Paprika spread, een luchtige spread voor op brood of op een toastje, gemaakt van geroosterde rode paprika’s. Wil je meer groenten toevoegen aan jouw lunch moment, dan moét je dit recept voor paprika spread eens proberen. Vol van smaak door de paprika’s te grillen in de oven en zo lekker om op een boterham te smeren. Zo maak je van de lunch een feestje!
Ik ben altijd op zoek naar manieren om meer groenten toe te voegen aan mijn dag. Laatst deed ik een rondje supermarkt en zag ik een bakje paprikaspread liggen… Dat was mijn inspiratie om zelf de keuken in te duiken. Het resultaat.. een romige spread op basis van geroosterde paprika, witte bonen, frisse citroen en Parmezaanse kaas. Echt een heerlijk smeerseltje!
Paprikaspread
Zelf paprikaspread maken is ontzettend eenvoudig! Voor dit recept rooster ik eerst de paprika’s in de oven, met een teentje knoflook erbij. Door de paprika’s te roosteren, krijgen deze een nog intensere smaak. De spread maak je uiteindelijk door de geroosterde paprika’s in de foodprocessor fijn te blenden met witte bonen en nog wat lekkere smaakmakers toe te voegen.
Deze paprika spread smeer je bijvoorbeeld op je boterham, zo voeg je eenvoudig meer groenten aan de lunch toe. En dit paprika smeersel is ook lekker bij de borrel, op een toastje bijvoorbeeld. Je maakt met dit recept een flinke pot klaar en die kun je zeker wel ruim een week in de koelkast bewaren.
Meer spread recepten:
Ik hou ervan, zelf gezonde spread recepten maken voor op brood. Zo kleed ik mijn boterham net even wat meer aan. Ik smeer wat van mijn zelfgemaakte spread op een broodje en beleg deze vervolgens met bijvoorbeeld kaas of een gekookt eitje. Kun je nog wel meer inspiratie gebruiken, ga dan eens aan de slag met een van deze spread recepten:

Ingrediënten
- 250 gram rode puntpaprika
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 240 gram witte bonen (in pot)
- 2 tl tomatenpuree
- 30 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 10 blaadjes verse basilicum
- ¼ citroen (sap + rasp)
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl komijn
- peper
- zout
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het rooster van de oven met een vel bakpapier.
- Snij de paprika's in kwarten, verwijder de zaadjes. Maak de ui schoon en snij grof. Schil de teentjes knoflook. Spreid de paprika, ui en knoflook uit over het bakpapier en besprenkel met wat olie, peper en zout.
- Schuif het ovenrooster met de paprika's zo'n 25 minuten in de oven en grill de paprika's tot ze zacht zijn. Laat even afkoelen.
- Spoel de witte bonen af in een vergiet onder de kraan. Doe ze in de foodprocessor en voeg hier de gegrilde paprika's samen met de ui en knoflook aan toe.
- Voeg de tomatenpuree, Parmezaanse kaas, basilicum, het sap + rasp van ¼ citroen en een beetje gerookt paprikapoeder, komijn en een snuf peper en zout aan toe.
- Blend de ingrediënten in de foodprocessor tot een bijna gladde groentespread.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor paprika spread? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren.