ze smaken nogal flauw. Ik ben gewend aan zout eten en wil juist minderen en vroeg me af of ze idd flauwer horen dan degene die je koopt in de winkel.
En dan nog 1 vraag: wat zijn de voedingswaarde per broodje ongeveer? Kilocalorieën , vet, koolhydraten. Alvast bedankt!
Wat een leuke idee met speltmeel te doen.
Ik ga het een keer uitproberen. Ik heb eerder jou satesaus gemaakt. Het was erg lekker.
Beste,
Een vraagje: gebruik je hier verse gist of gedroogde gist?