Ik ben gek op soep en dan nog het meest op zelfgemaakte soep van groenten. Het is een makkelijke manier om je groenten binnen te krijgen en je weet precies wat erin zit als je het zelf maakt. Ik zag deze week bij de groenteboer zulke mooie rode paprika’s liggen en bedacht me dat ik daar wel soep mee kon maken. Ik hou van maaltijdsoepen, dus bij mij zijn ze altijd goed gevuld. Ik maakte een paprika linzensoep met zelfgedraaide gehaktballetjes en we smulden met het hele gezin!
Paprikasoep
Paprika’s komen uit mijn regio, er staan hier nog veel kassen waar onder andere paprika’s in geteeld worden. De locale groenteboer doet altijd zijn best om producten uit de regio aan te bieden, maar volgens mij kwamen deze paprika’s uit Spanje. Kan ook…. Ik vind ze erg lekker, maar ondanks dat het enorme vitamine C bommetjes zijn, eet ik ze met mate.
Paprika’s behoren namelijk tot de nachtschadefamilie; een familie van gewassen die ongemerkt ontstekingen veroorzaken aan onder meer de darmwand en de gewrichten. Dit komt door de stof solanine, die onder andere voorkomt in aardappels, tomaten, aubergines en dus in paprika. Ook kent een grote groep mensen milde klachten na het eten van nachtschades, zoals huiduitslag, een tintelende tong of een opgezwollen keel.
Eigenlijk allemaal tekenen van je lijf om aan te geven dat het niet zo goed overweg kan met deze voeding. Dat is wat ik bedoel met luisteren naar je lijf; het probeert je namelijk te vertellen wat goede voeding voor jou is. Reageer je heftig op deze nachtschades, dan is het wijsheid om ze te laten staan of in elk geval beperkt te eten. Alles met mate is sowieso een goede richtlijn!
Goed, die paprika’s die lagen zo mooi bij de groenteboer, die gingen mee naar huis om in de soep te gaan. Ik had nog wat tomaten liggen en nog een broccolisteel, een mooie basis voor de paprikasoep.
Nodig
Ingrediënten
- 2 rode paprika's
- 2 tomaten
- 1 broccoli steel
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram rode linzen
- 800 ml groentebouillon
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel komijnzaad
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Snipper de ui en fruit deze samen met de uitgeperste knoflook in wat (kokos)olie. Als de ui glazig ziet, voeg je de chilipoeder en het komijnzaad toe.
- Snij de tomaten, paprika en broccolisteel in grove stukken en voeg toe aan de ui. Zet nu het vuur even laag en leg een deksel op de groenten (dus de deksel moet iets kleiner zijn dan de pan) en laat de groenten even 10 minuten ‘zweten’.
- Na 10 minuten is de groente zacht geworden en voeg je de bouillon toe. Voeg ook 25 gram linzen toe. Laat de soep aan de kook komen en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
- Wanneer de groenten zacht en gaar zijn, zet je de soep af en maak je met de staafmixer een gladde paprikasoep. Voeg nu de overgebleven linzen toe en zet het vuur weer zachtjes aan, laat nog zo’n 20 minuten pruttelen, dan zijn de linzen ook gaar.
- Ik maakte nog zelf gehaktballetjes van 200 gram biologisch rundergehakt, wat gehaktkruiden, een scheut rijstmelk en 2 eetlepels boekweitmeel. Maak kleine balletjes en voeg deze toe nadat je de soep hebt gepureerd. Laat ze samen met de overgebleven linzen zo’n 20 minuten laat pruttelen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin
5 reacties
Het klinkt heerlijk! Dit recept komt op mijn lijstje. En wat betreft de paprika’s….daar had ik echt geen idee van. Weer iets geleerd dus.
Lekker soepje, ik heb er alleen wel wat minder chilipoeder in gedaan.
Hoi Reny
Ik ben gek op linzen en op linzen soep , of linzensalade.
alleen nu krijg ik steeds vaker een enorme brandende maag van linzen.
Zou jij weten hoe dat komt?
ik gebruik altijd gedroogde linzen en niet uit een blikje,
groetjes van saskia
Hoi Reny, welke bouillon heb je gebruikt?
Even een vraagje, gebruik je gare of rauwe linzen? En ….. Waarom gistvrije bouillon? Ik zie dat wel vaker in de recepteren en vraag me af waarom, ik hoor het graag van je.
En ik wist ook niet van de ontstekingen, weer wat geleerd ! Ben sinds een maand of vijf suikervrij aan het eten juist vanwege al mijn ontstekingen, dat helpt al heel goed mag ik zeggen, joepie! Ik maak dankbaar gebruik van veel recepten en heb inmiddels een soort van favorieten recepten map aangelegd mmmmmmm smullen en lekker, gezond en vol variatie.
Afijn ik hoor graag de antwoorden op mijn vragen.
Groetjes Esther