Het is weer tijd voor de maandelijkse receptenruil! Sindskort ben ik op Facebook lid van een healthy foodbloggers groep, een groep met bloggers die allemaal met elkaar gemeen hebben dat ze met veel passie over gezonde, pure en natuurlijke voeding bloggen. Elke maand wordt er een receptenruil georganiseerd. Het idee daarvan is dat je een recept van een ander blog maakt en daar op je eigen blog over schrijft. Super leuk, zo leer je andere healthy blogs kennen en zo doe ik enorm veel inspiratie op! Ik doe deze maand weer mee aan deze receptenruil en koos ervoor om een Paleo Hartige taart te maken.
Ik mocht deze keer een recept uitzoeken bij Astrid van Oerkracht Voedingsadvies. Ook Astrid schrijft haar recepten vanuit het Paleo-principe. Ik ben zelf redelijk bekend met de Paleo leefstijl, maar ik zal een korte introductie geven. Het doel van de Paleo leefstijl is om lekker in je vel te zitten en gezond te blijven. Om dit doel te bereiken ga je bij het paleo dieet zoveel mogelijk leven zoals de natuur dit bedoeld heeft, namelijk eten, bewegen en leven zoals de jager-verzamelaar. Dat houdt in dat je voornamelijk vlees, vis, eieren, groente, fruit, noten en zaden eet. Op Mind Your Feed heb ik niet alleen Paleo recepten staan, maar ze sluiten wel goed aan bij hoe ik eet. Ik was nog op zoek naar een lekker recept voor hartige taart en was ook gelijk om toen ik het recept voor Paleo hartige taart van Astrid zag!
Op Oerkracht Voedingsadvies staan niet alleen recepten, maar ook voedingsadviezen, tips, boeken en sinds kort ook het boek dat Astrid samen met collega Paleo-blogger Marinka van de blog EetPaleo schreef: Paleo Ontbijt. Maar bij de receptenruil draait het natuurlijk om de recepten, en daar heeft Astrid er een heleboel van staan. Wat een inspiratie! Zoals gezegd was ik al een tijdje op zoek naar een recept voor hartige taart dus koos ik voor de Preitaart waar ook het recept voor de bodem van de hartige taart bij staat. De preitaart werd bij mij niet helemaal een preitaart omdat ik hartige taart altijd erg handig vind om nog wat groenten te verwerken die nog over zijn. Ik voegde dus nog wat wortels en sperziebonen toe. Ook verving ik de spekjes door gehakt en liet ik de tomaatjes weg.
Recept hartige taart met groenten:
Voor de bodem:
- 200 gram amandelmeel
- ½ theelepel zout
- 2 eetlepels gesmolten kokosolie
- 1 ei
- boter/olie om de vorm in te smeren
Voor de vulling:
- 300 gram prei
- doosje champignons
- 4 wortels
- 100 gram sperziebonen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram (bio) rundergehakt
- 5 eieren
- peper en zout naar smaak
- boter/olie om in te bakken
Nodig: quichevorm/springvorm 20 cm, hapjespan (2)
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak eerst de bodem: doe het amandelmeel samen met de kokosolie, het ei en een snufje zout in een beslagkom en maak hier een deegbal van. Laat het deeg heel even rusten, ongeveer 10 minuten en vet intussen de ovenschaal in met wat boter of olie. Bekleed de vorm met het deeg en druk goed aan zodat de bodem en de zijkanten van de hartige taart niet meer dan een paar millimeter dik zijn. Bak de bodem van de taart in ongeveer 10 minuten voor.
De vulling: kook de wortels en sperzieboontjes in 5 minuten beetgaar. Snipper de ui en fruit deze in wat olie. Voeg de geperste knoflook toe en bak even mee. Snij de champignons en prei in plakjes en bak met de ui mee. Rul ondertussen het gehakt in een andere pan. Wanneer het gehakt gaar is, voeg je dit toe aan de champignons en prei. De voorgekookte wortels en sperziebonen in plakjes/kleine stukjes snijden en ook bij de champignons en prei voegen. Kluts de eieren en voeg naar wens wat peper en zout toe. Ook kun je nog eigen favoriete kruiden toevoegen. Schenk het eiermengsel bij de vulling voor de taart en schep even vlug om. Zet nu direct het vuur uit (anders stolt het ei) en doe de vulling van de hartige taart in de vorm (met daarin al de bodem). Bak de hartige taart nog zo’n 45-50 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!
Aan deze gezonde receptenruil doen nog meer healthy foodbloggers mee! Neem ook eens een kijkje op Dayenne’s Foodblog, Jouw Fabriek, Oerspronkelijk, Barbara Eet, De Voedzame Keuken, Eet Paleo, Kinderen kunnen prima anders eten, Ge-zonder, Natuurlijk Resi, Oerkracht Voedingsadvies, Paleo made simple, Purefoodcoaching, Puur en lekker leven Cave a Eva, en Pure Homemade.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
11 reacties
Wat ontzettend leuk, receptenruil! Deze hartige taart ziet er fantastisch uit…. 🙂
Ziet er echt goed uit! Ik weet nu ook meteen wat ik vanavond ga maken (en eten)….thanx
Ziet er lekker uit!!! Ik wil ook wel eens meedoen met die receptenruil. Zo leer ik nieuwe en andere blogs kennen die dezelfde passie als mij hebben 🙂 Hoe kan ik meedoen?
Gr. Julie
Voor hoeveel personen is dit recept?
Voor hoeveel personen? En hoe groot moet de cakevorm zijn?
Voor ongeveer 4 personen. Mijn springvorm is ongeveer 25 cm, dat is vrij groot. Kleiner kan dus zeker ook!
Pingback: Groentetaart met bodem van amandelmeel - MiCook
Lekker, die ga ik vrijdag maken als we onze verjaardag vieren.
Ik heb dit recept vorige week gemaakt. Het smaakte goed, maar voor een hartige taart vond ik hem aan de zoete kant. De volgende keer ga ik meer met scherpere kruiden werken.
Ziet er heerlijk uit. Ga ik zeker maken 🙂 dank je wel!
Hoi Hoi … de taart zit er in hoor 45 min wachten en klaar. Ik vind het echt een Herfst taart.. zo leuk .
Dank voor het recept